foto: LETA
Nils Ušakovs saglabā Rīgas domes mēra krēslu
Rīgas mēra amata kandidāts Nils Ušakovs atbild uz deputātu jautājumiem Rīgas domes jaunā sasaukuma pirmās sēdes laikā.
Sabiedrība
2017. gada 22. jūnijs, 18:24

Nils Ušakovs saglabā Rīgas domes mēra krēslu

LETA

Rīgas domi arī turpmāk vadīs partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs.

Partija "Saskaņa" pašvaldības vēlēšanu noslēguma pasākums Spīķeru koncertzālē

gallery icon
126

Ušakovs amatā apstiprināts jau trešo termiņu pēc kārtas. Par Ušakovu nobalsoja 32 deputāti, bet par opozīcijas partiju izvirzīto mēra amata kandidātu Mārtiņu Bondaru (LRA) savu balsi atdeva 26 deputāti.

Ušakovs atzina, ka šodien piedzīvota līdz šim garākā mēra izraudzīšanās procedūra Rīgas domes vēsturē.

Rīgas domes jaunā sasaukuma pirmā sēde šodien sākās plkst.9, jautājumam par pilsētas vadītāja izraudzīšanos kopumā veltot vairāk nekā deviņas stundas.

Vairāk nekā pusi - aptuveni piecas stundas, aizņēma jautājumu un atbilžu sesija abiem mēra amata kandidātiem. Savukārt pēc tam aptuveni stundu deputāti viens pēc otra no tribīnes vēstīja, kāpēc viņu pārstāvētais kandidāts ir vislabākais.

Līdzšinējās Rīgas domes valdošās partijas uzsvēra, ka uzticību Ušakovam vēlēšanās pauduši tūkstošiem cilvēku, līdz ar to viņa ievēlēšana ir tikai likumsakarīga un loģiska. Pozīcijas deputāti uzsvēra, ka deputātiem dots mandāts turpināt iesākto kursu, pret kuru savukārt iestājās opozīcijas partijas.

Opozīcijas partiju deputāti pauda, ka ir nepieciešams mainīt esošo kārtību, ieviešot jaunu vadības stilu, padarot caurspīdīgāku un tiesiskāku galvaspilsētas vadības darbu.

Sēdes laikā neizpalika arī savstarpēji aizvainojumi, ko viens otram raidīja kā pozīcijas, tā arī opozīcijas partiju deputāti.

Ušakova pārstāvētā partija vēlēšanās Rīgā ieguvusi 50,82% balsu, savukārt pats jaunievēlētais mērs savācis 105 006 plusus, kopumā gūstot 231 116 balsis.

Ušakovs par Rīgas mēru pirmo reizi kļuvis 2009.gadā, pēc četriem gadiem saglabājot šo pašu amatu.

Pirmā Rīgas domes jaunā sasaukuma sēde varētu ilgt līdz rītam

Kā pēc sēdes pirmās daļas, kurā mēra amatā pārvēlēts līdzšinējais domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), žurnālistiem norādīja Ušakovs, šodien paredzēts ievēlēt arī vicemēru, kā arī komiteju vadītājus.

To visu plānots izdarīt šodien, un domniekiem sēžu zālē būs jāatgriežas plkst.22, kad sāksies vicemēra izraudzīšanās.

Ušakovs norādīja, ka domnieki plāno strādāt līdz plkst.6 vai 7 rīta, jo pēc vicemēra izraudzīšanās būs jāievēl arī komiteju vadība.

Šodien notikusī sēde ir Rīgas domes vēsturē garākā mēra izraudzīšanās.

Uz Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka amatu kandidē Ameriks un Bordāns

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka amatu izvirzītas Andra Amerika (S/GKR) un Jāņa Bordāna (JKP) kandidatūras.

Ceturtdienas vakarā notiekošajā Rīgas domes otrajā ārkārtas sēdē Amerika kandidatūru izvirzīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (S/GKR), savukārt Bordāna kandidatūru izvirzīja domes deputāte Juta Strīķe (JKP).

Kā pirmo no kandidātiem pašlaik domes sēdē iztaujā Ameriku.