Kučinska valdība pirmajās simts dienās nav ar neko īpaši izcēlusies, vērtē politologi
Politikas eksperts Filips Rajevskis.
Politika
2016. gada 14. maijs, 14:48

Kučinska valdība pirmajās simts dienās nav ar neko īpaši izcēlusies, vērtē politologi

Jauns.lv

Kučinska valdība līdz šim ne ar ko nav īpaši izcēlusies, komentējot valdības nostrādātās pirmās simts dienas, vērtēja BNS aptaujātie politologi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politikas eksperts Filips Rajevskis norādīja, ka valdība pirmo simts dienu laikā nav veikusi nekādas milzīgas pārmaiņas vai reformas, bet gan vairāk turpinājusi iepriekšējās lietas.

"Tomēr tas ar ko šis valdības vadītājs atšķiras no iepriekšējās valdības vadītājas Laimdotas Straujumas ("Vienotība"), ir tas, ka viņš ļoti cenšas būt piezemēts. Cenšas runāt par konkrētām lietām un konkrētiem termiņiem. Tas no politikas viedokļa ļoti riskanti, bet no sabiedrības un mediju viedokļa ļoti pozitīvi, jo tad var termiņu ietvaros palūkoties – ir izdarīts vai nav. Viņš sev un saviem kolēģiem uzliek tādu kā termiņu "žņaugu", kas ir diezgan pozitīvi vērtējama lieta. Arī savā retorikā viņš pauž konkrētas, diezgan precīzi definētas lietas. Sabiedrība pēc šīm lietām ir diezgan noilgojusies," sacīja Rajevskis.

Līdzīgu viedokli pauda arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds, kurš uzsvēra, ka esot grūti teikt vai pēc simts dienām vajadzēja būt kam acīmredzamam un kliedzošam. "Tas ko mēs redzam, ir darbu turpināšana un mēģinājums novest šos darbus līdz kaut kādam rezultātam," pauda Rozenvalds.

"Redzamākā lieta, protams ir jautājums par skolotāju algām un diskusija par mēģinājumiem šīs lietas novest pie jēgpilna rezultāta. Šobrīd gan ir nelielas šaubas par to, kā šis viss izvērtīsies, arī iekļaujot bērnudārzu audzinātājus un augstākās izglītības jautājumus. Man ir nelielas bažas, ka nerodas situācija, kad bērnudārza audzinātājas beigu rezultātā nenonāk situācijā, kad saņem vairāk nekā augstskolu pasniedzēji, kas visu cieņu bērnudārza audzinātājām, būtu absurdi un jauktu visu piramīdu," pastāstīja eksperts.

Tāpat Rozenvalds uzsvēra, ka pamanāma lieta, kas notikusi valdības pirmo simts darba dienu laikā, ir arī Latvijas iestāšanās OECD. "Tas gan nav šīs valdības tiešs nopelns, tomēr iestāšanās notika šīs valdības laikā," sacīja Rozenvalds.

Rozenvalds uzsvēra, ka pamanāmākā lieta, kas nav izdarīta, ir medicīnas jomas sakārtošana.

Abi politologi arī norādīja, ka pagaidām nesaredz draudus, lai valdība kristu. "Protams, visas valdības ir tādas, kas var nokrist vienā mirklī – paslīdēt uz banāna mizas, tā teikt. Bet šobrīd valdība atstāj ļoti stabilu iespaidu," sacīja Rajevskis.

Kučinska valdībai Saeima ārkārtas sēdē uzticību izteica 11.februārī. Pirmās simts dienas Kučinska Ministru kabinetam apritēs nākamnedēļ.

BNS / Foto: Ieva Čīka/LETA