Vietējie šausmās: mīklainā nāvē Lizumā miruši divi jaunieši un kaķis
Policija izmeklē divu jauniešu mīklainu nāvi Vidzemē. Visticamāk, puisis, meitene un kaķis gājuši bojā no elektrotraumas.
112
2016. gada 13. maijs, 09:26

Vietējie šausmās: mīklainā nāvē Lizumā miruši divi jaunieši un kaķis

Jauns.lv

Gulbenes novada Lizuma pagasta Velēnā 6.maijā atrasti divi mīklainā nāvē miruši jaunieši - 19 gadus vecs puisis un 21 gadu veca meitene. Nelaime notikusi viensētas pagalmā bez liecinieku klātbūtnes, taču notikuma vietā konstatētie apstākļi mudina domāt, ka viņu nāve ir iestājusies no elektrotraumas, vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Iemels traģēdijai varētu būt elementārās elektrodrošības ignorēšana. Pēc piederīgo versijas, puisis ārā peldējies kubulā, kas piepildīts ar ūdeni. Tuvumā atradusies spuldze kabeļa galā, kas, visticamāk, turēta āra apgaismojumam. Piederīgie uzskata, ka kaķis ir lēcis no tādas kā koka laipiņas, sakustinājis lampu un tā iekritusi kubulā reizē ar pašu dzīvnieku. Noticis strāvas trieciens. Meitene, redzot nelaimi, metusies glābt puisi, aizmirsdama par draudiem pašas dzīvībai. Rezultātā miruši ir visi trīs - puisis, meitene un kaķis, uzskata piederīgie.

Tomēr Lizuma iedzīvotāji notikušo vērtē ar aizdomām un neizslēdz varbūtību, ka ne viss ir tā, kā pirmajā brīdī izskatās. Cilvēki ar šausmām runā, ka jaunieši ūdens kubulā esot "uzvārījušies zili kopā ar kaķi".

Oficiālā informācija liecina, ka jauniešu nāve konstatēta pēc pusnakts. Uz notikuma vietu gan policiju, gan ātrās palīdzības mediķus izsaucis vīrietis, kurš šajā lietā figurē kā liecinieks. Nelaime notikusi viņa viensētas teritorijā. Viņš esot ieraudzījis situāciju tikai tad, kad viss jau bija noticis un nevienu vairs nevarējis glābt.

Pēc Valsts policijas sniegtās informācijas, jaunieši ir atrasti miruši ārā. Ūdens kubulā bijis miris 19 gadus vecs puisis. Turpat bijusi arī 21 gadu veca meitene - arī mirusi. Sākotnēji ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas "Noziegumi pret personas veselību". Bojā gājušajiem noteikta tiesu medicīniskā ekspertīze. Notiek izmeklēšana.

"Apstiprinu, ka mēs atradām abus mirušos, kad mūsu mediķu brigāde ieradās izsaukuma vietā," laikrakstam teikusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Vidzemes reģionālā centra vadītāja vietniece Sniedze Bračka. Palīdzība bijusi vajadzīga brigādi izsaukušajam namatēvam - 46 gadus vecajam vīrietim, kurš ar sūdzībām par sirdsdarbību nogādāts slimnīcā. Lizumieši laikrakstam stāstījuši, ka vīrietis ir bojā gājušā puiša tēvs.

AS "Sadales tīkls" norāda, ka notikums ir saistīts ar elektrības izmantošanu mājokļa iekšējos tīklos, tāpēc uzņēmums nekādu izmeklēšanu par šādu gadījumu neveic. Tomēr "Sadales tīkls" kārtējo reizi brīdina, ka elektrotraumas visbiežāk izraisa neuzmanīga un neapdomīga rīcība ar sadzīves elektroierīcēm, kad tiek izmantotas savu laiku jau nokalpojušas elektroierīces vai tās tiek lietotas neatbilstoši instrukcijai.

Lizumieši uz vīrieti, kurš konstatēja traģisko sava dēla un jaunās meitenes nāvi, skatās šķībi un netic viņa versijai par notikušo. Runā, ka bojā gājušie bijuši viņa bērni un ka šie nebūt nav vienīgie cilvēki ģimenē, kuri miruši aizdomīgā nāvē. Vīrietis jau bijis sodīts par draudzenes slepkavību. Vīrietis esot saimnieks viensētā, kas kļuvusi par traģēdijas norises vietu. Māja atrodas gleznainā vietā Gaujas krastā. 11.maijā Smiltenē bija jauniešu bēres. Vīrietis tajās piedalījās. Bet viņa dzīvesvietā tikmēr paziņas stādīja kartupeļus. Dzīve turpinājās parastajā ritmā.

Vīrieša paziņa laikrakstam stāstījis, ka namatēva neesot bijis mājās, kad notikusi nelaime. Kad vīrietis ieradies, sācis meklēt jauniešus un atradis viņus mirušus. Namatēvs spīdinājis bateriju, sākumā neesot aptvēris visas situācijas nopietnību. Vispirms kubulā ieraudzījis roku, tvēris aiz tās un pats saņēmis strāvas triecienu. Varējis nomirt, taču viņu izglābis tikai tas, ka kājās bijušas uzautas gumijotas iešļūcenes. Namatēvs zvanījis uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Paziņa laikrakstam teicis, ka bojā gājušais puisis patiešām esot bijis namatēva dēls, kaut it kā ne oficiāls. Jaunietis bijis slims, uzskatīts par tādu kā invalīdu. Viņš bijis vājš un izkrities nenoskaidrota iemesla dēļ arvien vairāk. Pats puisis savam tēvam šajā sakarā īsi pirms nāves sacījis, ka "ir nolādēts". Tieši ar šādiem vārdiem ģimenes paziņas arī skaidrojuši jaunieša slimību, kuram pēdējā laikā "jau galva vairs nestrādāja". Tāpēc puiša pieskatīšanai nelaimes dienā mājās bija atstāta 21 gadu vecā meitene, kura neesot bijusi jaunekļa radiniece vai draudzene, taču arī ne gluži svešs cilvēks.

Tēvs pārdzīvojot par notikušo traģēdiju, laikrakstam apgalvojis viņa paziņa. Tieši šī iemesla dēļ saimnieks aizvācis kubulu, kurā gāja bojā dēls un viņu glābusī jauniete. Ģimenes paziņa laikrakstam norādījis, ka klačas, kas izplatās saistībā ar notikušo nelaimi, "ir apvainojošas un pretīgas," tāpēc baumām būtu jāpieliek punkts. Viņa brīnās, ka pēc tam, kad spuldze iekrita ūdens kubulā un kad, visticamāk, arī radās elektrības īssavienojums, drošinātāji tomēr nenostrādāja. Pēc namatēva vārdiem, viņš taču arī ir dabūjis strāvas triecienu. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā gan laikrakstam neesot izdevies iegūt apstiprinājumu šādai informācijai.

LETA/ Foto: Shutterstock