Eksperti pozitīvi vērtē pirmās "Vienotības" priekšsēdētāju kandidātu debates
Politologs Ivars Ījabs un sociologs Arnis Kaktiņš.
Politika
2016. gada 12. maijs, 13:29

Eksperti pozitīvi vērtē pirmās "Vienotības" priekšsēdētāju kandidātu debates

Jauns.lv

Politologs Ivars Ījabs un sociologs Arnis Kaktiņš pozitīvi vērtē pirmās politiskās partijas "Vienotība" priekšsēdētāju kandidātu debates, kas otrdien notika Cēsīs.

"Sākums ir cerīgs, jo redzama vēlme diskutēt par partijā nozīmīgiem jautājumiem, ņemot vērā arī gadiem neizrunātās lietas. Abi kandidāti ir līdzvērtīgi, turklāt katram ir savas stiprās puses," sacīja politologs Ivars Ījabs.

"Andris Piebalgs runā kā premjera amata kandidāts, bet Edvards Smiltēns ir vairāk vērsts uz partijas iekšējiem aspektiem. Pašlaik ir pāragri minēt, kurš kļūs par partijas priekšsēdētāju, jo debates ir tikai sākušās un atbalsts ir samērīgs," pastāstīja Ījabs. Tomēr politologs uzsvēra, ka galvenais ieguvējs no publiskajām debatēm ir pati partija, jo tai ir svarīgi izrunāt domstarpības un saglabāt vienotu perspektīvu.

Arī sociologs, SKDS direktors Arnis Kaktiņš pozitīvi vērtē Vienotības priekšsēdētāju kandidātu pirmās debates: "Augstu vērtēju partijas publisko debašu ideju un pozitīvi novērtēju pirmajās debatēs redzēto. Šādi procesi politiku padara caurspīdīgāku un saprotamāku. Turklāt, jo vairāk šādas diskusijas tiks rīkotas, jo vairāk tiks celta politikas kvalitāte – iesaistītie, kā šajā gadījumā abi kandidāti, ir spiesti gatavoties, iedziļināties un kāpināt savu kompetenci. Gūtās zināšanas pēcāk noderēs amata pienākumu pildīšanā abiem – arī tam, kas nebūs uzvarējis," sacīja Kaktiņš.

Jau ziņots, ka "Vienotība" pirms 4.jūnijā gaidāmā ārkārtas kongresa rīkos priekšsēdētāja amata kandidātu - Andra Piebalga un Edvarda Smiltēna - publiskās debates.

Debates notiks piecu Latvijas reģionu pilsētās - Cēsīs, Rēzeknē, Liepājā, Jelgavā un Rīgā. Kandidātu debates kā moderators vadīs žurnālists Jānis Domburs, katrās debatēs ietverot gan jautājumus, kas skar katra kandidāta redzējumu par partijas darbību nākotnē un kandidāta prioritātēm priekšsēdētāja amatā, gan tēmas, kas ietver valstī un sabiedrībā svarīgākās jomas. Debates tiešraidē tiks pārraidītas arī partijas mājas lapā internetā.

Pirmās partijas priekšsēdētāju kandidātu debates Cēsīs norisinājās otrdien un tajās amata kandidāts Piebalgs pauda, ka "Vienotībai" pusgada laikā ir jāatgūst 10% vēlētāju uzticība un tāds arī ir mērķis pašvaldību vēlēšanās. "Būtiski ir parādīt, ka "Vienotība" ir svarīga Latvijas nākotnei," uzsvēra kandidāts. Tāpat Piebalgs uzsvēra, ka nepieciešami grozījumi partijas statūtos, kā arī nodrošināt to, lai partijas biedri justos gan tā, ka viņiem ir tiesības, gan, ka viņiem ir arī pienākumi.

Savukārt Smiltēns savā uzrunā akcentēja, ka partijai ir jābūt labiem valstsvīriem, jādzird ar abām ausīm, ko runā pensionāri, ko runā uzņēmēji, un ir jāveido labas attiecības ar šiem cilvēkiem un tad reitingi nāks automātiski. Viņš arī uzsvēra, ka partijai jāatgriežas lielā mērā pie tiem principiem, kas bija partiju veidojot. Tāpat arī tika uzsvērta reģionālā nozīme.

Tāpat ziņots, ka "Vienotības" reitings ir noslīdējis līdz 6% šā gada aprīlī. Partija ir zaudējusi premjera amatu. Pēc reģionālo nodaļu aicinājuma 4.jūnijā notiks "Vienotības" ārkārtas kongress, darba kārtībā ir partijas priekšsēdētāja vēlēšanas. Solvita Āboltiņa, kura "Vienotību" vada kopš izveidošanas, uz priekšsēdētājas amatu nekandidēs, bet kandidēs uz valdi. "Vienotība" izveidojās apvienojoties vairākām partijām - "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai".


BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA, Edijs Pālens/LETA