foto: Juris Rozenbergs
Ko par Latviju domā spāņu un kanādiešu karavīri, kuri šurp ieradušies misijā
usdienlaiks Ādažu militārajā bāzē.
Sabiedrība
2017. gada 18. jūnijs, 21:02

Ko par Latviju domā spāņu un kanādiešu karavīri, kuri šurp ieradušies misijā

Kasjauns.lv

Mums bija iespēja iepazīties un runāt ar Kanādā dzīvojošajiem latviešiem pirms šīs misijas, bet neslēpšu – daudziem no mums sākumā bija nepieciešams ieskatīties kartē, kur tad valsts īsti atrodas, tā raidījumam “LNT Ziņu TOP 10” atzina Kanādas bataljona majors Džeisons Van Daiks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pusdienlaiks Ādažu militārajā bāzē

No padomju laikiem daļā sabiedrības varētu būt nostiprinājies uzskats, ka dienējošs karavīrs ēd ļoti pieticīgi. Taču Ādažu militārās bāzes apjomīgā ...

gallery icon
90

NATO daudznacionālā bataljona izvietošana Baltijas valstīs un Polijā tuvojas noslēgumam. Latvijā izvietoto spēku vadošā valsts ir Kanāda, un Kanādā misijai pievērsta pastiprināta uzmanība, jo šajā reģionā tās karavīrus izvieto pirmo reizi.

“Es pats šeit jau esmu trešo reizi gada laikā, jo piedalījos sagatavošanās darbos. Man ir ļoti pozitīvs iespaids. Daudz kopīgu iezīmju ar Kanādu. Tiem, kas šeit ir pirmo reizi, iespaids arī ir labs,” sacīja Van Daiks.

Latvijā izvietoto karavīru skaits būs ap tūkstoti, teju puse – 455 – būs kanādieši. Otru pusi veidos Albānija, Itālija, Spānija, Slovēnija un Polija. Uz Latviju nosūtītie karavīri pēc noteikta laika rotēs. Piemēram, kanādiešu karavīri tiks nomainīti janvārī.

Kanādas bataljona majors Džastins Sims spriež, ka misija būs izdevusies, ja visu sešu valstu karavīri strādās kā vienota komanda.

Jau sākotnēji tika prognozēts, ka salīdzinoši grūtāk klāsies tieši pašiem pirmajiem karavīriem, kas ieradīsies Ādažu militārajā bāzē. Visas kazarmas vēl nebūs uzbūvētas un vairākus mēnešus nāksies pavadīt teltī. Kazarmu būvniecība notiekot atbilstoši grafikam. Kopumā Ādažu militārā bāze atrodas būtisku pārvērtību procesā. Uz jaunuzceltajām kazarmām tiek izbūvēti pievadceļi, brīvajos laukumos izvietotas telšu pilsētiņas, tuvāko gadu laikā plānota sporta halles būvniecība.

Jautāts, kas nedēļas laikā ir pirmā lieta, kas visvairāk palikusi atmiņā, no Spānijas dienvidrietumiem nākušais Alehandro Gonzaless Garsija min maltīti. “Atšķirība ir, ja salīdzina ar Vidusjūras virtuvi. Man personīgi pietrūkst olīveļļas. Bet tā nav tik liela problēma, esam karavīri, mums jāpielāgojas,” saka Spānijas kontingenta leitnants.

Arī Spānijas karavīri, līdzīgi kā kanādieši, Latvijā patlaban uzturas tikai nedēļu. Līdz ar to pagaidām noslogoti ar sadzīves iekārtošanu un bāzes teritorijas apgūšanu.

“Esmu vienreiz apmeklējis galvaspilsētu Rīgu. Vairāk vienkārši nav bijis laika. Mēs iekārtojamies, bet esmu pārliecināts, ka misijas laikā apmeklēsim arī citas pilsētas,” norādīja spānis.

“Šobrīd ir garas dienas un īsas naktis. Zinām, ka nākamās nedēļas beigās Latvijā tos mēdz atzīmēt ar tradicionāliem svētkiem. Ja būs tāda iespēja, labprāt to redzētu savām acīm, piemēram, jūras krastā,”  tā savukārt norādīja Polijas kontingenta nodrošinājuma virsnieks Mateušs Drozds.

Nekādas īpašas prasības, kuras sabiedroto karavīri šeit vēlētos, taču Latvija nodrošināt nespēj, nav izskanējušas. Sarunā ar raidījumu karavīri min, ka katrai nākamajai rotācijai iespējas būs lielākas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās