foto: Ekrānuzņēmums
Kāpēc Latvijā uzstājas dzīvnieku cirks: līgumi ar dresētājiem noslēgti pirms aizlieguma
"Mega cirks" direktors: līgumi ar jūras lauvu dresētājiem bija noslēgti, pirms stājās spēkā aizliegums.
Sabiedrība
2017. gada 22. jūlijs, 21:01

Kāpēc Latvijā uzstājas dzīvnieku cirks: līgumi ar dresētājiem noslēgti pirms aizlieguma

LNT Ziņas

Līgumi ar jūras lauvu un citu dzīvnieku dresētājiem bija noslēgti, pirms stājās spēkā aizliegums cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, raidījumam "LNT Ziņas" sestdien skaidroja "Mega cirks" direktors Leonīds Frolovs. Šis cirks, kas šonedēļ viesojas Dobelē un Talsos, nonācis Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) redzeslokā, un saistībā ar jūras lauvu izmantošanu ir sākta administratīvā lietvedība.

Savvaļas dzīvnieku izmantošana cirka izrādēs ir Dzīvnieku aizsardzības likuma pārkāpums, un likums stājās spēkā vien 13.jūlijā.

"Mega cirka" direktors Leonīds Frolovs.

"Tad sanāk - vai nu mums jāiet uz tiesu, jātiesājas ar valsti, jādabon no viņiem kompensācijas, vai šobrīd normāli kādu laiku vēl tirpinām izrādes, jo likums normālā tiesiskā valstī nevar stāties spēkā 14 dienas pēc izsludināšanas. Tas ir normāli? Nav normāli," vērtēja Frolovs. Viņš norāda, ka programma netiks mainīta, un pauž pārliecību, ka likuma īstenošanai nepieciešams saprātīgs pārejas periods.

Situācija jau pārrunāta ar Zemkopības ministrijas atbildīgajiem ierēdņiem un panākta vienošanās, ka jūras lauvu dresētāji no Francijas izrādēs piedalīsies līdz jūlija beigām. Iepriekš izrādēs bijuši arī papagaiļi, pērtiķi un Āfrikas zebras. Cirka direktors arī atzīst, ka, kopš ieviests savvaļas zvēru aizliegums, par apmeklētāju trūkumu sūdzēties nevar, jo tas tikai palielinājis skatītāju interesi noskatīties šādas izrādes vēl pēdējo reizi.

"Mēs tieši tos dzīvniekus vairāk vēlamies redzēt, tur bija rakstīts, ka pēdējo reizi, tāpēc mēs tā, lai bērns vismaz redz ko tie dzīvnieki var izdarīt," sacīja apmeklētāja Sandra.

Papildu pārbaudes saistībā ar cirka izrādēm Talsos PVD nerīkos, jo lieta jau esot uzsākta. "Mēs neskriesim uz katru izrādi, un šī lieta jau ir uzsākta. Mums ir konstatēts tas, ka viņi šos dzīvniekus izrāda," skaidroja PVD pārstāvis Edvīns Oļševskis.

Lēmums par to, vai konstatēti pārkāpumi un kāds par tiem jāpiemēro sods, tikšot pieņemts pēc iepazīšanās ar visiem apstākļiem. Tikmēr cirka trupa, kura līdz šim esot sniegusi 140 izrādes gadā, turpmāk savas izrādes rīkošot citās valstīs.

Cirka trupa šodien bija iekārtojusies pļaviņā pie lielveikala, turpat ganījās vairāki zirgi un ēzelis. Cirka darbinieki apliecināja, ka arī ēzelis piedalīsies izrādē, taču tas, pēc viņu norādītā, ir mājdzīvnieks. 

Tēmas