8. maijā atzīmēs Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu
Svētdien Latvijā pieminēs Otrā pasaules kara upurus. Piemiņas pasākumi sāksies pusdesmitos no rīta Salaspils memoriālā.
Politika
2016. gada 6. maijs, 22:15

8. maijā atzīmēs Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu

Jauns.lv

Ārlietu ministrija svētdien, 8. maijā, aicina uz vairākiem pasākumiem, kas veltīti nacisma sagrāves gadadienai un 2. pasaules kara upuru piemiņas dienai. Šajā dienā notiks piemiņas brīdis Salaspils memoriālā, atceres pasākums Rīgas Brāļu kapos un svētbrīdis Doma baznīcā.

8. maijs pasaules lielākajā daļā ir nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena, kad atceramies, kā arī izvērtējam Latvijas sarežģīto vēsturi. 8. maijā pieminam Otrā pasaules kara nevainīgos upurus, pieminam visus kritušos, visus nobendētos, visus slepkavotos, visus nīdētos, trimdā un katorgā aizdzītos. 8. maijā domājam par Latvijas skaudro likteni, par tās tautai un zemei atņemto - svešie, noziedzīgie kari, kā arī nedabiskās, naidīgās ideoloģijas ir nokāvušas veselas paaudzes. Postīta un nīdēta, bet Latvija vienmēr ir spējusi atdzimt un atjaunoties. Tikai miers, savstarpējā cieņa, kā arī saticība ir Latvijas drošības un uzplauksmes droši balsti. Uzticība savai valstij un atbildība tautas priekšā ir mūsu zemes spēka saknes, Kasjauns.lv pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons.

1945. gada 8. maijā Eiropā beidzās karš un iestājās miers. Rietumeiropa atguva neatkarību un brīvību. Tomēr Latvijā un Baltijā tā nenotika, okupācija un vardarbība turpinājās. Latvija neatkarību atjaunoja tikai 1990. gada 4. maijā, ko ar Konstitucionālo likumu nostiprināja 1991. gada 21. augustā.

Atceroties Otrā pasaules kara traģiskos notikumus, 8. maijā notiks šādi atceres pasākumi:

* pulksten 9.30 - atceres pasākums Salaspils memoriālā;

* pulksten 10.30 - Otrā pasaules kara upuru piemiņas pasākums Brāļu kapos;

* pulksten 12.00 - ekumēnisks svētbrīdis Rīgas Domā.

Kasjauns.lv/ Foto: Evija Trifanova/ LETA