foto: LETA
Par vardarbību pret bērnu Jelgavas bērnunama darbiniecei piespriests 210 eiro sods
Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra telpas.
Sabiedrība
2017. gada 25. maijs, 14:12

Par vardarbību pret bērnu Jelgavas bērnunama darbiniecei piespriests 210 eiro sods

lsm.lv

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija piemēroja 210 eiro sodu Jelgavas bērnunama darbiniecei par vardarbību pret bērnu, ziņo Latvijas Radio.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Inspekcijas pārstāve Inga Krastiņa pastāstīja, ka 210 eiro sods darbiniecei piemērots par vardarbīgu rīcību – bērna barošanu ar varu, raušanu aiz matiem, sišanu pa rokām, vēstī portāls "lsm.lv".

Inspekcija arī informēja bērnunama vadību par piemēroto sodu, lūdzot izvērtēt, vai šī darbiniece var turpināt darbu.

Eksperti, kuri pētīja bērnu vajadzības Jelgavas bērnunamā, konstatēja vardarbīgu izturēšanos pret bērniem.  “Aprūpētāja, ausis spiežot ar rādītājpirkstu un īkšķi vienam no mazajiem bērniem, kuram ir trīs gadi, mēģina viņu sēdināt pie galda un ar galvu virzīt šajā ēdienā, un tieši to pašu darbību viņa atkārto arī ar kādu citu bērnu un saka – “tu vienreiz aizvērsi muti un ēdīsi?”

Rakstu pilnībā var lasīt lsm.lv

Sabiedrisko mediju sāktajā stāstu sērijā "Sistēmas bērni" atklāti dramatiski stāsti par to, kā ar mazajiem apietas Jelgavas bērnunamā. Gan spiež ēst gaļu, gan nakts laikā izņem no gultām un ved uz psihoneiroloģiskajām slimnīcām. Taču tā ir tikai aisberga redzamā daļa, jo šo bērnu dzīvesstāsti mēdz būt skarbāki.

Īsi pēc skandāla sākuma Jelgavas bērnunama bijušās audzēkņes paziņoja, ka viss publiskotais ir "melnais PR".

"Nekad nekas tāds nav noticis. Nevar būt, ka pēkšņi sākuši sist un gaļu stūķēt mutē," par iespējamo vardarbību pauda viena no iemītniecēm bērnunamā Atvērto durvju dienā, kas notika šonedēļ.

"Es domāju, ka tas ir izdevīgi kādam augstāk stāvošam. Vēlēšanas tuvojas un kādam gribas sacelt ažiotāžu. Līdzīgi pirms gadiem bija ar aprūpes centru "Ziedkalne", arī runāja par garīgi slimu cilvēku izmantošanu," pauda cita jauna sieviete, kura pastāstīja, ka ir apmeklējusi bērnunamu arī Ziemassvētkos, kad bērni tika apdāvināti, audzinātāja bērnus iesaistījusi rotaļās un citās aktivitātēs.

"Jelgava ir maza, mēs zinām, kas notiek. Ja tu nevandīsies pa naktīm, nekas nebūs. Man ir vidējā profesionālā, augstākā izglītība. Tas ir, tikai pateicoties audzinātājām. Es biju stāvoklī, kad dzīvoju bērnunamā. Mans dēls dzīvoja daudz labāk, nekā mans otrais bērns tagad. Mums tika pirktas visdārgākās bērnu putras, pamperi, drēbes. Otram bērnam brīžiem humpalās pērku, bet te pirka veikalā," turpināja bijusī audzēkne.

Arī citas bijušās bērnunama audzēknes pauda, ka nekad nav redzējušas, ka tiktu pielietota vardarbība, arī pašas to izjutušas nav.

"Mēs nedzīvojām slikti. Arī pēc tam mums tika iedoti dzīvokļi, kurus ne visi citi var atļauties," klāstīja viena no jaunajām sievietēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās