foto: Edijs Pālens/LETA
Ģimenes ārsti Veselības ministrijai draud ar streiku
Ģimenes ārstu asociācija martā VM iesniedza prasību palielināt ģimenes ārstu, ģimenes ārstu palīgu un māsu darba atalgojumu.
Sabiedrība
2017. gada 29. maijs, 18:00

Ģimenes ārsti Veselības ministrijai draud ar streiku

LETA

Šodien Latvijas Ģimenes ārstu asociācija iesniedza Veselības ministrijai piedāvājumu izveidot divpusēju Izlīgšanas komisiju, kura apspriestu un varētu panākt vienošanos par asociācijas biedru-ģimenes ārstu izteikto prasību izpildi.

Kā norādīja Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide, ja komisija netiks izveidota un netiks panākta vienošanās, tad ģimenes ārsti pieteiks streiku.

Viena no Ģimenes ārstu asociācijas biedru prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu 1,25 eiro par 30% katru gadu turpmākos trīs gadus, kā arī palielināt ģimenes ārsta veikto manipulāciju tarifus, kopējo apmaksas apjomu palielinot ne mazāk kā par 45% 2018.gadā.

Vienlaikus asociācijas prasība ir palielināt māsu un ārstu palīgu atalgojumu par 30% katru gadu trīs gadu laikā, atbalstīt esošo ģimenes ārstu neatkarīgu prakšu attīstību, tostarp jaunatveramo ģimenes ārstu prakšu izveidošanas un aprīkošanas finansēšanu, kā arī nodrošināt, ka e-veselības sistēmas katru daļu ģimenes ārstam obligāti jāsāk lietot tikai gadu pēc tam, kad Ģimenes ārstu asociācija saņēmusi pārliecinošus datus gan par konkrēto e-veselības sistēmas daļu efektīvu funkcionalitāti, gan par tehniski un tiesiski nodrošinātu augsta līmeņa pacientu tiesību un datu aizsardzību.

Ģimenes ārstu asociācija martā VM iesniedza prasību palielināt ģimenes ārstu, ģimenes ārstu palīgu un māsu darba atalgojumu, kā arī nodrošināt pacienta datu aizsardzību e-veselības sistēmā un noteikt, ka e-veselības sistēma vai tās daļas obligāti ir jālieto tikai pēc tam, kad ir iegūti pārliecinoši dati par sistēmas efektīvu funkcionēšanu un dots laiks, lai ģimenes ārsti var sagatavoties sistēmas lietošanai.

Pēc Veides paustā, ministrija visas Ģimenes ārstu asociācijas iesniegtās prasības noraidījusi. "Par ģimenes ārstu darbam svarīgiem tiesību un tiesisko interešu jautājumiem pastāv darba strīds. VM rīcība un bezdarbība apdraud ģimenes ārstu tiesības un tiesiskās intereses darīt ārsta darbu gan kopumā, gan darīt to darbu, kas nepieciešams, lai sniegtu valsts nodrošinātos ģimenes ārsta pakalpojumus iedzīvotājiem," norāda asociācijas prezidente.