foto: Shutterstock
Vāc parakstus par atlīdzības piemērošanu privātpersonām par aktīvu līdzdalību noziegumu atklāšanā
Iniciatīva paredz atalgot gan par palīdzību atklāt kriminālus pārkāpumus, gan ekonomiskus.
Sabiedrība
2017. gada 21. jūlijs, 12:46

Vāc parakstus par atlīdzības piemērošanu privātpersonām par aktīvu līdzdalību noziegumu atklāšanā

LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atlīdzības piemērošanu privātpersonām par aktīvu līdzdalību noziegumu atklāšanā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Artūrs Ikvilds.

Ikvilds skaidroja, ka katru dienu valstī notiek noziegumi kā pret privātpersonām, tā pret valsti. Policijai esot pārslogotai, turklāt tikai nesen sākot saņemt pienācīgu atalgojumu, Eiropas drošības līmenis Ikvilda ieskatā ir sarežģīti sasniedzams.

Iniciatīvā pausta pārliecība, ka valstsvīri nesteidzas motivēt plašu noziedzības apkarošanu, tādēļ spiediens esot jāizdara pašai sabiedrībai.

Ikvilds aicina noteikt atlīdzību par aktīvu rīcību (patērēto laiku, kā arī iespējamo risku un nepatikšanām no nelabvēļiem) par līdzdalību sīku noziegumu - zādzību, vandālisma, huligānisma - novēršanā vai atklāšanā, par to piešķirot 50-100 eiro.

Savukārt par noziegumiem valsts un pašvaldības iestādēs un uzņēmumos (korupcija, fiktīva nodarbinātība, konfidenciālas informācijas izpaušanas u.tml.) aicina piešķirt atlīdzību 100-1000 eiro apmērā. Visbeidzot, par smagu finansiālu noziegumu atklāšanu (izvairīšanās no nodokļiem, krāpšanās ar iepirkumiem u.tml. virs miljona eiro) būtu jāparedz atlīdzība līdz 5000 eiro vai procentuālā apmērā.

Idejas autors norādīja, ka patlaban par palīdzību pilsoniski aktīvs cilvēks "var saņemt "paldies" vai iekulties liekās nepatikšanās". Taču, pateicoties piedāvātajām izmaiņām, tiktu radīta materiāla motivācija palīdzēt tiesībsargājošām iestādēm. Vienlaikus tas atslogotu policijas darbu un ļautu vairāk pievērsties grūtāk atklājamiem noziegumiem. Tāpat netieši tiktu pasargāts ikviena pilsoņa īpašums un, iespējams, jaunā paaudze mainīs attieksmi no "izdauzām stiklu, būs forši" uz "noķeram to zagli pagalmā, tiksim pie naudas priekš riteņa", uzskata Ikvilds.