Ugunsgrēks uzņēmumam Jūrmalā bijis šoks; firma pieļauj tīšu dedzināšanu
Policija sākusi kriminālprocesu par ugunsgrēku nelegālajā izgāztuvē Jūrmalā.
2017. gada 19. jūnijs, 13:21

Ugunsgrēks uzņēmumam Jūrmalā bijis šoks; firma pieļauj tīšu dedzināšanu

LETA

SIA "Prima M", kuras teritorijā vakar izcēlās paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks Jūrmalā, valde uzskata, ka ugunsnelaime sākusies tīšas dedzināšanas dēļ.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nelegālajā Jūrmalas izgāztuvē bija uzkrātas aptuveni 23 tonnas atkritumu, skaidroja Valsts vides dienestā.

Dienesta darbinieki norāda, ka uzņēmums ''Prima M'' nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un, līdz ar to, darbojās nelegāli. Tāpat dienestā jau iepriekš ir saņemtas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām.

Kompānijas valdē norādīja, ka ugunsgrēks uzņēmumam bijis šoks un, visticamāk, tā iemesls bija tīša dedzināšana, jo pašaizdegšanās attiecīgajā situācija neesot reāli iespējama. Uzņēmuma valdei ir aizdomas par ugunsnelaimes izraisītājiem, taču iekams nav pierādījumu, valde tos nevēlas atklāt.

Vienlaikus uzņēmumā uzsvēra, ka, pretēji Valsts vides dienesta (VVD) publiskajā telpā paustajai informācijai, uzņēmuma teritorijā neatradās atkritumi, bet gan otrreizējās izejvielas - sašķiroti polimēri. Līdz ar to "Prima M" nebija nepieciešama atkritumu uzglabāšanas atļauja no VVD. Saskaņā ar Eiropas likumdošanu, šāda atļauja neesot nepieciešama otrreizējo izejvielu uzglabāšanai un šķirošanai.

Kompānija vēlējās veikt ekspertīzi, lai pierādītu, ka uzņēmuma teritorijā neatrodas atkritumi, taču lielo izmaksu dēļ pirms tam cerēja rast kopīgu valodu ar VVD. "Jau labu laiku sarakstāmies ar VVD, skaidrojot, ka tie nebija atkritumi, bet gan sašķiroti polimēri, kas ir otrreizējās izejvielas. VVD ģenerāldirektore uz mūsu vēstulēm nav atbildējusi, dialoga nav bijis," norādīja kompānijas valdē. Tāpat ugunsgrēka izcelsmes vieta pēc detālplānojuma bija rūpnieciskā zona, līdz ar to uzņēmums arī šajā ziņā neko nav pārkāpis," uzsvēra "Prima M" valdē. Saskaņā ar uzņēmuma biznesa plānu izejvielas bija iecerēts pārstrādāt granulās. Tas ir videi draudzīgs risinājums, bez kaitīgajiem izmešiem, jo polimēru pārstrādes tehnoloģija ir bezatkritumu - ogļskābā gāze tiek pilnībā pārstrādāta.

Vienlaikus kompānijā atzina, ka apkārtējo iedzīvotāji neapmierinātības dēļ saistībā ar polimēru neestētisko izskatu, uzņēmums apsvēra iespēju pārcelties uz mazāk apdzīvotu vietu. Tikmēr tika veikti visi nepieciešamie pasākumi, tostarp dezinfekcija, lai otrreizējās izejvielas neradītu nekādus apgrūtinājumus iedzīvotājiem.

Kompānijas valde arī atzina, ka teritorijā, kur izcēlās ugunsgrēks, nebija apsardzes, jo tur "nebija ko zagt". Taču blakus esošajiem kaimiņiem ir videonovērošanas ierīces, kuras , iespējams, varētu būt fiksējušas vakardienas notikumus. Teritorija neesot bijusi apdrošināta un zaudējumus ugunsgrēka dēļ uzņēmums neatklāj.

Aculiecinieku foto: Jūrmalā plosās milzīgs ugunsgrēks

Aculiecinieku foto: Jūrmalā plosās milzīgs ugunsgrēks

gallery icon
16

Kā zināms, vakar pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, aizdegoties plastmasas atkritumu krāvumiem. Pēc vairāk nekā 12 stundu darba šorīt plkst.5.17 ugunsgrēku izdevās lokalizēt. Kopējā plastmasas atkritumu krāvumu degšanas platība bija 12 000 kvadrātmetri jeb 1,2 hektāri. Dega arī angārs desmit kvadrātmetru platībā.

Dzēšanas darbos vienlaikus iesaistījās aptuveni 50 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji-glābēji, kuriem palīgā tika nosūtīti arī divi "Latvijas Dzelzceļa" ugunsdzēsības vilcieni un divas Valsts meža dienesta ugunsdzēsības autocisternas, bet Nacionālo bruņoto spēku helikopters nodrošināja ugunsgrēka dzēšanu no gaisa. "Pasažieru vilciens" uz laiku apturēja vilcienu kustību Tukuma līnijas posmā no Slokas līdz Ķemeriem. Vilcieni visās Tukuma līnijas stacijās kursēja ar iespējamu kavēšanos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

VUGD aicināja cilvēkus uzturēties drošā attālumā no degšanas vietas, brīdinot, ka dūmi var būt kaitīgi veselībai. Ugunsgrēka vietā bija ieradušies arī VVD speciālisti.

SIA "Prima M" reģistrēta 2011.gadā un kompānijas pamatkapitāls ir 2846 eiro. Uzņēmums pieder SIA "SO Trust", kura vienīgais īpašnieks ir Oļegs Sokolovs.