foto: Nina Zotina/Sputnik/LETA
Politbiznesmeņi un miljonāri zem viena jumta, un kas īsti apmaksāja Laimas randiņu Jūrmalā
Lai Laimas Vaikules muzikālais randiņš varētu notikt, naudu devuši gan vietējie biznesmeņi, gan arī Jūrmalas dome.
Sabiedrība
2017. gada 27. jūlijs, 06:20

Politbiznesmeņi un miljonāri zem viena jumta, un kas īsti apmaksāja Laimas randiņu Jūrmalā

Kasjauns.lv

Laimas Vaikules festivāls "Rendez Vous Jūrmala 2017" bija trešais pēc kārtas un pasākums, šķiet, pošas kļūt par Jūrmalas vasaras tradīciju. To atbalsta gan miljonāri, gan esošie un bijušie politiķi, koncertu laikā sanākot kopā zem viena jumta. Apmeklētāju rindās bija gan prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi, gan eksprezidents Valdis Zatlers. Turp devās arī viens no tā dēvēto "Rīdzenes" sarunu iespējamajiem varoņiem Ainārs Šlesers. Festivālu apmeklēja arī nesen pārvēlētais Rīgas mērs Nils Ušakovs un viņa partijas biedrs Jānis Urbanovičs, kā arī virkne vietējo slavenību.

Turīgie un Jūrmalas dome apmaksā Vaikules festivālu

Plaša mēroga burziņu rīkošana Jūrmalā, kā zināms, nav lēts prieks, un Laimas Vaikules festivāls nav izņēmums.

Kā pagājušajā nedēļā vēstīja TV3 ziņas, latviešu uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš un citi turīgi vīri apvienojušies īpašā biedrībā ar "Jūrmalas Dzintars", lai finansiāli atbalstītu šo festivālu.

“Tur ir Lipmans, tur ir Strautiņš, Ivars. Savācām naudu, katrs iedeva, cik varēja. Mums ir pirmās piecas rindas sadalītas par to naudu, ko ieskaitām, un ir biļetes uz after party,” telefonsarunā TV3 Ziņām pauda Krūmiņš.

Izredzētie dodas uz festivāla "Laima Rendez Vous" Jūrmala afterpārtiju

Izredzētie dodas uz festivāla "Laima Rendez Vous" Jūrmala aferpārtiju.

gallery icon
128

Minimālā dalības maksa esot 20 000 eiro, un beigu beigās atbalsts festivālam nebūt neesot bijis pieticīgs – pērn savākti 600 000 eiro, savukārt šogad teju divreiz vairāk – 1 miljons eiro.

Uzņēmumu reģistrā "Lursoft" tik tiešām ir atrodama kāda biedrība (norādīta kā tiesiskā forma) ar nosaukumu "Jūrmalas Dzintars".

Tā dibināta 2016. gada 16. martā. Ailē 'darbības mērķi' ierakstīts: “Koordinēt un īstenot kultūras un sabiedriskās dzīves pasākumus; koordinēt un īstenot informācijas un publicitātes pasākumus; sekmēt iedzīvotāju līdzdalību valsts demokrātiskajos procesos, tādējādi veidojot sabiedrības pilsonisko apziņu, lojalitāti valstij un tās vērtībām; sekmēt kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, nodrošinot paaudžu pēctecību; īstenot sadarbību ar starptautiskām, valsts, pašvaldību un nevalstiskajām organizācijām.”

Kā zināms, naudu festivāla organizēšanai (200 000 eiro) piešķīrusi arī Jūrmalas dome ar priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS) priekšgalā.

Medijiem Truksnis skaidroja, ka ar šiem līdzekļiem tiek apmaksāta Dzintaru koncertzāles īre, dažādi tehniskie pasākumi, kā arī mākslinieku ēdināšanas un izmitināšanas izmaksas.

Kopējās festivāla izmaksas ir 1,2 līdz 1,3 miljoni eiro.

“Mums ir jākoncentrējas uz šādiem pasākumiem. Šādiem festivāliem ir liela publicitāte gan postpadomju telpā, gan arī citās valstīs. Tas iepazīstina ārvalstu skatītājus ar Jūrmalu. Tā ir netieša reklāma, kuru citādi par tādu naudu nevarētu nopirkt,” izteicies Truksnis.

Vējonis ar Šleseru nešķirami - kopā gan slepenās vakariņās AAE, gan tusiņā Jūrmalā

Pirms nepilniem pieciem mēnešiem izvērtās skandāls augstākajās politikas aprindās, kad sociālajos tīklos parādījās foto no slepenām vakariņām Apvienotajos Arābu Emirātos. Tās, kā pēcāk atklājās, bija sarīkojis bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis, bet vakariņu pasūtītājs bija ietekmīgais Saūda Arābijas šeihs Khalifa Al Saifs.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Laimas muzikālais randiņš Jūrmalā nebūt nav pirmā reize, kad Vējonis un Šlesers apsēžas viens otram tuvumā. Pirms aptuveni pus gada sociālajos tīklos parādījās foto, kurā Vējonis un Šlesers redzami sēžam viens otram blakus kādās elegantās Saūda Arābijas šeiha pasūtītās vakariņās, Apvienoto Arābu Emirātos.

Un bildēs no vakariņām bija redzams, kā saviesīgajā mielastā pie viena galda pulcējas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar bariņu Latvijas delegācijas, šeihs, Brēmanis, kā arī pilnīgi neizprotamā kārtā – par oligarhu dēvētais Ainārs Šlesers ar vecāko dēlu Edvardu Šleseru. Miljonārs Ainārs Šlesers vakariņās bija sēdināts tieši blakus Valsts prezidentam Vējonim, tādējādi šeiham liekot domāt, ka uzņēmējam Latvijas augstākajā varā ir liela teikšana.

Īpašu pikantumu šai situācijai piedeva tas, ka pirms pāris mēnešiem bija izčākstējusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja rosinātā oligarhu lieta, kurā viena no iesaistītajām personām bija Šlesers. Pēc notikušajām vakariņām un publiskotajiem foto Valsts prezidenta kanceleja bija spiesta skaidrot, kā iespējams kas tāds, ka Valsts prezidenta ārvalstu vizītes ietvaros notiek šāda slepena vakariņošana ar itin neizprotamu vakariņu dalībnieku sastāvu.

Toreiz kancelejas pārstāvji vēstīja, ka Vējonis it kā nemaz neesot zinājis, ar ko kopā vakariņos, vēl vairāk – prezidents pirms došanās vizītē nav pat nojautis, ka Emirātos nāksies sastapties ar Šleseru. Šādu notikušā skandāla scenārija skaidrojumu apšaubīja eksprezidents Valdis Zatlers, kas paziņoja – tas nav iespējams, ka Vējonis „nu neko nezinot, kas, kā un kāpēc notiekot”.

Tas viss norisinājās februāra beigās, bet nu jau vairāk nekā mēnesi politiķi un sabiedrība šūmējas saistībā ar publiskotām tā dēvētajām Rīdzenes sarunām, kurās par oligarhiem dēvētas personas, ieskaitot Šleseru, runājušas un spriedušas, kā valstī un privātajā biznesā lietas bīdāmas.

Par šīm sarunām publiski izteicies arī Raimonds Vējonis, un tas notika pēc Nacionālās drošības padomes sēdes, kas bija speciāli sasaukta saistībā ar šīm sarunām. Valsts prezidents paziņoja, ka iesaistītajiem, īpaši amatpersonām, būtu jāizvērtē sava loma sarunās, jāskaidro sava rīcība un jāuzņemas atbildība. Vējonis pauda, ka šādas sarunas ir nepieņemamas un nav atbalstāmas, bet politiķu iesaistīšanās tajās vājina mūsu valsti. Tiesa, prezidents atturējās izcelt, kurām konkrēti personām būtu jāvērtē sava atbildība.

Pagājušajā piektdienā Saeimā arī tika izveidota parlamentārā izmeklēšanas komisija "Rīdzenes" sarunu izpētei. Tieši tad notika arī festivāls "Laima Rendez Vous Jūrmala", kas pēdējos gados aizpilda nišu, kuru iepriekš ieņēma Krievijas šovbiznesa lauvu kūrētais jauno izpildītāju konkurss "Jaunais vilnis".

foto: Mārtiņš Ziders
Kāda sagadīšanās. Laimas Vaikules festivālā prezidents Raimonds Vējonis apsēdināts ļoti tuvu Aināram Šleseram.

Šlesers Jūrmalā gan ganījās "Jaunā viļņa" laikā, gan ik gadu apmeklē Laimas Vaikules rīkoto pasākumu, un vienmēr šajos pasākumos ir ieņēmis VIP vietas skatītāju zālē. Itin mulsinoši bija redzēt, ka festivāla atklāšanas laikā Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar sievu Ivetu Vējoni koncertu baudīja, sēžot aizmugurē Aināram Šleseram un viņa sievai Inesei Šleserei.

Busuļa dziesmu autors kritizē Vaikuli

Pēc Laimes Vaikules festivāla noslēgšanās svētdien, 23. jūlijā, komponists Kārlis Lācis portālā "Facebook" dalījās ar skarbām pārdomām par tā kvalitāti, īpaši nežēlojot pašu Laimu Vaikuli, kura uz skatuves kāpa kopā ar talantīgo operdziedātāju Kristīni Opolais.

“Kristīnes Opolais un Laimas duets bija vienkārši briesmīgs banalitātes un sliktas gaumes paraugs, bet tāpēc jau mēs nesāksim apšaubīt abu dziedātāju spējas un talantu. Viss gandrīz vienmēr ir kompromiss, un tā tas ir bijis un paliks. Tādas manas domas par šo,” raksta komponists.
 
Vienlaikus Kārlis Lācis visai cieši sadarbojas ar pašmāju dziedātāju Intaru Busuli – pie Lāča daiļrades pieskaitāmi vairāki Busuļa albumi.

