Ko ēd karalaukā? Ieskats mūsdienu Latvijas un citu pasaules karavīru ēdienkartē. FOTO
Uzzinot par karavīra mugursomā atrodamo ēdienu klāstu, nākas secināt, ka daudz pieticīgāk ikdienā, iespējams, ieturas studenti.
Sabiedrība
2016. gada 16. maijs, 06:10

Ko ēd karalaukā? Ieskats mūsdienu Latvijas un citu pasaules karavīru ēdienkartē. FOTO

Jauns.lv

Dažs labs, iespējams, būs pārsteigts, uzzinot, ka kareivju lauka mielasti jau sen nav tik vien kā prastas putras un maizes rika. Kā ziņo britu medijs Dailymail, mūsdienās, kara laukam domātajās ēdienu pakās ietilpst gan franču, gan spāņu, gan arī persiešu ēdieni ar visai izsmalcinātiem nosaukumiem. Piedāvājam ielūkoties NATO, Latvijas un citu valstu karavīru lauka ēdienkartēs!

ASV – franču virtuve un tropiski dzērieni

Amerikāņu kareivju galvenais ēdiens ir aizgūts no valsts pirmā sabiedrotā – Francijas. Vienas ēdienreizes pakā ietilpst veģetārais ratatuī ar makaroniem, karstie krekeri, parastie krekeri, mandeļu magoņu sēklu kūka, zemesriekstu sviests, tropu punša pulveris (dzēriens), garšvielu maisījums, sāls, cukurs, kafija, piena pulveris, košļājamā gumija, mitrās lupatiņas, sērkociņi, tualetes papīrs, plastmasas karote, vienreizējais sildītājs un dzēriena paka.

Lielbritānija – Meksikas tuncis un Indijas rieksti

Britu kareivju lauka mielasts, šķiet, ir īpaši bagāts ar kalorijām. Vienā paciņa ietilpst vistas desa ar pupiņām, Meksikas tuncis ar makaroniem, spāņu tradicionālais ēdiens paelja, citronu kūka, kompots, auzu cepumi, aveņu ievārījums, karameļu un graudaugu pārslu batoniņš, aprikožu batoniņš, sālīti Indijas rieksti, saldumi, lazdu rieksti ar kakao, augļu dzēriens, karstā šokolāde, kafija, piena pulveris, tēja, asā mērce, cukurs, ūdeni attīrošas tabletes, papīra salvetes, sērkociņi, košļājamā gumija, mitrās salvetes, ēdamrīks un atkārtoti izmantojama turza.

Tanzānija – vienkārši, taču barojoši

Āfrikas austrumu krasta valsts savus kareivjus ēdina salīdzinoši vienkārši. Pakā ietilpst vistas sautējums, rīsi, putra, cepumi, mango dzēriens, apelsīnu dzēriens, kafija, tēja, cukurs, pipari, sāls, mitrās un papīra salvetes, sērkociņi, degvielas tabletes uguns uzkuršanai, vienreizējs sildītājs un plastmasas galda piederumi.

Zviedrija – gaļa persiešu gaumē

Ziemeļu valsts kā galveno saviem karavīriem galdā ceļ smeķīgu vistas gaļas ēdienu no Kašmīras – Rogan Još ar rīsiem. Papildus tam, ēdiena pakā ietilpst arī piezemētākas lietas: Jogurts ar brokastu pārslām, kotletes ar makaroniem, saldumi, zemesriekstu sviests, riekstu krēms, šokolādes kūka, auzu cepumi, sālīti zemesrieksti, medū grauzdēti zemesrieksti, eksotisko augļu dzēriens, šokolādes dzēriens, košļājamā gumija, mitrās salvetes un kafija.

Spānija – padomāts arī par higiēnu

No apskatītajām, vien spāņu armijas maltītes pakās ievietota gan zobu pasta, gan roku dezinfekcijas līdzeklis. Vietas pietiek arī daudzveidīgam ēdamu lietu klāstam. Pakās atrodama ātri pagatavojama vistas un makaronu zupa, ceptas pupiņas ar desiņām, sardīnes augu eļļā, aprikožu krēms, ūdeni attīrošas tabletes, kurināmās tabletes, izotoniskais sporta dzēriens, košļājamā gumija, sērkociņi, plīts, papīrs salvetes, zobu pasta, roku dezinfekcijas līdzeklis, šokolāde ar mandelēm, mandeļu rieksti, sezama batoniņš, saldumi un vitamīnu gēls.

Krievija – trekni un barojoši

Kaimiņu valsts karaspēka ēdienu turzā viennozīmīgi dominē gaļa. Līdzi tiek dots liellopa gaļas gulašs, sālīts speķis, aknu pastēte, gaļas pastēte, liellopu gaļa ar griķu mannu, gaļa ar zirņiem un burkāniem, cepumi, pilngraudu cepumi, ratatuī, augļu un ogu koncentrāts, siers, ievārījums, kompots, šokolāde, tēja, kafija, piena pulveris, cukurs, sāls, pipari, multivitamīnu tabletes, košļājamā gumija, saldumi, ūdeni attīrošas tabletes, sildītājs, ūdensizturīgi sērkociņi, dezinfekcijas salvetes, papīra salvetes, plastmasas karote un nazis.

Igaunija – bez eksotikas

Mūsu ziemeļu kaimiņu karalauka ēdienkartē skaidri saskatāms praktiskums un pieticība. Igauņi karavīru pārtikas devā ietilpst musli, pilngraudu rupjmaize, kafija, vistas zupa ar nūdelēm, tumšā šokolāde ar kukurūzas pārslām un guarāna, saldie cepumi, īrisi, tēja, izotonisks sporta dzēriens, cukurs, sāls, pipari, aknu pastēte, liellopu gaļas gulašs, dezinfekcijas salvetes, plastmasas maisiņš un sērkociņi.

Lietuva – pavisam bez eksotikas

Greznības un ārzemju ēdienu vietā lietuvieši dod priekšroku savas zemes piedāvātajām veltēm. Brāļu tautas cīnītāji uz lauka mielojas ar liellopu gaļas sautējumu, krekeriem,  mandelēm, upeņu ievārījumu, ķiršu dzērienu ar vitamīniem, šokolādi, vistas buljonu un cukuru. Pa rokai būs arī mitrās salvetes, sērkociņi, degvielas tabletes uguns uzkuršanai, vienreizējs sildītājs, papīra paplāte un plastmasas karote.

Latvija – vietējo ražojums un daudzveidīgs ēdiens!

Kasjauns.lv izdevās noskaidrot vairāk arī par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku izstrādāto pārtiku. Latvijas armijnieku karalauka sortimenta veidotāji ir jāuzteic ar daudzveidību. Neskatoties uz to, ka ēdiena paku veidošanā tiek izmantoti tikai vietēji ražoti vai iepakoti produkti, tiek piedāvāti 9 dažādi pamatēdienu veidi ar gaļu, turklāt tiek plānots izstrādāt vēl  12 papildus variantus.

Pamata paciņa izskatās šādi: 240g gaļas ēdiens ar piedevām, 100g šķēlēs sagriezta rudzu maize, ātri pagatavojama biezputra ar augļiem, ogām, vai citām piedevām, 40 g šokolādes vai konfekšu, džems, medus, rieksti, rozīnes vai citi žāvēti augļi, 10g šķīstošās kafijas, tēja,  cukurs, sērkociņi ar zēveli ūdens izturīgā iesaiņojumā, mitrās salvetes, plastmasas karote un  sausais spirts ar metāla uzsildīšanas virsmu. Vienas ēdienreizes uzturvērtība – vismaz 1200 kalorijas.


Kasjauns.lv/Foto: NATO publicitātes foto, Aizsardzības ministrijas arhīvs