foto: LETA
Miris ilggadējais LTV darbinieks Jānis Leja
Sabiedrība
2017. gada 23. maijs, 15:23

Miris ilggadējais LTV darbinieks Jānis Leja

Kasjauns.lv

22. maijā mūžībā devies bijušais galvenais redaktors un programmu direktors Jānis Leja, informē Latvijas Televīzijā (LTV). 

Leja (dzimis 1934. gadā) no 1963. līdz 1990. gadam Latvijas Televīzijā ieņēma galvenā redaktora, redaktora un programmu direktora amatus. Viņš pildīja arī Radioraidījumu un televīzijas komitejas priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka pienākumus.

Televīzijā norāda, ka Lejas ieguldījums ir īpaši nozīmīgs, vadot LTV saspringtajā Latvijas okupācijas laikā un cenšoties dot pretsparu totalitārajam režīmam. 

Grāmatā "Cilvēki TV Viļņos" Leja atceras: "Domāju, ka visus okupācijas gadus var nosaukt arī par pustumsas apstākļiem. Un toreiz televīzija bija viena no retajām valsts iestādēm, kurā darba valoda bija latviešu valoda."

Atceroties tā dēvēto Atmodas laiku, Leja atzinis: "Izšķirties, kurā pusē nostāties nebija grūti. Grūtāk bija noturēties. Tajā laikā īsti vietā bija dzejnieka Jāņa Petera aicinājums, krāt gara spēku, lai aizstāvētu savus ideālus. Pēc manas dziļākās pārliecības, mēs šo izdevību izmantojām tāpēc, ka mūsu pusē bija gara spēks".

"Televīzijai kā vienam no spēcīgākajiem medijiem jākalpo tautai - jāmodina un jānostiprina cilvēkos humānas, cēlas jūtas un jānosoda tumši instinkti un ļaunas vēlmes", sacījis Leja.