Rīgas Centrālajā bibliotēkā prezentēs grāmatu par ceļojuma iespaidiem Svanetijā
Šajā grāmatā norvēģis Richard Bærug, kurš jau 25 gadus dzīvo Rīgā, stāsta, kā viņš un viņa ceļabiedrs Shako Margian kļuva par pirmajiem, kuri nogāja un noslēpoja visapkārt Svanetijai.
Runā Rīga
2016. gada 9. maijs, 15:03

Rīgas Centrālajā bibliotēkā prezentēs grāmatu par ceļojuma iespaidiem Svanetijā

Jauns.lv

11. maijā plkst.18.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) ar autoru piedalīšanos tiks prezentēta grāmata "Europe's unknown fairytale land. Around Svaneti - on foot and on skis" (Eiropas nezināmā pasaku zeme. Apkārt Svanetijai – kājām un ar slēpēm), kuras autori ir Richard Bærug un Shako Margian.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Augstu virs mākoņiem atrodas pasakainā zeme Svanetija, kas ne velti tiek saukta arī par Eiropas jumtu. 2000 metru virs jūras līmeņa starp kalnu virsotnēm izvietoti vairāki apdzīvoti ciemati. Pateicoties nošķirtībai un neskartajai dabai, Svanetijā joprojām dzīvas ir gadsimtiem senas tradīcijas, kas sen kā zudušas citos Eiropas reģionos. Svanetija tiek uzskatīta par Gruzijas skaistāko daļu un bieži šo savdabīgo Kaukāza novadu sauc par Eiropas Himalajiem. Svanetija vēsturiski vienmēr ir bijusi "miera osta". Uz šejieni Gruzijas valdnieki kara laikā parasti veduši vērtīgākās ikonas un dārglietas, jo caur grūti pārvaramajiem kalniem pretinieki tām nevarēja tik viegli piekļūt. Tikai kopš 1934. gada ceļš savieno kādreiz izolēto Svanetiju ar ārpasauli.

Šajā grāmatā norvēģis Richard Bærug, kurš jau 25 gadus dzīvo Rīgā, stāsta, kā viņš un viņa ceļabiedrs Shako Margian kļuva par pirmajiem, kuri nogāja un noslēpoja visapkārt Svanetijai. Tas izvērtās par pasakainu ceļojumu unikālā dabas pasaulē ar leģendām apvītām kalnu virsotnēm, skaistām mazām baznīcām, noslēgtiem ciematiem un tikai šim reģionam raksturīgajām torņu ēkām, kas iekļautas arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Un, protams, neaizmirstamas ir tikšanās ar cilvēkiem, kuri joprojām dzīvo šajā kalnu reģionā.

Grāmatu veido aizraujoši stāsti par ceļojuma laikā pieredzēto, kā arī košas fotogrāfijas ar elpu aizraujošiem dabas skatiem un ceļā satikto cilvēku portretiem. Baudot tekstu un fotogrāfijas, lasītājs itin viegli iegūst klātesamības sajūtu un neviļus kļūst par ceļabiedru grāmatas autoriem.

Esiet laipni aicināti uzzināt par Svanetijā piedzīvoto un redzēto, klausoties autoru stāstījumā un skatoties ceļojuma fotogrāfijās! Pasākums notiks angļu valodā.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto

Tēmas