foto: Juris Rozenbergs
Tanks pret 100 gramiem dinamīta: ekskluzīvs ieskats spāņu karavīru mācībās Ādažos
Kopā uz Latviju Spānijas bruņotie spēki atveduši sešus kaujas tankus "LEOPARD E2".
Sabiedrība
2017. gada 26. jūlijs, 06:01

Tanks pret 100 gramiem dinamīta: ekskluzīvs ieskats spāņu karavīru mācībās Ādažos

Edvīns Rakickis

Kasjauns.lv

Viena no sešām NATO paplašinātās kaujas grupas valstīm, kuras bruņotie spēki šobrīd atrodas Latvijā, ir Spānija. Papildus inženieru un loģistikas tehnikai, spāņi uz Latviju atveduši arī modernos tankus “LEOPARD E2”, kuri kaujas spēju un tehnoloģiju ziņā pielīdzināmi leģendārajiem ASV armijas “Abrams” tankiem. Kasjauns.lv devās uz Ādažu bāzi, lai klātienē aplūkotu Eiropas dienvidu valsts mehanizētās vienības bruņojumu un karavīrus darbībā.

Saskaņā ar Aizsardzības ministriju (AM), dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā šobrīd veic ap 300 Spānijas karavīru.

Spāņu bruņoto spēku mehanizētā kājnieku rota Latvijā ieradusies ar visai iespaidīgu bruņojumu – to starpā ar bruņotām apvidus automašīnām “URO VAMTAC” (ASV armijas militāro “Hummer”, jeb HMMWV automašīnu analogs), kājnieku kaujas mašīnām “PIZARRO” un sešiem jau pieminētajiem kaujas tankiem “LEOPARD E2”.

Spānijas bruņoto spēku tanki Ādažos

Kasjauns.lv devās uz Ādažu bāzi, lai klātienē aplūkotu Eiropas dienvidu valsts mehanizētās vienības bruņojumu un karavīrus darbībā.

gallery icon
149

Vairāk par "LEOPARD E2":

Izcelsmes valsts - Vācija/Spānija

Ražotājs: "General Dynamics Santa Bárbara Sistemas" ("Krauss-Maffei Wegmann" dizains)

Lietojumā - kopš 2003. gada decembra

Tanka izmaksas - 10,95 miljoni eiro, (ieskaitot rezerves daļas)

Svars: 69,4 tonnas

Primārais bruņojums: "Rheinmetall" 120 milimetru lielgabals

Sekundārais bruņojums: divi 7,62 milimetru (NATO standarts) MG3s ložmetēji

Apkalpe: 4 personas

foto: Juris Rozenbergs
"LEOPARD E2" Ādažu poligonā.
foto: Juris Rozenbergs
Pārbaudītas vērtības. Vairāk kā 10 miljonus eiro vērtā "LEOPRD E2" sāna nodalījumus aizslēdz ar piekaramajām atslēgām.

Ādažu bāze kā multinacionāla pilsēta

Ādažu militārajā bāzē ierodamies dienā, kad spāņu rotai paredzētas mācības ar tankiem Ādažu poligonā.

Bāzes teritorijā un ceļā uz poligonu mūs pavada Spānijas bruņoto spēku Sabiedrisko attiecību oficieris, kapteinis Alvaro Vinjegla Kalderons. Viņš pats Latvijā uzturas jau aptuveni trīs mēnešus (no sešiem) un apgalvo, ka visgrūtāk bijis pierast pie lietainās vasaras.

Spānijā, saskaņā ar kapteiņa teikto, šobrīd esot ap +45 grādiem pēc Celsija.

Dodoties uz spāņu barakām, grūti neievērot izmaiņas, kuras, kopš Latvijas iestāšanās NATO skārušas Ādažu militāro bāzi.

No padomju armijas pamesta, nolietotu ēku un bunkuru mezgla, bāze ir pārtapusi par tādu kā multinacionālu pilsētiņu, kurā ik uz soļa sastopami sabiedroto karavīri dažādu valstu uniformās.

Šeit ir visnotaļ blīva autosatiksme, kafejnīca, veikals un izklaides iespējas. Bāzi raksturo arī nemitīga rosība – gatavošanās mācībām, dažādu vietējo un ārzemju valstu varas pārstāvju-goda viesu uzņemšana.

foto: Juris Rozenbergs
Spānijas bruņoto spēku Sabiedrisko attiecību oficieris kapteinis Alvaro Vinjegla Kalderons.

Bāzes straujo paplašināšanos pamanījis arī spāņu armijas pārstāvis. “Esmu pārsteigts par to, cik ātri šajā bāzē norit būvniecības darbi. Esmu šeit tikai trīs mēnešus, taču manā acu priekšā, burtiski ir tikušas uzslietas ēkas,” iespaidos dalās kapteinis Kalderons.

Pusdienlaiks Ādažu militārajā bāzē

No padomju laikiem daļā sabiedrības varētu būt nostiprinājies uzskats, ka dienējošs karavīrs ēd ļoti pieticīgi. Taču Ādažu militārās bāzes apjomīgā ...

gallery icon
90

Nesprāgušas munīcijas neitralizēšana

Sagaidot bruņuvestes un ķiveres, kāpjam spāņu armijnieku “Toyota” hibrīdā un dodamies uz Ādažu poligonu, kur pa to laiku jau izvietojušies ap 150 rotas karavīru.

Pa ceļam kapteinis Kalderons ar kolēģi izskaidro, ka šodien paredzēts mācību vingrinājums, kurā jāneitralizē nesprāgusi munīcija.

foto: Juris Rozenbergs
Instruktāža pirms mācību uzdevuma. Šodien Ādažu poligonā darbojas ap 150 Spānijas bruņoto spēku karavīri.

Scenārijs ir šāds: bruņotā kolonna ar tanku priekšgalā savā ceļā identificē iespējamu nesprāgušu lādiņu (nedetonēta munīcijas vienība, kuru izšāvis pretinieks). Karavīru uzdevums – novērst bīstamību un turpināt ceļu.

foto: Juris Rozenbergs
Izrādās, ka spāņu armijā plaši tiek lietots arī kāds visai leģendārs ASV ražojuma bruņotais transportlīdzeklis - "M113 APC". Kapteinis Kalderons skaidro, ka šis kāpurķēžu karavīru transportlīdzeklis sevi ir pierādījis Vjetnamas karā un labi iederas arī modernajā kaujas laukā.

“Nesprāgušu munīciju var identificēt gan karavīrs ar acīm, gan arī bruņu transportlīdzekļa, šajā gadījumā tanka, tehnoloģijas, kas ļauj skenēt priekšā esošo zemes virsmu. Nonākot šādā situācijā, drošības apsvērumu dēļ kolonna apstājas pirms vietas, kur identificēta nesprāgusī munīcija un izveido slēgtu teritoriju aptuveni 500 metru rādiusā. Tad, lai maksimāli samazinātu potenciālos zaudējumus, uz priekšu, inspicēt munīcijas vienību tiek nosūtīts viens komandiera izvēlēts karavīrs. Pēcāk speciāli apmācīta vienība detonē bīstamo šķērsli,” skaidro armijas kapteinis.

foto: Juris Rozenbergs
Spānijas bruņotajos spēkos, tāpat kā NBS, primārais kājnieku ierocis ir vācu triecienšautene HK G36 (Heckler & Koch G36).

100 grami dinamīta

Saskaņā ar kapteiņa Kalderona teikto, reālā kaujas situācijā šāds uzdevums var aizņemt aptuveni stundu. Tā tas, neskaitot sagatavošanās periodu, ir arī šo mācību laikā.

foto: Juris Rozenbergs
Spānijas bruņoto spēku karavīri mācību uzdevuma laikā.

“Situācijā, ko paredz šis scenārijs, potenciālo draudu līmenis ir salīdzinoši zemāks, jo konkrētais šķērslis ir nesprādzis lādiņš, kuru iedomātais ienaidnieks, ar mērķi nodarīt tūlītējus zaudējumus, izšāva jau notikuša uzbrukuma laikā,” par mācību uzdevumu stāsta spāņu kapteinis, “Daudz sarežģītāk ir tikt galā ar tā dēvētajām improvizētajām sprāgstvielām jeb IED (Improvised explosive device), kuras visbiežāk tiek ieraktas brauktuvēs vai ceļu malās. Šāda bīstamā šķēršļa neitralizēšana var prasīt pat septiņas stundas. Šo taktiku, kā zināms, iepriekšējos gados izteikti bieži pielietoja teroristi un nemiernieki Afganistānā un Irākā.”

foto: Juris Rozenbergs
Spāņu militārā ambulance.

Pēc neilgas instruktāžas spāņu tanki un bruņumašīnas, Kanādiešu uzraudzībā dodas ieņemt savas vietas, lai izspēlētu scenāriju.

foto: Juris Rozenbergs
Tanka ekipāža novērtē priekšā identificēto šķērsli.

Kamēr karavīri pilda uzdevumu, apkārtni uzmanīgi novēro lielais tanks, kurš atrodas aptuveni 200 metrus no mums un novērotājiem.

foto: Juris Rozenbergs
Militārās tehnikas konvojs Ādažu poligonā.

Lai arī ir zināms, ka šodien mācības notiek bez jebkādas munīcijas un šaušanas, brīžos, kad “LEOPARD E2” tanks pagriež mūsu virzienā 120 milimetru stobru, tik un tā kļūst nedaudz neomulīgi.

foto: Juris Rozenbergs
Austrijas/Spānijas izcelsmes bruņotā kaujas mašīna "Pizzaro" (ASCOD). Tās svars - 29 tonnas (ar munīciju un personālu), primārais bruņojums - 30 milimetru "Mauser MK 30/2" ložmetējs.
foto: Juris Rozenbergs
Aprunājoties ar spāņu karavīriem, noskaidrojas, ka Latvijas daba un klimats, neskaitot šīs vasaras biežās lietus gāzes, viņus īpaši neapgrūtina.

Kapteinis Kalderons informē, ka nesprāgušā lādiņa detonācijas imitēšanai šodien tiks izmantoti 100 grami dinamīta. Gaidot sprādzienu, savelkam ciešāk ķiveres, vestes un no nelielā paugura ceļa malā pārdislocējamies uz netālu esošajiem ierakumiem, aptuveni 150 metrus no sprādziena vietas.

Sprādziens diezgan spēcīgi ierībina zemi.

foto: Juris Rozenbergs
Nesprāgušās munīcijas/šķēršļa neitralizācija.
foto: Juris Rozenbergs
Karavīri izpēta sprādziena vietu pēc detonācijas.
foto: Juris Rozenbergs
Spāņu manevrus no malas novēro Kanādiešu spēki.

Spāņi prot uzņemt viesus

Pēc mācību uzdevuma izpildes noskatīšanās, dodamies atpakaļ uz bāzi, kur spāņi, pēc labākajām tradīcijām, veic vēl vienu izcilu “taktisko manevru” – kā īpašu atvadu dāvanu pasniedz Spānijā darītu (Estremadura apgabals) un pudelēs sapildītu vīnu, kura etiķeti rotā Spānijas bruņoto spēku un NATO paplašinātās klātbūtnes grupas simboliku.

“Tu teici, ka tev ļoti garšo spāņu vīni,” piebilst kapteinis.

NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vada Kanāda, un to šobrīd veido 1138 karavīri: no Albānijas (18), Itālijas (160), Kanādas (450), Polijas (160), Slovēnijas (50) un Spānijas (300).

Pērn NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā.

Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Par portāla Kasjauns.lv viesošanos spāņu karavīru mācībās lepni jūtas arī Spānijā, jo ar šo informāciju sociālajos tīklos dalās pat Aizsardzības ministrijas oficiālais konts: