foto: LETA
Advokāti neviennozīmīgi vērtē kolēģijas izplatītu paziņojumu saistībā ar "oligarhu lietu"
Padomes izteiktajam viedoklim nepiekrīt arī advokāts Saulvedis Vārpiņš.
Sabiedrība
2017. gada 20. jūlijs, 22:22

Advokāti neviennozīmīgi vērtē kolēģijas izplatītu paziņojumu saistībā ar "oligarhu lietu"

LETA

Daļa advokātu ir neapmierināti ar Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) šonedēļ izplatītu paziņojumu, kurā tā dēvētās oligarhu lietas kontekstā nosodīti mēģinājumi ietekmēt sabiedrisko domu pretēji tiesiskas valsts pamatprincipiem un izteikts aicinājums politiķiem un žurnālistiem nošķirt politiskās un tiesiskās atbildības izvērtēšanas procesus, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Paziņojuma autors ir ZAP priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Viņš Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā krimināllietā aizstāv līdzās Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") apsūdzēto Ansi Sormuli. Rozenbergs "Panorāmai" skaidroja, ka iemesls šāda ZAP paziņojuma tapšanai bijis kādreizējo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku, tagadējo Rīgas domes deputātu Jutas Strīķes (JKP) un Jura Juraša (JKP) publiskā vēršanās pret ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru. Pēc advokāta domām, tādā veidā Strīķe un Jurašs sev veido politisko kapitālu nākamajām Saeimas vēlēšanām.

"Publiskajā telpā nebija citu viedokļu. Tas mani pārsteidza," raidījumam sacīja Rozenbergs. "Vai visa sabiedrība, tiesneši, juristi, prokurori, advokāti ir mierā ar šo situāciju? Divas bijušās vadošās izmeklēšanas iestādes amatpersonas, kas šobrīd ir politiķi, ar sava darba sekām, kas ir beigušās ar kriminālprocesa izbeigšanu, cenšas pacelt savus politiskos reitingus un mēģina pārcelt atbildību uz ģenerālprokurora pleciem, kas ir viena no augstākajām tiesu amatpersonām valstī. Pie tam [šie politiķi] ir samērā neizvēlīgi ar izteiksmes līdzekļiem," norādīja Rozenbergs.

Tikmēr advokāts Uģis Zeltiņš nepiekrīt Rozenberga viedoklim šajā jautājumā. "Mani neapmierina veids, kādā tas [viedoklis] tika publicēts - zem virsraksta "advokāti apgalvo, ka...". Pēc satura un vēstījuma tas ir politisks komentārs. Mēs neatrodam juridiskus faktus, ko advokāti aplūko kā problemātiskus no tiesiskuma viedokļa," uzsvēra Zeltiņš.

Padomes izteiktajam viedoklim nepiekrīt arī advokāts Saulvedis Vārpiņš. "Jautājums jāskata plašāk. Te ir jautājums par tautas neapmierinātību un mediju neapmierinātību, kas valstī notiek, un "oligarhu lieta", tas ir tikai tāds reaģents," norādīja Vārpiņš. Viņa ieskatā, pēdējās protesta akcijās un izskanējušajos aicinājumos pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atbildības izskanēja neapmierinātība ar daudzām nekvalitatīvi izmeklētām krimināllietām, kā arī izmeklējamo iestāžu nespēju laicīgi un kvalitatīvi pabeigt uzticētās lietas. Līdz ar to ZAP paziņojums atgādinot iejaukšanos politiskajos procesos.

To, kā rīkoties saistībā ar ZAP izplatīto paziņojumu, advokāti pagaidām vēl nav lēmuši. Šo jautājumu padomes biedri varētu skatīt nākamnedēļ.