Vasarsvētku "citādajā dievkalpojumā" vāks līdzekļus bērnu paliatīvajai aprūpei
Pašlaik bērnu paliatīvās aprūpes komandas mājas vizītes pieejamas tikai Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem, bet reģionos to ir iespējams nodrošināt tikai ārkārtas situācijās.
Kultūra
2016. gada 10. maijs, 19:09

Vasarsvētku "citādajā dievkalpojumā" vāks līdzekļus bērnu paliatīvajai aprūpei

Jauns.lv

Svētdien, 15.maijā, Rīgas Lutera baznīcā notiks Vasarsvētku "citādais dievkalpojums"-koncerts "Uzzied eņģeļu koks Torņakalnā", kura laikā tiks vākti līdzekļi bērnu paliatīvajai aprūpei, šodien žurnālistiem stāstīja Rīgas Lutera draudzes padomes locekle Vanda Brūvele.

"Citādais dievkalpojums" tiek rīkots kopš 2008.gada, un šo gadu laikā vākti līdzekļi dažādiem mērķiem. Jā, sākotnēji ideja bijusi vairāk sniegt atbalstu tieši Rīgas Lutera draudzes iecerēm, tad pēdējos gados "citādais dievkalpojums" tiek veltīts kādam labdarības mērķim, un šoreiz visi Vasarsvētkos gūtie ziedojumi tiks nodoti Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai, lai nodrošinātu multidisciplināras komandas atbalstu mājās 178 neārstējami slimiem bērniem un viņu ģimenēm.

Multidisciplinārā komandā ietilpst ārsts, medmāsa, kapelāns, sociālais darbinieks, psihologs un psihoterapeits.

Pašlaik bērnu paliatīvās aprūpes komandas mājas vizītes pieejamas tikai Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem, bet reģionos to ir iespējams nodrošināt tikai ārkārtas situācijās. Valsts apmaksā tikai ārstniecību, bet paliatīvā aprūpe nav iedomājama bez garīga un psiholoģiska atbalsta, skaidroja Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības valdes priekšsēdētāja Anda Jansone.

Pašlaik Rīgā sociālā darbinieka un kapelāna darbu finansē Rīgas dome, bet pilnvērtīgs atbalsts visai ģimenei ir vajadzīgs ne tikai Rīgā, bet arī visā Latvijā. Pašlaik pārējā Latvijā multidisciplinārās komandas vizīte iespējama, pateicoties ziedojumiem.

Jansone informēja, ka katru gadu Latvijā ir 20 līdz 30 jaunas ģimenes, kurām nepieciešama bērnu paliatīvā aprūpe mājās. Pagājušajā gadā Latvijā šādas bija 178 ģimenes, bet pašlaik ir 140 ģimenes, kurām nepieciešama bērnu paliatīvā aprūpe mājās. "Skaitļu atšķirība rodas tajā, ka ir bērni, kuri aizgājuši mūžībā, bet daļai ģimeņu vairs nav nepieciešama intensīva aprūpe, jo veselības stāvoklis bērnam ir stabilizējies.

Aplēses liecina, ka nākotnē būs 200 līdz 250 ģimenes Latvijā, kurām būs nepieciešama aktīva palīdzība bērnu paliatīvajai aprūpei, bet līdz 400 ģimeņu būs tādas, kurām būs nepieciešama periodiska palīdzība.

Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības vecāku iniciatīvas grupas vadītāja Vineta Grignāne-Drande skaidroja, ka multidisciplinārās komandas palīdzība ģimenēm ir ļoti nepieciešama, jo slimajam bērnam nepieciešama medicīniska palīdzība, savukārt pārējai ģimenei vajadzīgs psiholoģiskais un garīgais atbalsts.

Mērķis ir panākt, lai valsts apmaksātu ne tikai ārstniecību, bet arī garīgā un psiholoģiskā atbalsta sniegšanu visā Latvijā. Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības mērķis ir izveidot piecas mobilās brigādes, lai palīdzība būtu pieejama ģimenēm visā Latvijā, akcentēja Grignāne-Drande.

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta vecākais eksperts Aldis Dūdiņš skaidroja, ka Saeimā kopš 2015.gada tiek skatīti grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas ietver jautājumu arī par finansējumu bērnu paliatīvās aprūpes pakalpojumiem. Pēc šā brīža aplēsēm, valsts budžeta finansējumu bērnu paliatīvajai aprūpes pieejamībai visā Latvijā varētu sākt piešķirt no 2018.gada janvāra. Pagaidām gan vēl nav aplēses, cik liels finansējums šim mērķim būtu nepieciešamas.

''Citādo dievkalpojumu''-koncertu "Uzzied eņģeļu koks Torņakalnā" muzikāli bagātinās Linda Leen, Intars Busulis, Evita Zālīte, Jānis Apeinis, Ainārs Paukšēns, Vineta Elksne, "Abonementa orķestris", grupa "Fine & Mellow", Torņakalna slavināšanas grupa, Rīgas Lutera draudzes koris un bērnu ansamblis.

Pēc dievkalpojuma svētki turpināsies baznīcas dārzā, kur notiks arī labdarības izsole.

LETA / Foto: Shutterstock