Sabiedrība
2017. gada 21. jūnijs, 15:02

Liepājnieks Sergejs izglābis 11 cilvēkus no traģiskā Londonas ugunsgrēka

Kasjauns.lv

Londonas ugunsgrēka laikā 24 stāvu dzīvojamajā ēkā "Grenfell Tower" liepājnieks Sergejs Smirnovs izveda no uguns 11 cilvēkus, ziņo portāls Angliya.com.

foto: Ekrānuzņēmums no Angliya.com
Sergejs atklāj, ka pateicoties fiziskajai sagatavotībai, viņš varēja uzturēties piedūmotajās telpās vairāk par 3 stundām.

Kā stāsta Sergejs, viņam šāda rīcība neesot nekas neparasts, jo citi izdarījuši daudz vairāk.

32 gadus vecais liepājnieks dzīvo Londonā 7 gadus, un viņa māja atrodas pretī nodegušajam "Grenfell Tower". Pēc ugunsgrēka Sergejs savā Facebook lapā aprakstīja, kā notika cilvēku glābšana.

"Es rakstu, jo biju saniknots par sociālajos tīklos klīstošajām runām par glābēju neprofesionalitāti. Kāpēc cilvēki tā domā..." raksta Sergejs. "Es centos paskaidrot, kāpēc nebija brezenta un helikopteru. Manuprāt, glābēji strādāja uz pārguruma robežas. Ēkā nebija manu paziņu vai tuvinieku. Man nebija aizspriedumu. No malas redzēju, kā ugunsdzēsēji strādāja, iznesot cilvēkus no degošās ēkas. Manuprāt, viņi labi paveica savu darbu, kaut arī es nebiju kopā ar viņiem ugunī. Es kāpu līdz 4. stāvam, un nesu lejā cilvēkus."

foto: AFP

Sergejs arī atklāj, ka pārvalda mākslīgās elpināšanas tehniku, un tā palīdzēja cilvēku glābšanā.

"Latvijā esmu pabeidzis pirmās medicīniskās palīdzības kursus, kad gatavojos dienēt armijā. Vēlāk gadījies, ka palīdzēju cilvēkiem, kas cietuši satiksmes nelaimēs: vienreiz tā bija divu auto sadursme, kad izvilkām un izglābām vienu cilvēku, bet citā reizē auto notrieca riteņbraucēju un viss beidzās bēdīgi," raksta Sergejs.

Viņš piebilst, ka pateicoties fiziskajai sagatavotībai, viņš varēja uzturēties piedūmotajās telpās vairāk par 3 stundām.

"Ja godīgi, kad ap pulksten 6 rītā es devos mājās, secināju, ka esmu "cilvēks-muļķis." Nav ne jausmas, kā nesaindējos ar dūmiem un nezaudēju samaņu," atklāj drosmīgais vīrietis.

Viņš arī pastāstīja, kā rīkoties šādā ārkārtas situācijā.

"Obligāti vajag apsiet seju ar mitru auduma gabalu, lai ir ko elpot, un atrast jebkādas peldētāju brilles, lai pasargātu acis. Dūmi ātri izkož acis, un var drīz zaudēt orientēšanās spējas. Jā, daudzi iemītnieki ieslēdzās un gaidīja. Bet es viņu vietā nesēdētu. Es gāju ugunī, neprātojot, un biju gatavs riskēt. Cilvēks, kuram ir bail, vai negrib to darīt, nevajag sevi piespiest. Viņš ātri nosmaks, jo panikā strauji elpos," stāsta Sergejs.

Viņš piebilst, ka ap 5 rītā ugunsdzēsēji ēkas tuvumā aizliedza atrasties brīvprātīgajiem glābējiem.

"Mums teica, ka tur vairs nedrīkst atrasties, jo bija aizdomas, ka vairāki stāvi var nogāzties. Tikai tad es no malas ieraudzīju visas šausmas. Glābēji no pārguruma krita no kājām, atpūtās ne vairāk kā 10 minūtes. Sešos mēs ar kaimiņu pametām ugunsgrēka vietu, jo vairs nebija spēka, un mūs nelaida. Bet stāvēt, skatīties un klausīties cilvēku kliedzienos es nevaru," stāsta Sergejs.

Jau ziņots, ka ugunsgrēks 24 stāvu ēkā Londonas rietumos sākās 14. jūnijā. Uguns strauji izplatījās pa iekšējo apdari. Pēc sākotnējās informācijas, tas izcēlās bojāta ledusskapja dēļ.

Londonas polcija ziņo, ka ugunsgrēks paņēmis vismaz 79 cilvēku dzīvības.

Londona šokā pēc postošā ugunsgrēka augstceltnē

Ugunsgrēkā, kas naktī uz trešdienu izcēlies vienā no Lielbritānijas galvaspilsētas augstceltnēm "Grenfell Tower", gājuši bojā vismaz seši cilvēki un 50 ...

gallery icon
33

Agrs rīts Londonā pie degošā torņa

gallery icon
26