VID vadītāja Pētersone par neizbēgamo štata vietu samazināšanu un cīņu pret korupciju
Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone paziņojusi, ka no nākamā gada par 13% tiks samazinātas darba vietas VID. Tas esot bezizejas solis, jo budžets neatļauj uzturēt tik lielu ierēdņu skaitu, kāds tas ir pašlaik.
Sabiedrība
2016. gada 17. maijs, 12:15

VID vadītāja Pētersone par neizbēgamo štata vietu samazināšanu un cīņu pret korupciju

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone paziņojusi, ka līdz nākama gada sākumam dienestā par 13% samazinās štata vietas, tas skars aptuveni 470 amatus. Viņa to dēvē par bezizejas situāciju, jo budžets vienkārši neatļauj uzturēt tik daudz darbinieku.

Tāpat notiek VID pašattīrīšanās. Dienests sodījis 12 darbiniekus par negodprātīgu darba pienākumu veikšanu, ir sākti četri kriminālprocesi, kuros iesaistīti deviņi VID darbinieki. Vairāki darbinieki uz izmeklēšanas laiku atstādināti no amata, intervijā LNT raidījumam „900” sekundes pastāstīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

VID likvidēs 470 štata vietas

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka korupcijas skandāls VID sabiedrību satricinājis jau vairākus mēnešus: notiek darbinieku rotācijas uz citām valsts iestādēm, dienests prāto par darba reorganizāciju.

Pētersone informēja, ka darbinieku rotācijai pakļauti 39 darbinieki, no kuriem 22 ir vadītāji, bet 17 zemāka līmeņa darbinieki. No viņiem pieci, kurus plānots pārcelt uz Tieslietu ministriju, vēl paziņojumu par rotāciju nav saņēmuši, bet pārējie jau gatavojas jaunajiem darba pienākumiem. Viens no rotācijai pakļautajiem darbiniekiem, zemākā līmeņa struktūrvienības vadītājs, ir nolēmis pārtrauktu darbu valsts dienestā. Amatos VID struktūrās patlaban pārcelti 29 nodarbinātie.

Tāpat no nākamā gada plānots par aptuveni 13% samazināt štata vietas dienestā. Runājot par iemesliem, Pētersone norādīja uz atalgojuma problēmām kvalificēto darbinieku noturēšanai: „VID ir krustcelēs, ko darīt tālāk - vai mēģināt noturēt kvalificētos vai zaudēt viņus. Esam pieņēmuši lēmumu par štata vietu kardinālu mazināšanu”. Tā esot rīcība bezizejas situācija, lai varētu cilvēkus noturēt un pārskatīt atalgojuma politiku.

Runa esot par aptuveni 13% jeb 470 štata vietu samazinājumu no 1.janvāra. Patlaban VID kopumā esot apmēram vakantas 300 štata vietas, no kurām puse gan esot māmiņas bērnu kopšanas atvaļinājumā, kuras dienests negrasās atbrīvot. Tas nozīmējot, ka aptuveni 150 ir vakances, ko varētu likvidēt, savukārt pārējo štata vietu samazināšanai būs jāveic izvērtēšana.

Pētersone liek lielas cerības, ka tādējādi dienestā paliks tie cilvēki, kuri ir spējīgi, apzinīgi, godīgi un ar savu degsmi gatavi strādāt valsts labā.

Finanšu un Muitas policija būs Pētersones pārraudzībā

Ņemot vērā, ka jāgroza vairāki likumi, VID Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes apvienošana Nodokļu policijas pārvaldē optimistiskākajā gadījumā varētu tikt īstenota nākamajā gadā.

Pētersones vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis, kura pārraudzībā līdz šim bija Finanšu policijas pārvalde un Muitas policijas pārvalde un kuru nolemts pārcelt VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora amatā, jaunā amata pienākumus sāks pildīt no 23. maija. Attiecībā uz vietnieka amata kandidātiem nekādas sarunas par konkrētiem uzvārdiem neesot bijušas, bet Pētersone nevarēja pateikt, vai tiks rīkots konkurss, vai arī tas būs cilvēks no VID iekšienes.

Kamēr nav atrasts vietnieks, Muitas policija un Finanšu policija būs Pētersones pārraudzībā.

Nozaru pārbaudes ieiet finiša taisnē

VID ģenerāldirektore arī atklāja, ka pašlaik finiša taisnē ieiet nozaru pārbaudes. To rezultāta valsts nodokļos ir iekasējuši par desmit miljoniem eiro vairāk nodokļu, nākuši klāt apmēram 2000 jaunu nodokļu maksātāju.

No melnās zonas jeb pagrīdes visvairāk legalizējušies autoservisi. Tie no vairāk nekā desmit miljoniem papildus iekasētajiem nodokļiem samaksājuši 6,6 miljonus. Savukārt zobārstniecības kabineti nodokļiem klāt pienesuši apmēram 2,2 miljonus.

Visu Ināras Pētersones interviju raidījumam „900 sekundes” skatieties video.

Kā notiek Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku rotācija


Kasjauns.lv/Foto: Oļegs Zernovs/Video: LNT „900 sekundes”