Miljona zagles sēdēs, bet tikai mazliet
Grāmatvedība, kā izrādījās, var būt ļoti ienesīgs rūpals. Un par vērienīgām blēdībām var tikt cauri ar smieklīgu sodu.
112
2016. gada 7. maijs, 06:09

Miljona zagles sēdēs, bet tikai mazliet

Jauns.lv

Ventspils tiesa piespriedusi cietumsodu trim uzņēmuma „Ventspils siltums” bijušajām darbiniecēm – no pusotra līdz trim gadiem par vairāk nekā miljona eiro zādzību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Salīdzinājumam – pirms dažiem gadiem Tukuma rajona tiesa par 15 000 latu zādzību no bankomāta Jaunpilī diviem garnadžiem piesprieda trīs gadus un vienu mēnesi cietumā. Par ielaušanos dzīvoklī var dabūt arī piecus gadus un vairāk, kaut arī zagļa guvums ne tuvu nav miljons.

Zaga teju piecus gadus

„Ventspils siltuma” bijusī galvenā grāmatvede Indra Veinberga, abonentu nodaļas vadītāja Sarmīte Tunena un kasiere Argita Libkovska saskaņā ar apsūdzību vienojās par naudas piesavināšanās shēmu, pie kuras ķērās 2006. gada janvārī.

Kasiere no klientiem pieņēma naudu par apkuri, izdeva maksājuma orderus, bet čeku neizsita. Maksājumus gan ierakstīja datorā, abonentu nodaļas programmā „Revidents”, taču neiekļāva grāmatvedības reģistros.

Veinberga un Tunena revidentiem sniedza nepatiesas ziņas, noklusējot par „Revidenta” eksistenci, tādējādi auditos neuzrādījās īstā aina. Parādu piedzinēji ņēma vērā „Revidenta” datus, tāpēc nevērsās pret tiem maksātājiem, kuru nauda patiesībā bija nozagta.

Katru mēnesi apsūdzētās nozagušas 10–20% no veiktajiem maksājumiem. Uzņēmums pirmo iztrūkumu atklāja tikai 2010. gada novembrī.

Cer naudu atgūt

Vienai apsūdzētajai tiesa piespriedusi nebrīvi uz divarpus gadiem, konfiscējot mantu, pārējām – uz pusotru un trim gadiem.

Visām trim solidāri jāatlīdzina „Ventspils siltumam” nodarītie zaudējumi 1 006 591,37 eiro apmērā. Atsevišķi divām apsūdzētajām jāatlīdzina vēl 39 001,70 eiro. Prokurors prasīja piemērot vienai apsūdzētajai četru gadu cietumsodu, otrai – trīs gadus, trešajai – tikai deviņus mēnešus.

Nekas nav pierādīts, uzstāj advokāts

Maigo spriedumu var pārsūdzēt, un bijušās grāmatvedes Veinbergas advokāts Jānis Mucenieks arī to uzskata par bargu, apšaubot sprieduma objektivitāti. Miljons pazuda, bet advokāts uzstāj, ka Veinberga ir attaisnojama – noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma un pierādījumu neesamības dēļ.

“Piemēram, it kā piesavināto summu aprēķini balstījušies uz revidentu teorētiskiem pieņēmumiem, nevis objektīviem faktiem un precīzas kalkulācijas,” norāda Mucenieks.

Līdz šim trijotne baudījusi brīvību, izņemot Tunenu, kura pēc aiziešanas pensijā īsu laiku pavadīja apcietinājumā. Viņas pagaidām ir viegli tikušas cauri, jo Krimināllikuma 179. panta 3. daļa par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, paredz cietumsodu no sešiem līdz 15 gadiem.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock

Tēmas