foto: AP
Rīgā šodien ierodas NATO ģenerālsekretārs Stoltenbergs
Jenss Stoltenbergs.
Politika
2017. gada 19. jūnijs, 08:23

Rīgā šodien ierodas NATO ģenerālsekretārs Stoltenbergs

LETA

Lai piedalītos NATO daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupas sagaidīšanas ceremonijā, Latviju pirmdien apmeklēs NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, liecina alianses preses paziņojums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Stoltenbergam Rīgas pilī plānota tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kuras laikā paredzēts pārrunāt drošības situāciju reģionā, NATO paplašināto klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā, kā arī kopīgu rīcību hibrīdā apdraudējuma mazināšanai, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Tāpat Stoltenbergs plāno tikties ar premjerministru Māri Kučinski (ZZS), Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andreju Pildegoviču, aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS) un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK).

Jau ziņots, ka kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija noslēgs NATO daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Sabiedrotos Latvijā sveiks Vējonis, Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, kā arī citi augsta līmeņa viesi no NATO un Kanādas vadītās kaujas grupas dalībvalstīm.

2016.gada 8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika paziņots par daudznacionālu bataljona lieluma kaujas grupu izveidi un izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, kā arī Kanādas lēmumu uzņemties šīs kaujas grupas vadību Latvijā. Kaujas grupu Latvijā veidos vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Kanādas bruņotos spēkus Latvijā pārstāvēs 450 Sauszemes spēku karavīri no mehanizētā kājnieku bataljona un bruņumašīnas, izlūkvadu un atbalsta elementi.

Albānija uz Latviju nosūtīs 18 kaujas jeb nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženierus. Itālija nosūtīs mehanizēto kājnieku rotu ar bruņumašīnām 160 karavīru sastāvā, bet Polija - vienu tanku rotu ar atbalsta elementiem 160 karavīru sastāvā.

Savukārt Slovēnija nosūtīs 50 karavīrus no Aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem vada ar atbalsta elementiem, bet Spānija - 300 karavīrus no mehanizētās kājnieku rotas, bruņumašīnas, tankus, kaujas inženierus un atbalsta elementus.

Daudznacionālā kaujas grupa trenēsies kopā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, lai uzlabotu savas spējas un gatavību, paužot uz aizsardzību vērstu un samērīgu atbildi reģionālajā drošības situācijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās