Ceļotāju diena Ķemeros, Skrundas svētki un maģiskās sajūtas Gaujas krastos: ko darīt 7. un 8. maijā?
Brīvdienās nesēdiet mājās!
Kultūra
2016. gada 6. maijs, 17:20

Ceļotāju diena Ķemeros, Skrundas svētki un maģiskās sajūtas Gaujas krastos: ko darīt 7. un 8. maijā?

Jauns.lv

Maija sākums liecina tikai par to, ka sācies arī lielais ceļojumu un brīvdabas festivālu laiks. Šajā nedēļas nogalē varam sākt svētku noskaņā krustu šķērsu izbraukāt un izstaigāt Latviju. Pilsētas svētku maratonu uzsāk skrundenieki, bet Ķemeru Nacionālais parks aicina uz kārtējām Ceļotāju dienām.

Rīgā un Liepājā notiks krāšņi retro Tvīda velobraucieni, robežpilsēta Valkā/Valgā brīvdienās notiks lielais Robežtirgus, Valmierā, Gaujas stāvo krastu Sajūtu parkā, varēs izbaudīt maģiskās nakts sajūtas, bet Valmiermuižā svinēs Ūsiņdienu. Savukārt bērnu vokālā studija Rīgas Kongresu namā aicina uz savu 45. jubilejas koncertu. Piedalīsies ne tikai šodienas knīpas, bet arī kādreizējie knauķi – Renārs Kaupers, Daumants Kalniņš un citi.

Ir sācies Rīgas Fotomēnesis, un to var sajust arī izstāžu zālēs – ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā. Kuldīgā skatāma fotogrāfes Baibas Rubines personālizstāde „Abreakcija”, bet Rīgas Rātslaukuma pazemē – Rīgas Fotogrāfijas biennāles jauno fotogrāfu konkursa izcilnieku izstāde. Mūkusalas mākslas salonā varam sajust Riodežaneiro olimpisko spēļu tuvošanos, grāmatu namā „Valters un Rapa” aplūkot Andreja Bovtoviča ainavas, bet Ventspils teātra namā „Jūras vārti” - Maskavā dzimušās un Izraēlā dzīvojošās mākslinieces Aleksandras Cukermanes refleksijas par kādu populāru krievu tautas pasaku.

1. Ceļotāju diena Ķemeru Nacionālajā parkā

Lai popularizētu atpūtu dabā, sestdien, 7. maijā, Ķemeru Nacionālajā parkā norisināsies ikgadējā Ceļotāju diena, kuru organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Ķemeru Nacionālā parka reģiona uzņēmējiem un vietējām pašvaldībām. Šogad Ceļotāju diena norisināsies jau sesto gadu, piedāvājot iespēju lieliem un maziem apmeklēt gan tradicionālus pasākumus, gan arī piedalīties jaunās aktivitātēs. Apmeklētājus gaidīs velobraucieni, pārgājieni, māla darbnīca un virkne citu aizraujošu aktivitāšu, kas palīdzēs atklāt Ķemeru Nacionālā parka dabas un tūrisma aktivitāšu daudzveidību.

Ceļotāju dienas ietvaros īpaša uzmanība tiks pievērsta dižkokiem. Lai iepazītu šos pagātnes lieciniekus, tiks organizētas divas ekskursijas Ķemeru apkārtnē (pulksten 11.00 un 14.00 no „Meža mājas”). To laikā varēs vairāk uzzināt par dažādu koku sugu milzeņiem, to atpazīšanu un palīdzēšanas iespējām, kā arī pašiem iemēģināt roku mērījumu procesa veikšanā.

Būs arī iespēja zinoša speciālista vadībā pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma iepazīt Dumbrāja laipu un Sēra dīķu taku (pulksten 15.00 un 17.00 no „Meža mājas”). Abas laipas ekspluatācijā tika nodotas pagājušā gada nogalē. Dumbrāja laipā paredzēta ekskursija botāniķes Agneses Priedes vadībā, bet Sēra dīķu takā darbosies citi eksperti, kas dalīsies jaunākajās atziņās par dabas apsaimniekošanas pasākumu veikšanu.

Jaunķemeros darbosies pietura „Ekosistēmu pakalpojumi – novērtē tos pats!”, kur būs iespēja iejusties dabas ekspertu ādā un novērtēt dabas vērtības, kā arī piedalīties interaktīvā spēlē un uzzināt, kas ir vārdu savienojums „ekosistēmu pakalpojumi” un kādus labumus mums ikdienā sniedz daba. Tāpat varēs noskatīties īsfilmiņu par ekosistēmu pakalpojumu tēmu un iepazīt šī gada dabas simbolus. Pavisam īpašs notikums gaidāms arī Smārdes pusē - atzīmējot Pasaules Labirintu dienu, šeit notiks Baltijas rata jeb godu labirinta svinīga atklāšana (pulksten 13.00). Varēs arī izstaigāt Kaņiera Pilskalna un Niedrāju taku, uzkāpt Kaņiera esera skatu tornī, iepazīt Lapmežciemu un baudīt citu dabas jaukumus.

Visas dienas laikā no Ķemeriem uz dažādām pasākumu norises vietām kursēs bezmaksas autobuss. Tā atiešanas laiki ir saskaņoti ar vilcienu pienākšanas laikiem. Bezmaksas autobusi no Ķemeru stacija aties pulksten 10.25, 12.30, 14.35 un 16.25. Tāpat ar autobusu pēc pasākumiem varēs nokļūt atpakaļ Ķemeros. Ķemeru stacijā darbosies velonoma. Sīkāk internetā: www.daba.gov.lv.

Ķemeru Nacionālais parks

2. Skrundas pilsētas svētki

Maija sākumā Latvijā sākas ikgadējo pilsētas un novadu svētku maratons. Šogad to atklāj paši ņiprākie – Latvijas jaunākā pilsēta Skrunda, kura šogad svin apaļu jubileju: 20. gadadienu kopš ieguva pilsētas tiesības. Centrālie pilsētas svētku pasākumi noritēs sestdien, 7. maijā:

* Skrundas kultūras nama skvērā no pulksten 7.00 līdz 14.00 noritēs mājražotāju un amatnieku tirgus „Skrundenieku dižandele”;

* pulksten 9.00 autokrosisti modinās pilsētu;

* no pulksten 9.30 līdz 15.00 dažādās pilsētas vietās - laukumos, ielās un parkos - būs dažnedažādi pasākumi: vietējo kolektīvu un viesmākslinieku koncerti, Siera kluba un Maiznieku biedrības izrādīšanās un konkursi, Bērnu pilsētiņas atrakcijas, šķirnes trušu izstāde, spēkošanās pauerliftingā, strītbols, galda spēlēs, svētku zolītes un tautas bumbas sacensības, Zemessardzes izrādīšanās (varēs nobaudīt karavīru pusdienas, mest granātas, pabraukāties ar militāro transportu), izjādes ar zirgiem, suņu paraugdemonstrējumi;

* pulksten 14.00 luterāņu baznīcā notiks svētku koncerts, kurā dzirdēsim viduslaiku dziedājumu un dūdas;

* pulksten 16.00 Ventā notiks laivu parāde „Skrundai 20”;

* pulksten 19.00 pilsētas estrādē svētku koncertu sniegs komponists Uldis Marhilēvičs, dziedātājas Aija Andrejeva un Antra Stafecka, Ivo Fomins, pavadošā mūziķu grupa un tautas deju ansamblis „Dzintariņš”;

* pulksten 23.00 sāksies Nakts koncerts „Ieklausies nakts burvībā...” ar bundzinieku grupu „Samba de Riga”;

* tieši pusnaktī debesīs uzplaiksnīs svētku uguņošana, bet kultūras namā tautas balle ar grupa „Vēja runa”, kas ilgs līdz rīta agrumam.

Sīkāk internetā: www.skrunda.lv.

3. Maģiskās nakts sajūtas Valmieras Gaujas stāvo krastu parkā

Valmierā, Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā sestdienas, 7. maija, vakarā norisināsies parka vasaras sezonas atklāšanas pasākums „Maģisko sajūtu nakts”, kurā no pulksten 21.00 apmeklētāji varēs baudīt gaismu, krāsu, skaņu un garšas simfoniju. Parka apmeklētājiem būs iespēja izstaigāt ar jauniem atraktīviem šķēršļu elementiem uzlaboto Baskāju taku, kā arī ar vairākiem jauniem posmiem uzlaboto taku kokos.

Maģisko sajūtu naktī tiks dota iespēja baudīt arī sirreālas sajūtas, vakara krēslā pastaigājoties maģisku gaismu, krāsu un skaņu pielietajā mežā, priecājoties par dabas, kustību un mūzikas saspēli. Apmeklētājus ar muzikāliem priekšnesumiem iepriecinās muzikanti kokos, sasildīt ikvienu ar sveču siltumu un uzlādēt vasaras sezonai palīdzēs ziedu salons „Rēzija”, bet mākslas noslēpumu pasaulē ievedīs teātra izrāde „Smaragda pilsētas burvis”. Savas garšas kārpiņas apmeklētāji varēs iepriecināt Valtera Zirdziņa sajūtu degustācijā, savukārt salons „Līga” modinās maģiskās vasaras smaržas. Visi smelsies enerģiju no dabas, baudīs dzeju uz ūdens, vēros sveču upi, uguņošanu un salūtu! Biļešu cenas: 5 eiro („Biļešu servisa” tīklā).Sīkāk internetā: www.sajutuparks.lv.

* Bet pirms došanās uz Gaujas krastu Sajūtu parku sestdien no pulksten 11.00 līdz 15.00 varat paviesoties Valmiermuižā, kur pie alus darītavas norisināsies Ūsiņdienas tirdziņš „Ar gardu muti Valmiermuižā”. Būs ne tikai alus, mājražotāju un amatnieku labumi, bet arī gaiļa zupa, pankūkas, garšu meistarklases, dziesmas un rotaļas ar folkloras kopu „Endzelīte”, veiksmes pakavu darināšana, zirgu izjādes un citas jautras un noderīgas nodarbes. Sīkāk internetā: www.gardumuti.lv.

Maģiskās nakts mūzika Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā

4. Tvīda braucieni Rīgā un Liepājā

Nule izrādījušies motociklisti un laiks pienācis arī riteņbraucējiem. Ogrē jau trešdien noticis tvīda brauciens, bet Rīgā un Liepājā tie ar plašu kultūras programmu norisināsies sestdien, 7.maijā.

* Rīgā 7. maijā Tvīda brauciens notiks Esplanādē pie Raiņa pieminekļa. Tā galvaspilsētā jau astoto gadu pēc kārtas būs dzīvespriecīga divriteņu parāde. Viss, kas vajadzīgs, lai piedalītos braucienā, ir divritenis un gaumīgs ietērps – sākot ar 19. gadsimta frakām un vakarkleitām un beidzot ar pagājušā gadsimta sešdesmito gadu rokenrola modi. Kā katru gadu, arī šogad izcilāko tērpu autoriem būs sarūpētas īpašas balvas.

Pulcēšanās, reģistrēšanās un iesildīšanās Esplanādē no pulksten 14.00. Tvīda brauciena starts - pulksten 16.00. Bet pēcbrauciena ballīte notiks Rīgas Centrāltirgus Spīķeru radošajā kvartālā (Maskavas ielā 10) no pulksten 17.00. Ballītē uzstāsies grupas „Keksi” un „Laika suns”. Sīkāk internetā: www.rigasvelonedela.lv.

* Liepājā Tvīda retro velobrauciens maija otrajā sestdienā notiks jau septīto gadu pēc kārtas. Pasākuma mērķis ir pulcēt velomīļotājus, kas tērpušies tradicionālā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu stila apģērbā, lai dotos izbraucienā pa pilsētu, šogad – pa mazāk izpētīto Jaunliepāju. Šī gada sauklis ir: „Zili zaļi brīnumi – tvīdā tērpti ļautiņi” pieskaņots šīs sezonas jaunuma – zinātkāres centra „Zili brīnumi” Liepājā – atvēršanai.

Pulksten 13.00 Teodora Breikša ielā pie Annas tirgus sāksies reģistrēšanās velobraucienam, kam starts tiks dots pulksten 14.00. Arī brauciena noslēgums un pasākuma saviesīgā daļa notiks Annas tirgus laukumā, un tā plānota līdz pulksten 17.00. Liepājnieki un pilsētas viesi, kas nepiedalīsies velobraucienā, aicināti atbalstīt Tvīda brauciena dalībniekus maršrutā, kā arī piedalīties pasākuma saviesīgajā daļā. Apmeklētājus priecēs cirka priekšnesumi, zilu brīnumu pieredzēšana un atrakcijas gan maziem, gan lieliem. Izkustēties aicinās saulainā diksilenda grupa „Sunny Groove Dixie” no Rīgas. Darbosies retro fotostūrītis un radošās telpas „Ideju bode” kafejnīca. Kā ik gadu, notiks arī labāko tērpu apbalvošana. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

5. Lielais Robežtirgus Valkā/Valgā

Sestdien un svētdien, 7. un 8. maijā, Latvijas – Igaunijas robežpilsētā Valkā/Valgā notiks tradicionālais Lielais labdarības robežtirgus, kas pilsētas ielas piepildīs ar mājražotāju sarūpētās produkcijas smaržu, amatnieku darinājumiem, stādu tirgotāju izlolotajiem stādiem un ziediem, kā arī pieskandinās robežpilsētas ar plašu kultūras programmu.

Robežtirgū piedalīsies vairāk nekā 300 tirgotāji no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Ukrainas. Lieliem un maziem tirgus apmeklētājiem būs iespēja izmantot dažādas izklaides iespējas – karuseļus, piepūšamās atrakcijas, sejas apgleznošanu, izjādes ar ponijiem un zirgiem, izbraukt pa Pedeles upi ar kajaku, uzkāpt umurkumurā un daudz ko citu.

Tāpat Valkā notiks svaru stieņa spiešanā guļus sacensības. Viesiem tiks dotas trīs stundas, kuru laikā ikviens varēs piedalīties sacensībās un pēc iespējas vairāk reižu uzspiest svaru stieni. Notiks arī III Starptautiskais desu un gaļas festivāls.

Plašajā kultūras programmā uzstāsies Valkas un Valgas amatiermākslas kolektīvi, kā arī viesi no Rīgas – seno balles deju grupa „Ballare”. Pasākumu kuplinās Latvijas stepmenis Nr.1. Māris Pūris ar grupu, populārā modes dizainere Šeila ar savu jauno pavasara tērpu kolekciju un citi pasākumi.

7. maija izskaņā visi aicināti uz balli, kurā spēlēs „Retro” no Valkas un „Elektrik Leo” no Valgas (ieejas maksa: 2 eiro). Savukārt 8.maijā par godu Māmiņu dienai koncertu sniegs Valkas un Valgas bērni, kā arī darbosies radošās darbnīcas – keramikas un tekstiliju mākslinieču stendi, kur bērni paši savām rokām varēs veidot dāvanas māmiņām.

Darbosies Labdarības loterija, kur balvu fonds ir veidots pateicoties vietējiem Valkas/Valgas uzņēmējiem. Vienas loterijas biļetes cena – 1,50 eiro. Labdarībā savāktie līdzekļi tiks izmantoti akmens simbola - Valkas/Valgas skulptūras izgatavošanai un uzstādīšanai.

Sīkāk internetā: www.valka.lv.

6. „Knīpas un knauķu” 45. jubilejas koncerts

Rīgas Kongresu namā sestdien, 7. maijā, pulksten 17.00 un svētdien, 8. maijā, pulksten 12.00 notiks bērnu vokālā ansambļa „Knīpas un knauķi” 45 gadu dzimšanas dienas svinības īpašā svētku koncertā „Dziedu vakaros un rītos”. Koncertā piedalīsies ne tikai šodienas mazie talanti, bet arī kādreiz knauķu vecumā bijušie talanti - Renārs Kaupers, Andris Sējāns, Daumants Kalniņš, Sanita Sējāne un Laura Štoma.

Koncertos skanēs dziesmas no jaunā Andra Sējāna albuma „Mazo bizoņu dziesmas” un dziesmas no Renāra Kaupera jaunā dziesmu albuma „Vienmēr dziedu es”. Dziesmas kopā ar bērniem izdziedās jau pieauguši un pieredzējuši mākslinieki.

Rīgas Latviešu biedrības bērnu vokālā studija „Knīpas un knauķi” savu 45 gadu jubileju vēlas svinēt ar priecīgu skatu, veidojot krāsainu un spilgtu „Knīpu un knauķu” momentuzņēmumu, bet aizvadīto gadu retrospekcijas atstāt nākamajai apaļajai jubilejai. Koncerta režisore un scenārija autore ir Inga Cipe, bet horeogrāfe ir Sanita Sējāne.

Biļešu cenas: 8 – 15eiro (ekasee.lv tīklā). Sīkāk internetā: www.knipasunknauki.lv.

„Knīpas un knauķi”: „Ar vilciņu Rīgā braucu”

7. Izstāžu ceļvedis: fotomākslas skates, olimpiskais ķermenis un klasiskā krievu pasaka un dāčas Ventspilī

* Rīgas Rātslaukuma pazemē - izstāžu zāles „Rīgas mākslas telpa” Intro zālē vēl nedēļu – līdz 15. maijam skatāma Rīgas Fotogrāfijas biennāles konkursa „Meklējam jauno fotogrāfijā!” trīs finālistu – Viktorijas Ekstas (Latvija), Andreja Strokina (Latvija) un Alisas Nirgi (Igaunija) darbu izstāde. Viktorijas Ekstas fotogrāfiju sērija „Dievs, Daba, Darbs” ietver bagātīgu stāstījumu, pilnu ar atmiņām un sapņiem kā pašas mākslinieces bērnības atmiņu interpretāciju. Andreja Strokina darbu sērija „Kosmiskās skumjas” balansē starp humoristisku ārieni un aizkadra drūmumu. Savukārt Alisas Nirgi fotogrāfiju sērija „Jauna zeme aiz mana loga” atklāj optiski un psiholoģiski labi temperētu fotogrāfiju, kas uztur precīzu noskaņu stāstam par atsvešinātību. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

* Mūkusalas Mākslas salonā (Mūkusalas iela 42, Rīgā) līdz 28.maijam skatāma multimediāla izstāde „Olimpiskais ķermenis”. Tajā eksponēti darbi no Mūkusalas Mākslas salona, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja, Latvijas Sporta muzeja, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, LU Akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Kinofotofonodokumentu arhīva, kā arī privātām kolekcijām. Izstādi veido vairākas sadaļas - latviešu mākslinieku gleznas un plakāti, mūsu sportistu iegūto uzvaru liecības, trofejas, ar olimpiskajām un sporta spēlēm saistīti priekšmeti, kā arī daudz citas ar sportu un mākslu saistītas lietas. Sīkāk internetā: www.mmsalons.lv.

* Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Vecrīgā) vēl pāris nedēļas ir skatāma gleznotāja Andreja Bovtoviča izstāde, kurā eksponēti darbi par jūras un pavasara tematiku. Glezniecībā mākslinieks ir ražīgs ainavists, nereti darbos jaušams ironisks skatījums, neparasti „skatu punkti” un situācijas, kuras latviešu glezniecībā risina vien retais mākslinieks. Andrejs Bovtovičs glezno daudz, aizrautīgi un vienmēr meklē risinājumus tehniski sarežģītiem paņēmieniem. Kaut arī ierastais darba materiāls ir akrils, nereti gribas to nosaukt par autortehniku, jo krāsa klājas neparasti, viņa gleznu krāszieds ir Andreja Bovtoviča raksturīga liecība. Sīkāk internetā: www.valtersunrapa.lv.

* Ventspils teātra namā „Jūras vārti” līdz 22. maijam skatāma Maskavā dzimušās un Izraēlā dzīvojošās mākslinieces Aleksandras Cukermanes personālizstāde „Tri Devici Pod Oknom”. Izstādes nosaukumā ietverta atsauce uz populāru krievu tautas pasaku. Mākslinieces laikietilpīgi veidotie un detaļām bagātie darbi uzbur fantāziju pasauli, kas sakņojas krievu tautas mākslā, Austrumeiropas pasaku ilustrācijās un bērnības atmiņās par Krievijas dāčām. Pirms izstādes eksponēšanas Ventspilī tā bija skatāma Rīgā. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

* Kuldīgas Mākslas namā (1905. gada ielā 6) līdz 15.maijam skatāma fotogrāfes Baibas Rubines personālizstāde „Abreakcija”, kurā māksliniece skatītājiem līdz kailumam atklāj savas slēptākās un dažbrīd pat nepatīkamākās izjūtas. Savos darbos māksliniece izmanto digitālās kameras iespējas – ne tikai fotografēšanu, bet arī video un fotogrāfijas montāžu. Baiba Rubine konsekventi atsakās no attēlu pēcapstrādes, kas nenoliedzami piešķir darbiem vēl lielāku pašvērtību. Sīkāk internetā: www.biblio.kuldiga.lv.

Baibas Rubines personālizstāde „Abreakcija” Kuldīgas Mākslas namā


Elmārs Barkāns/Foto: Mārtiņš Ziders, publicitātes foto, Ivars Motivāns/LETA, Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA, „Facebook”/Video: LTV Kultūras ziņas