Valsts prezidents uzaicina pāvestu Francisku apmeklēt Latviju
Vējonis, tiekoties ar Svētā Krēsla Valsts sekretāru un Viņa Eminences kardinālu Pjetro Parolinu, ielūdza pāvestu Francisku apmeklēt Latviju.
Politika
2016. gada 12. maijs, 19:47

Valsts prezidents uzaicina pāvestu Francisku apmeklēt Latviju

Jauns.lv

Tiekoties ar Svētā Krēsla valsts sekretāru kardinālu Pjetro Parolinu, Valsts prezidents Raimonds Vējonis ielūdza pāvestu Francisku apmeklēt Latviju, informēja Valsts prezidenta Preses dienestā.

Vējonis tikšanās laikā "atzīmēja lielo sabiedrības pacēlumu, ko radīja pāvesta Jāņa Pāvila II vizīte Latvijā 1993.gadā".

Tikšanās laikā ar kardinālu Vējonis atzīmēja ļoti labās Latvijas un Svētā Krēsla attiecības, īpaši uzsverot to, ka Svētais Krēsls vienmēr atbalstījis Latvijas neatkarības centienus un nekad nav atzinis Baltijas valstu inkorporāciju PSRS sastāvā.

Valsts prezidents un Svētā Krēsla valsts sekretārs pārrunāja arī veiksmīgo valsts un baznīcas sadarbību. Tāpat puses secināja, ka ir svarīgi turpināt Latvijas un Svētā Krēsla sadarbību kultūras un vēstures jomā. Sarunas laikā amatpersonas pārrunāja ekumenisko sadarbību starp kristīgajām konfesijām Latvijā un to lomu sabiedrības saliedētības veidošanā.

Prezidents arī apsveica pāvestu Francisku ar pagājušajā nedēļā saņemto Kārļa Lielā balvu par ieguldījumu Eiropas vienotības veicināšanā. Tāpat Vējonis izteica pateicību pāvestam Franciskam un Svētajam Krēslam par ieguldījumu videi draudzīga dzīvesveida veicināšanā un atbalstu pasākumiem globālās sasilšanas novēršanai.

Ar Parolinu šodien tikās arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Viņa sacīja, ka Latviju un Vatikānu vieno īpašas attiecības un kristīgās vērtības ir daļa no mūsu nācijas identitātes, ko apliecina Satversme un vārdi "Dievs, svētī Latviju!" himnā. Mūrniece arī uzsvēra, ka Latvijā sadarbība starp valsti un baznīcu ir veiksmīga. Baznīca stiprina sabiedrības morālās vērtības un ekumēniskais princips palīdz saliedēt sabiedrību - par šādu Mūrnieces viedokli aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienests.

"Mēs dzīvojam nemierīgos laikos, tāpēc arī šodien ir ļoti būtiska valsts un baznīcas sadarbība - mums ir jāapvieno spēki mieram un Eiropas vienotībai," sarunā teica Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot drošības izaicinājumus, ar kuriem patlaban saskaras Eiropa, tostarp Krievijas agresiju Krimā, Mūrniece uzsvēra, ka Latvija augstu vērtē kristīgās baznīcas pausto solidaritāti Ukrainas tautai un Eiropas katoļu baznīcu īpašo atbalstu ukraiņiem.


LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA