112
2016. gada 13. maijs, 14:19

Par skolēna notriekšanu Saulkrastos bijušajam policistam nosacīts cietumsods

Jauns.lv

Rīgas rajona tiesa šodien nolēma piespriest divu gadu nosacītu cietumsodu krimināllietā par otrās klases skolnieka notriekšanu uz gājēju pārejas apsūdzētajam bijušajam Valsts policijas (VP) darbiniekam.

Tāpat tiesa nolēma piedzīt no apsūdzētā 30 000 eiro nemateriālā kaitējuma kompensāciju. Apsūdzētajam tiesa noteica arī atņemt vadītāja tiesības uz diviem gadiem.

Pilns nolēmums būs pieejams 27.maijā un to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā, informē tiesā.

Kā sacīja cietušā advokāts Indulis Balmaks, konkrētajā situācijā būtu vajadzīgs apsūdzēto sodīt ar reālu brīvības atņemšanu - gan apsūdzētā attieksmes pret nodarījumu un cietušo, gan paša noziedzīgā nodarījuma dēļ.

Vīrietim apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 260.panta 2.daļas, kas paredz, ka par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem. Apsūdzētais līdz 2012.gadam bija VP Rīgas reģiona pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas biroja priekšnieks.

Negadījums notika, kad Saulkrastos otrās klases skolnieks vakarā pēc skolas iznācis ārā un devies pāri gājēju pārejai, lai aizietu uz otru skolas ēku, bet pēc mātes zvana skrējis atpakaļ pāri uz otru pusi. Pēc vairāku aculiecinieku teiktā, puisim no labās puses lielā ātrumā tuvojusies automašīna - autovadītājs ar labo stūri, precīzāk, lukturi, aizķēris puisi, uzsviedis gaisā un aizsviedis pāris desmitus metru uz priekšu.

Zēns pēc avārijā gūtajām traumām nonācis reanimācijā, tomēr viņš pamodies pēc diviem mēnešiem komā.

Automašīnas vadītājs savu vainu noliedz.

Kā iepriekš pastāstīja Balmaks, tiesai tiek lūgts arī piespriest no apsūdzētā par labu puisim kompensāciju 139 902 eiro apmērā, kas sastāv no kompensācijas 65 040 eiro apmērā par turpmāk gaidāmiem mantiskiem zaudējumiem un kompensācijas 74 862 eiro apmērā par morālo aizskārumu un fiziskajām ciešanām. Advokāts paskaidroja, ka puisim ir nepieciešama rehabilitācija vismaz līdz brīdim, kamēr viņš sasniegs pilngadību, tas ir, turpmākos astoņus gadus, un rehabilitācijas kurss, kas viņam būtu vispiemērotākais, ir pieejams Slovākijā. Rehabilitācija minimālā apmērā izmaksā vismaz 8130 eiro gadā, tādējādi minimālie konstatējamie zaudējumi, kas iestāsies pakāpeniski līdz cietušā pilngadības sasniegšanai, veido 65 040 eiro.

LETA /Foto: Edijs Pālens/LETA/Shutterstock