foto: Ekrānuzņēmums
Daugavpilī par teju pusmiljonu iztukšots konts. Kur palikusi pilsētas nauda?
Iztukšots Daugavpils rezerves budžets - līdz pat gada beigām jādzīvo ar 20 00 eiro.
Novadu ziņas
2017. gada 9. jūlijs, 21:39

Daugavpilī par teju pusmiljonu iztukšots konts. Kur palikusi pilsētas nauda?

Kasjauns.lv

Pēc pašvaldību vēlēšanām Daugavpilī pie varas nāca partija “Saskaņa” nu jau bijušā Saeimas deputāta Andreja Elksniņa vadībā, gāžot no mēra amata Jāni Lāčplēsi un atstājot viņa pārstāvēto “Latgales partiju” opozīcijā. Jaunā pilsētas domes priekšsēdētāja rīkojumi un darba stils pēdējo nedēļu laikā Latvijas medijos plaši atspoguļoti. Bijušais un esošais pilsētas atslēgas saimnieks arī pēc vēlēšanām nekautrējas asi kritizēt viens otru, vainojot neprofesionālā darbībā. Viens no šādiem viedokļu sadursmes jautājumiem ir – kur palikusi nauda no Daugavpils rezerves budžeta?

Runa ir par naudu no tā dēvētā drošības spilvena jeb līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. 

Jaunā Andreja Elksniņa vadītā dome šogad būs spiesti savilkt jostas, jo kļuvis zināms, ka šīs rezerves ir spēji iztukšotas. No iepriekš plānveidā atvēlētajiem 700 tūkstošiem eiro gada vidū - tieši uz vēlēšanu laiku - vairs nekas nav palicis. 

foto: Ekrānuzņēmums
Skaitļi salīdzināšanai.

Tur palikuši tikai 17 tūkstoši eiro, LTV korespondentam norāda jaunais mērs Elksniņš. Tieši pirms gada jūnijā neparedzēto gadījumu nauda bijusi 524 000 eiro. 

Līdzšinējais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis zina teikt, ka pilsētas budžetā kopumā esot 11 miljoni eiro, un ar tādu naudu pietikšot līdz gada beigām.

Andrejs Elksniņš uzskata, ka daļa rezerves fonda naudas ir izsaimniekota Lāčplēša "Latgales partijas" priekšvēlēšanu kampaņā, vēsta LTV.  "Bet lielāko daļu no šiem līdzekļiem viņš sāka tērēt brīdī, kad 3.jūnijā paziņoja vēlēšanu rezultātus," saka Elksniņš. 

Tādējādi Daugavpilij vairs neesot brīvu līdzekļu, par ko sniegt palīdzību steidzami. 

Jānim Lāčplēsim savukārt ir savs viedoklis par situāciju pilsētas naudas kontos: "Šo gadu iesākām ar ļoti lielu rezerves fondu. Situācija pilsētas budžetā ir ļoti laba, ir pat pārpalikums," saka bijušais mērs, piebilstot, ka "labi, ka jaunā pilsētas vadība saprot, ka budžets nav "tumbočka", kurā var ņemt, cik ienāk prātā".

LTV skaidro, ka nav nekādu dokumentālu pierādījumu Elksniņa bažām, ka domes vadība naudu tērējusi pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Rezerves nauda sākta tērēt jau martā, to ieguldot dažādās saimnieciskās vajadzībās un arī sportistu atbalstam. 

Patlaban Daugavpilī līdzekļi neparedzētiem gadījumiem ir nieka 20 000 eiro, un ar šo naudu jādzīvo līdz gada beigām. Tādējādi nav iespējams pabalstīt, piemēram, talantīgo daiļslidotāju Denisu Vasiļjevu, ziņo LTV.