Busulis savukārt ir viens no Laimas Vaikules festivāla māksliniekiem, un ar savu mūziku regulāri viesojas Krievijā, kur ir iekarojis klausītāju sirdis.

Intara Busuļa un Laimas Vaikules sirsnīgo draudzību ir grūti neievērot – šī gada festivālā talantīgais latviešu dziedātājs, sagaidot Laimu, metās uz ceļiem. Abus, protams, vieno arī muzikāla sadarbība.

Jāteic, Kārļa Lāča komentārs par festivālu, neskaitot vēršanos pret Vaikules un Opolais priekšnesumu, kopumā bija visai nekonkrēts, papildus tam ne visai skaidra kritika tika arī nesen Rīgā notikušajai Koru olimpiādei.

Uz lūgumu paust detalizētāku viedokli par Vaikules festivālu komponists pagaidām nav atsaucies.

Festivālā uzstājas Trampa "Krievijas skandālā" iepīts dziedātājs

Pirms pāris nedēļām ASV prezidenta Donalda Trampa dēls Donalds Tramps juniors publiski atzinās, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā ticies ar kādu Krievijas juristi un citām personām, lai saņemtu nomelnojošu informāciju par Hilariju Klintoni.

Kopš tā laika ASV mediji un tiesībsargājošās iestādes nemitīgi strādā pie tā, lai atklātu, vai Tramps un viņam pietuvinātie cilvēki, raujoties pie varas, nav rīkojušies pretlikumīgi (priekšvēlēšanu laikā saņemt palīdzību no svešas valsts valdības pārstāvjiem ir aizliegts).

Viens no skandālā iesaistītajām personām ir kāda azerbaidžāņu miljardiera Arasa Agalarova dēls Emins Agalarovs, kurš ir arī popdziedātājs un viens no Laimas Vaikules festivāla māksliniekiem.

Emins tā dēvētajā ASV prezidenta Krievijas skandālā iepīts caur savu britu izcelsmes publicistu Robu Goldstounu, ar kura starpniecību 2016. gadā centies noorganizēt Trampa dēla tikšanos ar kādu krievu juristi Natāliju Veseļņitsku, kurai šobrīd tiek pārmestas ļoti tuvas saiknes ar Kremli un darbošanos Krievijas valdības interesēs. Savukārt, par Agalarovu ar Trampu ģimeņu pazīšanos zināms jau sen.

Kā zināms, ASV prezidenta Trampa pārstāvjiem dažādu iemeslu dēļ jau gandrīz kopš ievēlēšanas dienas publiski tiek pārmesta slepena vienošanās ar Krievijas valdību pārstāvošām personām, kuras ietvaros Kremlis it kā esot palīdzējis odiozajam biznesmenim nonākt ASV prezidenta amatā.

Šādu iespējamību izmeklē arī ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) un tieši šī pērnā gada tikšanās ir viens no galvenajiem aizdomu veicinātājiem.

foto: Sputnik/LETA
Azerbaidžāņu miljardiera Arasa Agalarova dēls, dziedātājs Emins Agalarovs. Jūrmalā viņš ieradās, lai uzstātos Laimas Vaikules organizētajā mūzikas festivālā "Laima Rendez Vous Jūrmala 2017".

Tad nu pagājušās nedēļas beigās CNN reportieri bija ieradušies Jūrmalā, Laimas Vaikules festivālā, lai Eminam Agalarovam klātienē jautātu, kādēļ viņš pirms gada nolēma noorganizēt tikšanos starp Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas pārstāvniecību un Kremlim pietuvinātiem cilvēkiem, kuru vidū, starp citu, bija arī kāds izbijis PSRS Valsts Drošības komitejas (VDK) spiegs.

Uz CNN jautājumiem popzvaigzne atbildēja vien ar smīnu, vien aicinot žurnālistu un kameras operatoru noskatīties viņa vakara uzstāšanos.

foto: AFP/Scanpix/LETA
(Pa kreisi) Natālija Veseļņitska, krievu juriste, kuras rīcībā it kā bijusi nomelnojoša informācija par Hilariju Klintoni, (pa vidu) azerbaidžāņu oligarhs Arass Agalarovs, (pa labi) krievu dziedātājs Emins Agalarovs.

Uz atkārtotu tincināšanu Emins bravūrīgā tonīt atcirta: “Runājiet ar manu advokātu! Ja viņš jums neko nestāsta, tātad arī es jums neko nevēlos stāstīt.”

Randiņš būs arī nākamgad

Plānots, ka Laimas Vaikules festivāls būs arī nākamgad. Biļešu tirdzniecība 2018. gada festivālam jau ir sākta, un ir zināmi datumi – festivāls "Laima Rendez Vous Jūrmala" 2018. gadā norisināsies no 19. jūlija līdz 23. jūlijam.

Raugoties uz prominencēm šogad, nekas neliecina, ka viņi plecu pie pleca nesēdēs blakus arī nākamgad. Laima Vaikule jau tagad lemj par nākamā gada programmu, kurā, ieturot tradīcijas, tiks aicināti gan Latvijas mūziķi, gan ārvalstu viesi.