Skandalozās varas shēmas Saulkrastos
Novadu ziņas
2017. gada 29. maijs, 15:03

Skandalozās varas shēmas Saulkrastos

Karlīna Timofejeva

Portāls pietiek.com ir vērsis uzmanību uz varas shēmām Saulkrastos. Izrādās, kā raksta portāls, Saulkrastu deputātes Santas Ancānes brālis Arturs Ancāns savai firmai “Katrīnbādes placis”, ko viņš pārstāv uz pilnvaras pamata, sarūpējis no domes zemes nomas līgumu autostāvvietai jūras krastā par 413 eiro gadā - 10 gados tātad 4130 eiro. Pēc tam viņš šīs nomas tiesības, ko ieguvis uz 10 gadiem, pārdod ar sludinājuma palīdzību par 100 000 EUR. Plašāk katrs var aplūkot šim īsajam rakstam pievienotajos dokumentos.

Savukārt kasjauns.lv izdevās iegūt vēl papildus informāciju par darbīgo Ancāna kungu. Izrādās 2010. gadā Artūrs Ancāns, būdams vēl Saulkrastu novada domes deputāts, panāca, ka attiecīgais zemes gabals, tiek iznomāts SIA „VIGA 3”, ko faktiski jau tajā brīdī pastarpināti pārstāvēja pats A. Ancāns, ko pierāda virkne vēlāko dokumentu.

Vēlāk, jau nebūdams deputāts, un mainot SIA nosaukumu, A. Ancāns panāca jauna nomas līguma noslēgšanu uz 10 gadiem, par kuru arī raksta pietiek.com. Iznomātajā zemes gabalā viņš uzslēja vieglas konstrukcijas kafejnīcu un šajā pavasarī izvietoja sludinājumu par zemes iznomāšanu par 100 000 eiro.

Paralēli savai darbībai jau no pagājušā gada, kā vēsta mūsu avoti, A. Ancāns cenšas iegūt no Saulkrastu pašvaldības jaunu nomas gabalu – neapbūvējamu kāpu zemi 3000m2 platībā, turpat kāpu zonā pie “Katrīnbādes plača”, ar skatu uz jūru, blakus esošajai zvejnieku apmetnei, it kā skatu torņa būvniecībai.
Tāpat, pietiek.com vēsta, ka Saulkrastos, slavējot pašreizējās domes darbu un izceļot atsevišķu sarakstu deputātu kandidātus, priekšvēlēšanu aģitāciju veic jauns laikraksts “Zobrati.lv”, kura izdošanu finansējot no Sabiedrības integrācijas fonda atbalstīta projekta līdzekļiem un kas pat neesot oficiāli reģistrēts.  Šī izdevuma galvenais redaktors ir Saulkrastu novada domes deputātes Santas Ancānes brālis Arturs Ancāns.

Mums kā medijam bija interesanti ielūkoties laikrakstā. Un izradās, laikraksta galvenais redaktors  un daudzu publikāciju autors A. Ancāns neskopojās adresējot vislabākos vārdus konkrētu partiju ļoti konkrētiem pārstāvjiem.

Ielūkojāmies “Zobrati.lv” pirmajā numurā, ko var aplūkot arī pietiek.com publikācijā. Tas viss veltīts Saulkrastu novada domes darbu un atsevišķu sarakstu deputātu kandidātu slavināšanai. Dažiem uzvārdiem līdzās pat minētas partijas, ko šie cilvēki pārstāv. Piemēram, pirmajā lapā dižojas pats domes priekšsēdētājs –  Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” deputātu kandidātu saraksta 1. numurs  Ervīns Grāvītis. Tālāk ir plaša intervija ar kamaniņu braucēja Kristeru Aparjodu, kura māte un trenere Aiva Aparjode ir Nacionālās apvienības saraksta 5. numurs. Uz vāka tiek pieteikts Latvijas Zemnieku savienības kandidātu saraksta 1. numurs, SIA “Saulkrastu namsaimnieks” valdes loceklis Alens Horsts, aicinot izlasīt plašo publikāciju par šo uzņēmumu. Pieminēšanas vērts ir arī tas, ka Horsta kungs iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās kandidēja no Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” saraksta, kas apliecina viņa lojalitāti partijas priekšsēdētājam Ervīnam Grāvītim. Savukārt šajās vēlēšanās viņš startē no partijas “Latvijas Zemnieku savienība”, kas pēc visa spriežot varētu būt Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” filiāle. To apliecina arī Horsta slavināšana laikrakstā “Zobrati.lv”.

Un visi “Zobrati.lv” izceltie  cilvēki iemūžināti fotoattēlos! Visīstākā priekšvēlēšanu aģitācija! Un tas viss tiešām notiek par valsts naudu? Ja tā, tad – vai Sabiedrības integrācijas fonds par to ir informēts?

Interesanti notiek priekšvēlēšanu kampaņa Saulkrastu novadā, vai ne? Cik gan liela ir izvēles iespēja iedzīvotājiem Saulkrastos?