foto: LETA
Politologs Rajevskis: "Rīgas domes opozīcijas iespējas sevi parādīt ir tuvas nullei"
Filips Rajevskis.
Viedokļi
2017. gada 26. jūnijs, 15:06

Politologs Rajevskis: "Rīgas domes opozīcijas iespējas sevi parādīt ir tuvas nullei"

Kasjauns.lv/LETA

Rīgas domes jaunās opozīcijas iespējas sevi parādīt vēlētājiem ir tuvas nullei, šādu viedokli pauda sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

"Šis jaunajai opozīcijai ir liels izaicinājums, proti, kaut kādā veidā sevi nodemonstrēt saviem vēlētājiem. Būsim objektīvi un paskatīsimies uz opozīcijas iespējam - situācijā, kāda šobrīd ir Rīgas domē, iespējas sevi parādīt ir tuvas nullei," uzskata politologs, norādot, ka no iepriekšējās domes opozīcijas tikai viens "Vienotības" deputāts ir saglabājis mandātu un mandātu skaits sarucis arī "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas parāda, cik "augstu" vēlētāji novērtēja šo deputātu darbu opozīcijā.

Pēc viņa domām, iespējas opozīcijai sevi parādīt būs maz, un garā Rīgas domes sēde bija viena šīm iespējām, jo tai tika pievērsta plaša uzmanība. Rajevskis nedomā, ka pie esošā domes sastāva sēdes notiks bieži, jo valdošajai koalīcijai nav vēlmes sevi "apgrūtināt". "Pie esošā balsu sadalījuma sēdes nebūs īpaši bieži, domāju, ka vairāk kā 12 sēdes gadā arī nebūs. Nedomāju, ka esošā domes pozīcija ļoti grib baudīt šo procesu vairāk ka minimums ir nepieciešams," teica politologs.

Iespējas panākt taisnīgu deputātu vietu sadalījumu komitejās, opozīcijas deputātiem vēršoties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), Rajevskis vērtē kā zemas, sakot, ka "taisnību ir ļoti grūti panākt, jo vēlēšanu rezultāti ir tādi, kādi tie ir".

"Neticu lielam opozīcijas pozīciju izrāvienam Rīgas domē. Opozīcijai ir grūti jau valsts līmenī, bet, ja runājam par pašvaldībām, tur ir vēl desmit reizes grūtāk cīnīties par savu taisnību, jo ir grūti paradīt, ko tu dari, turklāt mediju interese par deputātu darbu arī ir daudz mazāka," piebilda Rajevskis.

Jau ziņots, ka Rīgas domes koalīciju veidojošās partijas "Saskaņa" (S) un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) nodrošinājusi sev pārsvaru visās komitejās, liecina informācija pašvaldības mājaslapā. Līdz ar to, ievērojot disciplīnu, svarīgu lēmumu pieņemšanā S un GKR politiķiem nebūs problēmu nodrošināt vairākumu.

Lielākoties visās astoņās Rīgas domes komitejās vadību saglabājuši līdzšinējie priekšsēdētāji. Komitejas vadība mainījusies vien Pilsētas īpašuma komitejā. To turpmāk vadīs Oļegs Burovs (GKR), tādējādi ieņemot Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) vietu.

Lēmumus par komiteju vadītājiem partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" deputāti pieņēma bez opozīcijas klātbūtnes īsās atsevišķās komiteju sēdēs. Opozīcija, nesamierinoties ar Rīgas domes valdošo partiju izstrādāto komiteju vietu sadalījumu frakcijām, nakts vidū pameta domi. Opozīcijas deputāti gatavojas vērsties VARAM, apstrīdot vietu sadalījumu komitejās.