foto: Ekrānuzņēmumi no "Facebook"
Dīvainības ap Bauskas kautiņa lietu. Savu pozīciju atklāj cietušais Oskars
Abi policisti uz disciplinārlietas izskatīšanas laiku atstādināti no amata pienākumu pildīšanas. Izmeklēšana disciplinārlietā turpinās.
Sabiedrība
2017. gada 31. maijs, 06:36

Dīvainības ap Bauskas kautiņa lietu. Savu pozīciju atklāj cietušais Oskars

Kasjauns.lv

Pēc pagājušās sestdienas konflikta Bauskas centrā, kura laikā trīs civilajās drēbēs tērpti vīrieši ar dūrēm skaidroja savas attiecības policistu priekšā, portāls Kasjauns.lv sazinājās ar incidentā cietušo vīrieti un viņa paziņu. Cietušais atklāj, ka pirmdienas rītā, pēc liecības sniegšanas Bauskas policijas iecirknī, pavisam negaidīti aizvests uz Rīgu, kur viņam veikta ekspertīze saistībā ar iespējamu narkotisko vielu lietošanu.

Par agrā sestdienas rīta notikumiem Bauskā, tirdzniecības centra “Rimi” tuvumā, Pionieru ielā 2, iespējams, neviens nerunātu, ja vien trīs vīriešu un policista gaitas tobrīd nebūtu filmējis kāds aculiecinieks, kurš, pildot apsarga pienākumus, tobrīd bija netālu no notikuma vietas.

Satraucošais videomateriāls ar agresīvo konfliktu Bauskas centrā, netālu no kādas spēļu zāles, kur it kā izcēlies vīriešu strīds, parāda iespējamu policijas darbinieku bezdarbību.

Tas tika ievietots sociālajā tīklā “Facebook” un ātri vien kļuva populārs. Oriģinālais video noskatīts jau 459 000 reižu, un ar to dalījušies teju vai 14 000 sociālā tīkla lietotāji.

Policijai aizdomas, ka cietušais lietojis narkotikas

Šajā pirmdienā, 29. maijā, no rīta savu liecību policijai devās sniegt cietušais vīrietis, kurš īsā kautiņa laikā tika nogāzts zemē un tur atstāts.

Pirms pusdienlaika ar portālu Kasjauns.lv elektroniski sazinājās kāds vīrieša paziņa, kurš atklāja, ka viņš jau vairākas stundas ir “iestrēdzis” policijas iecirknī.

“Tikko zvanīja cietušās personas draugs, kurš stāstīja, ka cietušais šodien izsaukts uz nopratināšanu policijā un ir aizturēts jau 4 stundas,” bija teikts e-pastā.

Pēcāk telefonsarunā vīrietis atklāja, ka cietušā vārds ir Oskars un viņš esot nupat (pirmdienas rītā, ap 10:00) aizvests uz Rīgu, lai nodotu urīna analīzes, jo, kā apgalvo Oskara paziņa, policistiem piepeši radušās aizdomas, ka sestdienas rītā Oskars atradies narkotisko vielu reibumā.

Oskars apgalvo, ka nav bijis narkotiku reibumā

Pēc kāda laika izdodas sazvanīt arī pašu Oskaru, kurš apstiprina, ka nupat atgriezies Bauskā pēc tam, kad policija viņu aizvedusi uz Rīgu, kur esot bijis jānodod analīzes.

“Policijā ierados 8:30 un līdz aptuveni 10:00 sniedzu savu liecību par pagājušajā sestdienā notikušo kautiņu. Pēc tam jautāju, vai esmu brīvs un drīkstu doties uz darbu, uz ko saņēmu atbildi: "Nē, Jūs esat aizturēts",” sarunā ar Kasjauns.lv stāsta Oskars.

Kā apgalvo pats Oskars, viņam tūlīt pat paskaidrots, ka policiste, kura todien (kopā ar video redzamo kolēģi) bija notikuma vietā, esot ierosinājusi nozīmēt viņam urīnanalīzes, jo bijis pamats aizdomām par to, ka Oskars tajā dienā atradies narkotisko vielu reibumā.

“Uz Rīgu mani veda policijas darbinieki, kuru vidū bija arī šī policiste. Neesmu es mūžā pieskāries šādām lietām [narkotikām] – iedzeru, uzpīpēju, un tas arī viss. Šī visa dēļ man nācās kavēt darbu,” stāsta Oskars, kurš atzīst, ka tajā rītā bijis alkohola reibumā.

Rīgā viņam paskaidrots, ka rezultātus var gaidīt aptuveni pēc divām nedēļām.

Valsts policija atzīst – likumsargi rīkojušies neprofesionāli

Savukārt Valsts policija (VP) pirmdien paziņoja, ka ir ierosināta disciplinārlieta par neprofesionālu rīcību konflikta atrisināšanā pret diviem, sestdienas incidentā iesaistītajiem policistiem.

Abi policisti uz disciplinārlietas izskatīšanas laiku ir atstādināti no amata pienākumu pildīšanas. 

VP informē, ka pārbaudes laikā tika pieņemti paskaidrojumi no notikumā iesaistītajām personām, kā arī skaidroti notikušā apstākļi, apkopojot pieejamos videomateriālus gan no konflikta spēļu zālē, gan no stāvlaukuma iepretim spēļu zālei, kur konflikts izcēlās no jauna.

“Lai arī izmeklēšana disciplinārlietā turpinās, jau tagad, iepazīstoties ar pārbaudes laikā gūtajiem materiāliem, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde guva apstiprinājumu tam, ka video redzamā Valsts policijas amatpersona ar kolēģi, kura tajā brīdī dienesta automašīnā pieņēma paskaidrojumu no spēļu zāles apsarga, konflikta atrisināšanā rīkojušies neprofesionāli,” teikts VP ziņojumā. 

Atstādinātās policistes ierosinātās analīzes tiks ņemtas vērā

Arī pats Oskars, lai arī tajā brīdī bijis alkohola reibumā, apstiprina videomateriāla autora, aculiecinieka teikto – pēc tam, kad Oskars nogāzts zemē un uzbrucēji aizgājuši projām, policijas auto arī pametis notikuma vietu.

Tas gan nesakrīt ar iepriekšējo VP paziņojumu, kurā apgalvots, ka videomateriālā nav redzami turpmākie notikumi, kuri, saskaņā ar VP pieejamo informāciju bijuši šādi: “Izsaucot papildspēkus, policists devās pie iereibušā vīrieša, lai pārliecinātos par viņa veselības stāvokli un notikušo, pēc kā uzzināja, ka vīrietis atsakās no mediķu palīdzības.”

Portāls Kasjauns.lv vaicāja VP, vai policistes ierosinātās un Oskaram nozīmētās analīzes tiks atzītas, ņemot vērā to, ka šī darbiniece atstādināta no amata un viņas darbībās (sestdien) jau saskatīta neprofesionāla rīcība.

VP apstiprināja, ka šāda ekspertīze patiesi ir nozīmēta brīdī, kad šis lēmums tika pieņemts, policiste vēl pildīja amata pienākumus.

“Tāpat arī fakts, ka patlaban notiek disciplinārlietas izmeklēšana, uz kuras laiku policiste atstādināta, neietekmē šīs ekspertīzes rezultātus, līdz ar to tie būs vērā ņemami,” skaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Uz lūgumu skaidrot policijas viedokli saistībā ar atšķirībām starp cietušā, kā arī aculiecinieka liecībām un VP rīcībā esošo informāciju, VP atbildēja, ka šobrīd, ņemot vērā, ka izmeklēšana disciplinārlietā aizvien turpinās, pagaidām netiks sniegti plašāki komentāri.

Kautiņam neesot bijis īpaša iemesla

Stāstot Kasjauns.lv par vietējo likumsargu attieksmi tajā dienā, Oskars un viņa paziņa atklāj arī pagalam neglaimojošas lietas par kopējo Bauskā valdošo situāciju.

Runājot par pašu kautiņu, kurš aizsācies jau tuvumā esošajā spēļu zālē, Oskars izstāsta, ka konkrēta iemesla tam neesot bijis. Piektdienas naktī viņš, kopā ar draugu devies izklaidēties uz Bauskas centru un uzdūries konfliktā iesaistītajiem vīriešiem kuri “vienkārši meklējuši kašķi”.

Oskars arī atklāj, ka nepazīst uzbrucēju, kurš nogāzis viņu un viņa biedrus.

Stāstot par to, kāda ir ikdiena Bauskā, Oskara paziņa, kurš ar Kasjauns.lv sazinājās pirmdienas rītā, izstāsta, ka lielai daļai vietējo nebūs svešs jēdziens “Bauskas zieds”. Tā vietējie saucot atsevišķas 8 līdz 10 personas, kuras pilsētā regulāri izceļas ar skandāliem un nebaidās no vietējiem likumsargiem.