Sabiedrība
2017. gada 5. jūlijs, 14:49

Apinis: "Veselības ministrijā nav neviena medicīnas speciālista"

Kasjauns.lv

“Mums ministrijā ir tikai divi ārsti un nav neviena, kas ir atbildīgs par primāro aprūpi. Mums nav nevienas atbildīgās personas, kas runātu medicīniskā valodā. Mums ir tikai ierēdņi, kuri raksta visādus papīrīšus,” Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pauda savu sašutumu RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot pašreizējo situāciju veselības jomā.

Apinis uzskata, ka viena no veselības sistēmas galvenajām problēmām ir medicīnas ekspertu trūkums vadībā – Veselības ministrijā. “Mums ministrijā ir tikai divi ārsti un nav neviena, kas ir atbildīgs par primāro aprūpi, pie kuriem varētu aiziet un jautāt “ko mēs darīsim ar feldšeri laukos, kādā veidā mēs varētu nodrošināt, lai vispār tajā reģionā būtu ģimenes ārsts?”,” raidījumā norādīja Ārstu biedrības prezidents.

Apinis raidījumā apgalvoja, ka nozarēs, kurās ir skaidri redzamas problēmas, piemēram, onkoloģijā vai primārajā aprūpē, vajadzīgs speciālists, kurš ir informēts par to, kā šī nozare strādā.  “Ja mēs skaidri redzam, ka mums primārajā aprūpē viss brūk pa diegiem, tad pirmais, ko es Andai [Čakšai] saku: “Ieliec vienu galveno ģimenes ārstu valstī, pat ja tas maksā divu pašreizējo ierēdņu algu. Bet tam jābūt cilvēkam ar pieredzi ģimenes ārstu lietā, jo tev nav neviena, kas pat nojauš, kas notiek ģimenes ārstu iestādēs!”” aicināja Apinis.

Ārstu biedrības prezidents uzskata, ka sistēma jāsāk kārtot no galvas. “Tātad Veselības ministrija, kura nespēj slimnīcu valdēs ielikt ārstus, pieredzējušus cilvēkus vai līderus. Tur liek politikai pietuvinātus cilvēkus. Mums ir Veselības inspekcija, kurai nav vadītāja, mums ir pat Austrumu slimnīca, kurai nav vadītāja,” trūkumus veselības sistēmas vadībā uzskaitīja Apinis. Viņš raidījumā norādīja, ka pašlaik prioritātei būtu jābūt šo problēmu novēršanai: “Galvenais šobrīd būtu pastiprināt kapacitāti pašai ministrijai.”