foto: Facebook
Bolderājā var slēgt vienīgās latviešu vidusskolas klases
Rīgas 19. vidusskola ir staltākā ēka Bolderājā. Nu tā var tikt pārvērsta par pamatskolu un Latvijas galvaspilsētas lielākajā apkaimē vairs nebūs latviešu vidusskolas.
Sabiedrība
2017. gada 29. jūnijs, 06:11

Bolderājā var slēgt vienīgās latviešu vidusskolas klases

Kasjauns.lv

Šoruden Bolderājā vairs varētu nebūt latviešu vidusskolas klašu un latviešu jauniešiem, lai iegūtu vidējo izglītību, nāksies braukt uz skolām tuvējā Pārdaugavā vai uz pilsētas centru. Vietējo bērnu vecāki uzsākuši parakstu vākšanu, lai neslēgtu latviešu vidusskolas klases Bolderājā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zem skolu reorganizācijas un optimizācijas āmura nokļuvusi vienīgā latviešu vidusskola Bolderājā – Rīgas 19. vidusskola. To varētu pārvērst par pamatskolu. Tas nozīmē, ka teritoriāli lielākās galvaspilsētas apkaimes jauniešiem vairs nebūs iespējas iegūt vidējo izglītību dzimtajā valodā pie savām mājām. Viņiem ikdienu nāksies mērot vismaz desmit kilometrus garu ceļu ar sabiedrisko transportu no Bolderājas ir Iļģuciemam vai vēl tālāk.

Izglītības un zinātnes ministrijā Kasjauns.lv teica, ka tai nav informācijas par nodomu slēgt 19. vidusskolu. Savukārt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā skolas vadībai pagājušajā nedēļa esot pavēstīts, ka pašvaldība mazā bērnu skaita dēļ Bolderājas latviešu vidusskolu varētu pārvērst par pamatskolu, Kasjauns.lv pastāstīja skolā. Pret to iestājas vietējo bērnu vecāki un sākuši vākt parakstus pret vidusskolas klašu slēgšanu.

Tikmēr skolēnu skaita samazināšanās Bolderājas latviešu skolā ir ievērojama. Ja 2006. gadā tajā mācījās 504 bērni, tad pērn tika 277. Mazā bērnu skaita dēļ 19. vidusskolā nevarēja atvērt 11. klasi.

Savukārt par krievvalodīgo skolēnu skaitu Bolderājā nevar uztraukties. Tur darbojas divas vidusskolas ar krievu mācību valodu un pieci krievu bērnudārzi (latviešiem ir tikai viens bērnudārzs).
 
Bolderājas bērnu vecāki, kuru bērniem 1. septembrī jāuzsāk mācības 9. klasē, uzsākuši parakstu vākšanu, lai 19. vidusskolā neslēgtu vidusskolas programmu. Pašreiz uz mācībām 9. klasē vidusskolā pieteikušies tikai 14 bērni, bet, lai Rīgā atvērtu vidusskolas klasi jābūt vismaz 22 bērniem, Kasjauns.lv teica 19. vidusskolas direktora vietniece Zina Jonušaite. Viņai tomēr ir cerība, ka līdz septembrim tomēr atradīsies pietiekošs bērnu skaits, kuri gribēs vidējo izglītību latviešu valodā iegūt Bolderājā un latviešu vidusskola Bolderājā tomēr būs. Pretējā gadījumā skola kā vidusskola būs tikai uz papīra.

Jāatgādina, ka pērn izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis nosauca 48 galvaspilsētas vidusskolu sarakstu, kuras būtu jāslēdz mazā skolēnu skaita dēļ. Starp tām bija gan latviešu, gan krievu un citu mazākumtautību vidusskolas. Sarakstā bija iekļauta arī Rīgas 19. vidusskola.

Tad arī Rīgas mērs Nils Ušakovs publiski paziņoja, ka nepiekrīt Šadurska aritmētikai: „Mācību iestādes var slēgt tikai līdz brīdim, kad mikrorajonā paliek viena skola. Neskatoties uz nepilno skolēnu skaitu, nav pieļaujama a(..)skolu slēgšana”. Viņš apsolīja, ka pašvaldība neslēgs nevienu skolu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās