foto: Shutterstock
Eiropas Cilvēktiesību tiesa pērn atlīdzībās Latvijai piesprieda izmaksāt vairāk nekā 37 000 eiro
Pērn ECT kopumā pasludināja 25 nolēmumus 26 lietās pret Latviju, kas ir par trīs nolēmumiem mazāk nekā 2015.gadā.
112
2017. gada 25. jūlijs, 16:35

Eiropas Cilvēktiesību tiesa pērn atlīdzībās Latvijai piesprieda izmaksāt vairāk nekā 37 000 eiro

LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pērn atlīdzībās Latvijai piesprieda izmaksāt kopumā 37 246 eiro, norādīts Ārlietu ministrijas (ĀM) informatīvajā ziņojumā "Par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2016.gadā".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ziņojumā teikts, ka salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ECT piespriestās kompensācijas apmērs ir mazāks, jo vairāk nekā pusē no pasludinātajiem nolēmumiem pārkāpums netika konstatēts, turklāt 2016.gadā nevienā lietā netika piespriesta kompensācija par materiālo kaitējumu. Kopš Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas spēkā stāšanās brīža līdz 2016.gada 31.decembrim ECT kompensācijās kopumā ir piespriedusi 1 936 083 eiro.

Ziņojumā uzvērts, ka ECT piespriestās kompensācijas apmēru ietekmē ECT konstatēto pārkāpumu skaits un raksturs, iesniedzēju skaits konkrētajā lietā, kā arī tas, cik ilgi lieta atradusies izskatīšanā ECT.

Kā liecina informatīvajā ziņojumā publicētā informācija, 2016.gadā ECT nolēmumu skaits Latvijas lietās un Latvijas valdībai nosūtīto jauno lietu skaits saglabājās līdzīgs 2015.gada skaitam. Pērn ECT kopumā pasludināja 25 nolēmumus 26 lietās pret Latviju, kas ir par trīs nolēmumiem mazāk nekā 2015.gadā. Deviņās lietās ECT atzina vienu vai vairākus Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumus, bet vienā lietā ECT apstiprināja valdības un sūdzības iesniedzēja noslēgto mierizlīgumu. Savukārt Latvijas valdības viedokli 2016.gadā, tāpat kā 2015.gadā, ECT lūdza 20 jaunās lietās.

Savukārt turpinot jau 2015.gadā uzsākto darbu, pērn Latvijas pārstāvis starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās turpināja lielu uzmanību pievērst ECT nolēmumu Latvijas lietās izpildei. 2016.gadā Eiropas Padomes Ministru komiteja pieņēma galīgo rezolūciju rekordlielā lietu skaitā, atzīstot ECT nolēmumus par izpildītiem 20 lietās. Salīdzinājumam, 2015.gadā –9 lietās, bet 2014.gadā - divās lietās.

Nozīmīgākais pārstāvja darbs Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ietvaros pērn jāmin 2016.gada janvārī ANO Bērnu tiesību komitejas 71.sesijas laikā izskatītais Latvijas kārtējais ziņojums par 1989.gada Konvencijas par bērna tiesībām izpildi Latvijā 2004.-2012.gadā. Tāpat 2016.gadā tika izstrādāts atjaunotais Vispārējais pamatdokuments, kas ANO sniegs vispārīgu pārskatu par Latviju, norādīts ziņojumā.

Tāpat 2016.gadā Latvijas pārstāvis turpināja aktīvi darboties tiesu, tiesībsargājošo iestāžu un sabiedrības kopumā izglītošanā, lai veicinātu izpratni par starptautiskajiem cilvēktiesību standartiem un ECT judikatūru. Tika arī turpināta sadarbība ar citām valsts institūcijām, sniedzot viedokli un atzinumus par Latvijas tiesību aktu projektiem, lai nodrošinātu to atbilstību Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Tikmēr kā prioritārs pārstāvja darbs ANO ietvaros 2017.gadā būs iesākto nacionālo ziņojumu vai papildinformācijas izstrādes pabeigšana. Tāpat pārstāvis turpinās iesāktos darbus tā pamatuzdevumu īstenošanai, nodrošinot Latvijas interešu pārstāvību ECT un ANO, bet nacionālajā līmenī turpinās sadarbību ar valsts pārvaldes iestādēm, tiesām un tiesībsargājošajām iestādēm.

Ziņojums sniedz pārskatu par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās paveikto 2016.gadā gan pārstāvot Latvijas valsti starptautiski ECT un ANO, gan veicinot zināšanas un izpratni par cilvēktiesībām nacionālajā līmenī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās