foto: Shutterstock
Narkologi pārsteigti par visatļautību valstī – mazi bērni Latvijā drīkst iegādāties loterijas biļetes
Ilustratīvs attēls
Sabiedrība
2017. gada 27. jūnijs, 10:31

Narkologi pārsteigti par visatļautību valstī – mazi bērni Latvijā drīkst iegādāties loterijas biļetes

Kasjauns.lv

Kāda māmiņa no Salaspils bijusi pārsteigta, ka deviņus gadus vecam bērnam veikalā tiek tirgotas loterijas biļetes. TV3 raidījums “Bez Tabu” veicis eksperimentu, kurā noskaidrots, ka patiesi – loterijas biļetes, mazgadīgajiem iespējams nopirkt arī galvaspilsētā. 

Eksperimenta rezultātā noskaidrots, ka 13 gadus vecam zēnam Rīgā loterijas biļeti bez problēmām bijusi iespēja iegādāties divās no trijām apmeklētajām vietām. 

Tomēr, izrādās, ka nepilngadīgie ir tiesīgi iegādāties biļetes likumīgi. Vecuma ierobežojumi attiecoties vien uz azartspēlēm, un loterijas biļetes šajā kategorijā neiekļaujoties. 

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas vadītāja Signe Birne raidījumam skaidro, ka likumā neesot noteikts, cik vecam jābūt cilvēkam, lai viņš varētu iegādāties loterijas biļeti. 
Ja laimests nepārsniedz desmit eiro, tad nepilngadīgais, visticamāk, arī to saņems vietā, kur iegādājies biļeti. Ja laimests būs krietni lielāks, tiks pieaicinātas pilngadīgas personas, kas pārstāv šī bērna intereses. 

Situāciju, kad Latvijā bērniem ar “valsts svētību” tiek tirgotas loterijas biļetes, esot nepatīkams pārsteigums narkologiem. 
Narkoloģe Ilze Maksima stāsta, ka arī viņas pārliecība bijusi, ka bērniem līdz 18 gadiem loterijas biļetes tirdzniecības vietā netiek pārdotas. 

Narkoloģe uzskata, ka vecākiem noteikti jāseko līdzi tam, kā bērns tērē savu kabatasnaudu. “Es baidos, ka tas var novest līdz nelikumībām, ja tā “spēlīte” iepatīkas, tad naudas iegūšanai var tikt izmantotas arī nelikumības,” uzsver Maksima.