foto: Evija Trifanova/LETA
Kalnmeiers noraizējies par oligarhu sarunu noplūšanas faktu, jo tā tiesiskā valstī nerīkojas
"Pārsteigums man bija tas, ka nozieguma rezultātā šīs sarunas tika izpaustas, jo paši šie ieraksti ir valsts noslēpuma statusā," saka Kalnmeiers.
Politika
2017. gada 20. jūlijs, 09:01

Kalnmeiers noraizējies par oligarhu sarunu noplūšanas faktu, jo tā tiesiskā valstī nerīkojas

LETA

Ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru ir pārsteigusi "nozieguma rezultātā" notikusi "oligarhu sarunu" izpaušana, jo Aināra Šlesera viesnīcas numurā veikto sarunu ieraksti ir valsts noslēpuma statusā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Pārsteigums man bija tas, ka nozieguma rezultātā šīs sarunas tika izpaustas, jo paši šie ieraksti ir valsts noslēpuma statusā. Tādu rīcību es nebiju gaidījis, bet tas, ka būs vēršanās pret mani, tas nebija pārsteigums. Visus šos gadus esmu dzīvojis ar domu, ka pret mani kaut kas tiek vākts, darīts, un tas liek man visu laiku mobilizēties un būt uzmanīgam," laikrakstam "Neatkarīgā" teicis Kalnmeiers.

"Ir cilvēki, kas pievērš uzmanību šiem aspektiem, bet to ir samērā maz. Atvainojiet, tas ir galīgi aplami, ja šādi var rīkoties tiesiskā valstī. Es nedzirdu pārāk daudz iebildumu. Varbūt cilvēki baidās paust savu viedokli," piebildis ģenerālprokurors.

Kalnmeiers pastāstījis, ka par sarunu noplūšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) notiek dienesta pārbaude, jo, ja pastāv aizdomas, ka ir izpausts valsts noslēpums, tad iestādes vadītājam ir jāorganizē speciāla komisija un jāveic pārbaude.

"Ņemot vērā, ka žurnālā "Ir" tika publiskoti sarunu atreferējumi (nevis audioieraksti), sarunas nav publicētas pilnā apjomā un secīgi, bet gan selektīvi izlasītas, tad ir jāveic milzīgs darba apjoms, lai identificētu to atbilstību. Šo darbu saskaņā ar minētajiem MK noteikumiem veic tikai KNAB darbinieki un pieaicinātais drošības iestāžu darbinieks. Līdz ar to man nav informācijas, kādi viņiem ir rezultāti, un necenšos tur iejaukties," turpinājis ģenerālprokurors.

Tiklīdz pārbaudē tikšot identificēts, ka publiskotais materiāls atbilst tiem ierakstiem, kuri glabājas KNAB, tad tūlīt tikšot sākts kriminālprocess par valsts noslēpuma izpaušanu. Dienesta izmeklēšana būtu jāpabeidz 15 darba dienu laikā, taču, visticamāk, tā tikšot pagarināta. Pēc Kalnmeiera vārdiem, pārbaudei esot jāpieslēdzas arī Satversmes aizsardzības birojam (SAB), jo tas veic kontroli par drošības režīma ievērošanu KNAB. "Viņiem ir jāiesaistās. Viņi nevar stāvēt maliņā…, tas mūs neskar. Viņus tas arī skar."

Saistībā ar "oligarhu lietu" Kalnmeiers uz sevi politisku spiedienu nav jutis, ja neskaita piketu pie Ģenerālprokuratūras. "Tie politiskie spēki, kuri ir pārstāvēti Saeimā, neviens nekādu spiedienu uz mani nav izdarījis. Tie jaunie spēki, kas parādās, arī tiešā veidā nav ietekmējuši, bet viņi noskaņo sabiedrību, un tad šeit vietā ir jautājums, ko parasti uzdod jau no seniem laikiem, - kam tas ir izdevīgi?"

"Atbalstu jebkuru pārbaudes formu, kādu izvēlēsies parlaments vai augstākās valsts amatpersonas, lai veiktu juridisko lietas izvērtējumu. Līdz šim nekāda izvērtējuma nav bijis. Arī tie, kas par šo lietu daudz runā un vis kaut ko analizē, - kurš no viņiem ir lasījis lietu? Kurš zina, kas tur ir iekšā? Nav tādu. Ja mēs turpinām uzskatīt, ka Latvija ir demokrātiska un tiesiska valsts, tad ļausim, lai šī institūcija izvērtē notikušo. Ir trīs bloki. Tiesībaizsardzības iestāžu darbs; politiķu sarunas par amatpersonu bīdīšanu un nebīdīšanu uz amatiem un mediju bloks. Juridiskais bloks ir visvieglākais un, ja komisija iespringst, tad tur daudz laika nevajag, jo viss ir precīzi pa datumiem dokumentēts," teicis Kalnmeiers.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās