foto: Shutterstock
Diennakts laikā no divām narkomānu ģimenēm Rīgā izņem bērnus
112
2017. gada 9. jūnijs, 19:43

Diennakts laikā no divām narkomānu ģimenēm Rīgā izņem bērnus

Valsts policija

Pagājušajā diennaktī Valsts policija no divām nelabvēlīgām ģimenēm dažādos Rīgas mikrorajonos izņēma bērnus. Abas ģimenes uzskatāmas par nelabvēlīgām, jo bērnu vecāki jau vairākas reizes nonākuši policijas redzeslokā par narkotisko vielu lietošanu. Būtiski, ka nelāgais paradums netika pārtraukts arī pēc šo ģimeņu pieauguma.

8.jūnijā ap pulksten 19.00 kāda anonīma persona zvanīja Valsts policijai, lai ziņotu par kādu ģimeni, kurā nepārtraukti tiek lietotas narkotikas. Zvanītājs zināja teikt, ka šajā ģimenē aug divi mazi bērni. 

Uz pārbaudāmās ģimenes mājokli Purvciemā nekavējoties devās Rīgas Teikas iecirkņa policisti. Ierodoties norādītajā adresē, likumsargi pamanīja, ka abu bērnu vecāki izskatās narkotisko vielu ietekmē. Būtiski, ka bērnu mātei uz rokām bija tikko kā veiktu injekciju pēdas.

Lai gan abu bērnu vecāki atradās manāmā reibuma stāvoklī, jāpiemin, ka dzīvokļa sanitārie apstākļi bija atbilstoši bērnu audzināšanai. Dzīvoklī likumsargi konstatēja bērnu gultiņas un rotaļlietas.

Abi bērni – pusotru gadu vecais puisītis un divus mēnešus vecā meitenīte, ap pulksten 20.30 tika nodoti bērnu tiesību aizsardzības institūcijā. Jāpiebilst, ka nevienam no bērniem netika konstatētas veselības problēmas.

Bērnu vecāki tika nozīmēti ekspertīžu veikšanai.

Kā jau minēts iepriekš, 1982. gadā dzimušais bērnu tēvs un 1977.gadā dzimusī bērnu māte jau vairākas reizes nonākuši policijas redzeslokā par narkotisko vielu lietošanu, tai skaitā arī par zādzībām.

Tāpat policisti, patrulējot Ķengaragā, ap pulksten 21.00 uz ielas pamanīja kādu vīrieti, kurš stūma bērna ratiņus. 

Likumsargi uzreiz noprata, ka šis vīrietis atrodas narkotisko vielu ietekmē. Likumsargiem izdevās noskaidrot, ka 1980. gadā dzimušais vīrietis ir nepilnu gadu vecā bērniņa tēvs. 

Vīrietis atradās ļoti stiprā narkotiku ietekmē un nespēja likumsargiem sniegt atbildes uz uzdotajiem jautājumiem.
Ņemot vērā, ka konkrētais vīrietis jau vairākas reizes nonācis policijas redzeslokā, likumsargiem bija zināma vīrieša dzīvesvieta. Ierodoties šīs personas mājoklī, policistiem neizdevās sastapt bērna māti. 

Nepilnu gadu vecais puisītis tika nogādāts bērnu tiesību aizsardzības institūcijā. Būtiski, ka bērnam netika konstatētas veselības problēmas.

Šodien abas lietas tiks nodotas bāriņtiesai. 

Saistībā ar notikušo, pret abu ģimeņu vecākiem ir uzsāktas administratīvās lietvedības. Par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu tiek izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods līdz 140 eiro. Savukārt par narkotisko vielu nelikumīgu lietošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 280 eiro.