foto: Austra Helēna Žaggere/LETA
Bērnu slimnīcā no pagarinātā normālā darba laika atteiksies ap 100 māsu
Sabiedrība
2017. gada 22. maijs, 15:25

Bērnu slimnīcā no pagarinātā normālā darba laika atteiksies ap 100 māsu

LETA

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) brīdinājuma akcijas veidā brīvprātīgi strādāt pagarināto normālo darba laiku jūlijā atteikties apmēram 100 māsas, kas ir sestā daļa no kopējā aprūpes darbinieku skaita slimnīcā, norādīja BKUS pārstāve Vita Šteina.

Viņa pastāstīja, ka patlaban notiek darbs pie jūlija darba grafika organizēšanas, lai nodrošinātu nepieciešamo aprūpi pacientiem.

Pēc Šteinas paustā, būs nodaļas, kurās māsu dalību akcijā Bērnu slimnīcas pacienti un pārējie slimnīcas darbinieki-kolēģi izjutīs vairāk, taču būs arī nodaļas, kur pietiks ar risinājumu samazināt esošo māsu darba laiku par dažām stundām.

Vienlaikus Šteina informēja, ka slimnīcas bērnu ķirurgi pagarināto darba laiku nestrādā jau kopš 2017.gada februāra.

Kā ziņots, otrdien Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome lēma aicināt veselības aprūpes darbiniekus brīdinājuma akcijas veidā brīvprātīgi atteikties strādāt pagarināto normālo darba laiku no 1.jūlija līdz 31.jūlijam.

Kā sēdē teica LVSADA priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa, brīdinājuma akcija varētu būt tikai sākums - ja mediķi netiks uzklausīti, varētu tik apsvērtas citas protesta formas, tostarp darbinieku atlūgumu rakstīšana vai streiks.

Pēc VM aprēķiniem, pagarinātā normālā darba laika samazināšanai par 20 stundām no šī gada 1.jūlija līdz 31.decembrim nepieciešami 2,9 miljoni eiro, 2018.gadā, lai atteiktos vēl par 20 stundām nepieciešami papildu 15 miljoni eiro, bet 2019.gadā - 27 miljoni eiro.

Savukārt Finanšu ministrija (FM) norādījusi, ka 2017. un 2018.gadā neesot brīvas fiskālās telpas, līdz ar to pasākumi, kas palielina izdevumus, izraisītu budžeta deficīta palielinājumu.

FM rosina likumprojekta turpmāko virzību veikt kopā ar nākamā vidējā termiņa budžeta ietvara sagatavošanu, vienlaikus norādot, ja tomēr tiek pieņemts lēmums no 1.jūlija samazināt pagarināto normālo darba laiku, nepieciešams sagatavot šo izdevumu kompensējošos pasākumus.