Latvijā vairāk nekā trešdaļa strādājošo nesaņem atalgojumu par virsstundām
Ja darbinieks nesaņem samaksu par nostrādātajām virsstundām, nepieciešams pārrunāt esošo situāciju ar darba devēju.
Sabiedrība
2016. gada 12. maijs, 17:38

Latvijā vairāk nekā trešdaļa strādājošo nesaņem atalgojumu par virsstundām

Jauns.lv

Vairāk nekā trešdaļa jeb 36% aptaujāto darbinieku atzīst, ka vairākas reizes mēnesī strādā virsstundas, lai gan tās netiek apmaksātas, liecina speciālistu darba portāla "cvmarket.lv" aptauja.

Savukārt 13% aptaujāto atklāj, ka nestrādā virsstundas, jo par tām darba devējs nav paredzējis papildu samaksu.

Vienlaikus 18% aptaujāto atklāj, ka vairākas reizes mēnesī strādā papildus, jo darba apjoms ir liels un atbilstoši Darba likumā noteiktajā prasībām tiek maksāts par papildus nostrādātajām stundām.

Nekad virsstundas neesot strādājis 31% respondentu, jo nav radusies šāda nepieciešamība.

Komentējot aptaujas rezultātus, "cvmarket.lv" pārstāvis Kristaps Kolosovs atgādina, ka Darba likumā noteikts, ka virsstundu darbs pieļaujams tikai tādā gadījumā, ja darbinieks un darba devējs par to iepriekš ir rakstveidā vienojušies. Darbinieks nevar pats izlemt, kad strādās virsstundas.

"Turklāt, ja abas puses par virsstundu darbu vienojušās, tās tik un tā nedrīkst pārsniegt 144 stundas četru mēnešu laikā, kas ir vidēji 36 stundas mēnesī. Svarīgi, ka Darba likuma 68.panta pirmā daļa nosaka, ka darba devējs par virsstundu darbu darbiniekam maksā ne mazāk kā 100% apmērā no noteiktās stundas vai darba algas likmes. Līdz ar to nav pieļaujama situācija, ka darbiniekiem ir vairākas reizes mēnesī jāstrādā ārpus līgumā noteiktā darba laika, par to papildus nesaņemot piemaksas pie algas," uzsver Kolosovs.

Tomēr Kolosovs atzīmē, ka ir situācijas, kurās darbiniekam nepieciešams strādāt ārpus noteiktā darba laika bez iepriekšējas vienošanās ar vadītāju, piemēram, neatliekamas situācijās darbs glābšanas dienestā, lai novērstu nejauša notikuma un citu ārkārtēju apstākļu sekas, kā arī steidzamu un iepriekš neparedzētu darbu veikšana īsi pirms darba laika beigām.

Ja darbinieks nesaņem samaksu par nostrādātajām virsstundām, nepieciešams pārrunāt esošo situāciju ar darba devēju, norāda Kolosovs. Ja pēc pārrunām situācija nav uzlabojusies, tad nepieciešams vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, norāda Kolosovs.

Aptauja veikta laikā no 22.aprīļa līdz 10.maijam "cvmarket.lv" portālā. Aptaujā piedalījās 461 respondents.

Speciālistu darba portāls "Cvmarket.lv" Latvijā darbojas kopš 2003.gada. Portālu lieto vairāk nekā 160 000 reģistrētu lietotāju 21 līdz 40 gadu vecumā ar profesionālo vai augstāko izglītību. "CV Market" zīmols darba meklētāju vidū ir populārs Latvijā un Lietuvā, "CV Keskus" - Igaunijā.

"CV Keskus" OU Latvijas filiāle 2015.gadā strādāja ar 137 123 eiro apgrozījumu un 121 724 eiro zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija.

LETA/Foto: Vida Press