Lietuvā atrasti un atgūti 90.gadu beigās Tirzas baznīcai nozagti sudraba svečturi
Tirzas luterāņu baznīcas svečturi izgatavoti pazīstamā Rīgas meistara Johana Didriha Rēvalda darbnīcā.
Novadu ziņas
2016. gada 11. maijs, 18:13

Lietuvā atrasti un atgūti 90.gadu beigās Tirzas baznīcai nozagti sudraba svečturi

Jauns.lv

Latvija šonedēļ no Lietuvas ir atguvusi 20.gadsimta 90.gadu beigās nozagtus mākslas priekšmetus, informēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (VKPAI).

Šogad februārī no Traķu vēstures muzeja direktora Virgīlija Poviļūna saņemta informācija, ka Lietuvā publiskā tirdzniecībā ir parādījušies divi sudraba svečturi, kas varētu būt piederīgi Latvijai. VKPAI speciālisti konstatējuši, ka abi mākslas darbi ir Tirzas luterāņu baznīcas svečturi, kas kopā ar griestu lustru 1997.gadā nozagti no baznīcas.

Kā norāda VKPAI, šis ir viens no gadījumiem, kas pierāda, ka pirms ilgāka laika nozagti vērtīgi mākslas priekšmeti agrāk vai vēlāk parādīsies apgrozībā publiskā vidē. Līdzīgi savulaik bijis ar Siguldas Jaunās pils vāzi, kas arī tika nozagta pagājušā gadsimta 90.gados un atgūta pēc vairākiem gadiem.

Tirzas luterāņu baznīcas svečturi izgatavoti pazīstamā Rīgas meistara Johana Didriha Rēvalda darbnīcā. Latvijas lietišķās mākslas vēsturē, īpaši baroka un vēlā baroka periodā, sudrabā darināto svečturu skaits nav liels. Ārpus muzeju kolekcijām saglabājušos šī meistara darbu nav daudz.

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tēmas