foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Rīgā piekautais lietuviešu žurnālists Edvards: "Neziņot policijai ieteica vietējie"
Spriežot pēc Edvarda atstāsta par vardarbīgo Līgo svinībām Latvijas galvaspilsētā, drosmīgākās tovakar bijušas Rīgas sievietes.
Sabiedrība
2017. gada 29. jūnijs, 06:15

Rīgā piekautais lietuviešu žurnālists Edvards: "Neziņot policijai ieteica vietējie"

Kasjauns.lv

Pēdējā vizīte Rīgā lietuvietim Edvardam Žičkum (35) paliks atmiņā ar zilumiem, asinīm, rupjībām un blakus esošo cilvēku vienaldzību, kuri vien noskatījās, kā viņu piekauj vietējie varmākas. Sarunā ar portālu Kasjauns.lv Edvards atklāj papildus detaļas par vardarbīgo Līgo nakts incidentu mūsu galvaspilsētas centrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lietuvā Edvards ir liela TV kanāla (LRT) raidījumu vadītājs. 23. jūnijā viņš Rīgu apmeklēja ne pirmo reizi, taču, kā jau iepriekš ziņots, šoreiz puiša brīvdienas izvērtušās murgā.

Viņu pašā Rīgas centrā pamanījuši daži vīrieši, kuriem, kā uzskata pats Edvards, neesot paticis, ka viņš runājis ar savu draugu kompāniju lietuviski.

Viss sācies ar krievu lamuvārdu izkliegšanu Edvarda virzienā, taču pavisam drīz abi agresīvie vīrieši metušies viņa grupai virsū ar dūrēm un kājām.

Uzbrucēji spēruši pat sievietei, turklāt netālu esošie cilvēki-aculiecinieki nav bijis traucēklis – kā stāsta Edvards, tā vietā, lai iejauktos vai izsauktu policiju, vietējie esot novērsuši skatienus, gājuši prom un kāpuši savās automašīnās.

Varonīgākās Rīgā izrādās sievietes

Viņš atkārtoti uzsver, ka vislielākos pārdzīvojumus sagādājis nevis varmāku uzbrukums, bet gan apkārtējo cilvēku, šķietami vienotā vienaldzība.

Sarunā ar portālu Kasjauns.lv Edvards atklāj, ka viņam joprojām ir grūti noticēt, ka incidentā aktīvi neiejaucās itin neviens no apkārtējiem, turklāt cilvēku tonakt Rīgas centrā esot bijis daudz.

“Viņi kopā bija trīs. Augumā ļoti gari un aptuveni 35 līdz 40 gadus veci. Brīdī, kad viņi sāka lamāties krieviski un uzbruka mums, apkārtējie momentā nozuda. Cilvēki sakāpa mašīnās, viena no tuvumā esošajām kafejnīcām pat tika aizslēgta,” piektdienas nakts uzbrukuma detaļas atklāj Edvards.

Puisis arī izstāsta, ka palīdzēt viņam tonakt nedaudz mēģinājušas kādas divas sievietes – viņas esot centušās “kaut ko pateikt” agresīvajiem uzbrucējiem.

Rezultātus tas nedeva, taču uz pārējo aculiecinieku fona sievietes izcēlās ar drosmi.

Vietējie ieteikuši lieki netraucēt policiju

Izrādās, ka uzbrukums noticis Merķeļa un Barona ielu krustojumā, netālu no tramvaja pieturas, iepretim Vērmanes dārzam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"
Aptuvenā vieta, kur 23. jūnija naktī Edvardam un viņa draugu kompānijai uzbrukuši trīs līdz šim nenoskaidroti vīrieši.

Incidents ildzis aptuveni piecas minūtes. Pēc tam uzbrucēji, iespējams, pametuši notikuma vietu ar automašīnu.

Izrādās, ka latvieši todien ne vien paši izvēlējušies neiesaistīties, bet arī rekomendējuši to pašam Edvardam.

“Mēs izlēmām nezvanīt policijai. Daži apkārtējie mums teica, ka liecinieku nebūs – neviens negribēšot uzņemties nekādu atbildību. Mums arī paziņoja, ka svētku dienā nāksies ilgi gaidīt, kamēr ieradīsies policija. Neskaitot šo incidentu, mēs visi izbaudījām Rīgā pavadīto laiku. Ledus komprese uz sasitumiem, un laba atpūta man palīdzēs aizmirst šo nelāgo notikumu,” sarunā pauž Edvards.

Portāls Kasjauns.lv vērsās policijā, lai noskaidrotu vai uzbrukums nav fiksēts kādā no videokamerām, taču, kā izstāstīja Valsts policijas preses pārstāve Samanta Čapkovska, šoreiz ar šādiem pierādījumiem nav paveicies.

Rīga joprojām sirdij tuva

Neskatoties uz pārdzīvoto, Edvards nākotnē tomēr plāno atkārtoti doties uz Rīgu.

Rīgā viņam ir sava iecienītā viesnīca un restorāns.

“Vēlos darīt zināmu, ka Rīga bija un paliek viens no maniem mīļākajiem brīvdienu ceļojumu galamērķiem. Šeit dzīvo arī daudzi no maniem draugiem,” gandrīz nedēļu pēc uzbrukuma, sarunā atklāj Edvards.

“Esmu pilnīgi pārliecināts, ka tas, kas ar mani un manu kompāniju – pieciem čaļiem un vienu meiteni – notika Rīgā, varētu būt atgadījies jebkurā citā pilsētā. Pasaulē gluži vienkārši netrūkst stulbu, agresīvu cilvēku,” piebilst puisis.