NATO militāro sanāksmi Rīgā novērojis kāds nezināms drons
Vietējie iedzīvotāji klubam Ziemeļblāzma tuvumā nav varējuši piekļūt, tādēļ liels bija Militāro policistu izbrīns, kad virs Ziemeļblāzmas pacēlās drons, kas sanāksmi filmēja.
Politika
2016. gada 15. maijs, 20:16

NATO militāro sanāksmi Rīgā novērojis kāds nezināms drons

Jauns.lv

Kultūras namā Ziemeļblāzma aprīlī notika augsta līmeņa NATO virsnieku sanāksme "Allied Reach 2016", kuras laikā bija ieviesti pamatīgi drošības pasākumi, tomēr tiem pars spīti virs nama pēkšņi parādījies aizdomīgs drons, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Allied Reach 2016" pulcēja 250 dalībniekus – NATO komandstruktūru militāros līderus, drošības ekspertus, tostarp 63 NATO ģenerāļus. Viņu vidū NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Petrs Pavels, NATO Transformācijas pavēlniecības komandieris ģenerālis Denis Mersjē, NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Salvatore Farina. Tāds seminārs noris reizi divos gados katrreiz citā NATO valstī.

Raidījums norāda, ka vietējie iedzīvotāji klubam Ziemeļblāzma tuvumā nav varējuši piekļūt, tādēļ liels bija Militāro policistu izbrīns, kad virs Ziemeļblāzmas pacēlās drons, kas sanāksmi filmēja. Armija izsauca Drošības policiju.

"Mēs saņēmām informāciju no Militārās policijas, ka ir identificēta viena persona, kura veic, iespējams, nesankcionētu filmēšanu un fotografēšanu, izmantojot bezpilota lidaparātu Ziemeļblāzmas apkārtnē. Un lūdza mūsu atbalstu informācijas pārbaudē. Mēs pieslēdzāmies, noskaidrojām šo personu, pārbaudījām šīs personas uzņemto materiālu un faktiski konstatējām, ka nav pamata uzsākt kriminālprocesu. Kriminālprocess tur nav uzsākts, izmeklēšana krimināllietā netiek veikta," raidījumam pauda Drošības policijas priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis.

Nacionālajos bruņotajos spēkos "Nekā personīga" uzzināja, ka šis ir tikai viens no daudziem pēdējā laika incidentiem virs armijas objektiem. Jūras spēku mācību laikā drons ar filmēšanas aparatūru pārlidojis Latvijas armijas karakuģi Liepājā. Droni manīti arī virs Latvijas armijas bāzēm.

"Mums ir bijuši dažādi gadījumi, es esmu uzdevis noskaidrot, pētām šo situāciju, dienesti man ziņos tuvākajā laikā arī par tām lietām, kas ir, kurās ir bjušas kaut kādas aizdomas, kas varētu tā būt, tādēļ šobrīd man tādas informācijas nav, bet, protams, ka aktivitātes visu laiku notiek," raidījumam teica aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Šobrīd Aizsardzības ministrija Saeimā iesniegusi grozījumus Aviācijas likumā, kas paredz ļaut tai notriekt lidojošus objektus virs militārajām bāzēm, to apkārtnē, virs karakuģiem, gaisa telpas aizliegtajās zonās, īslaicīgi norobežotajās zonās, kā arī ja bezpilota lidaparāts rada draudus personām, kuras apsargā bruņotie spēki. Grozījumus atbalsta arī dronu īpašnieku organizācija.

BNS/ Foto: SPUTNIK/LETA