Atvērtās dienas laukos, Ceriņu svētki Dobelē un pakalnu festivāls Rēzeknē: ko darīt 27. un 28. maijā?
Kultūra
2017. gada 27. maijs, 09:13

Atvērtās dienas laukos, Ceriņu svētki Dobelē un pakalnu festivāls Rēzeknē: ko darīt 27. un 28. maijā?

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Visā Latvijā šajā nedēļas nogalē tiek svinēta vasaras iestāšanās gan ar kūrorta, gan pilsētas un novadu svētkiem. Savus vārtus visiem plaši jo plaši atvērušas arī lauku tūrisma mītnes un saimniecības, Atvērto dienu laikā visiem izrādot, ar ko tik var lepoties mūsu zeme.

Sava veida lepošanās un pašapziņas celšana ir arī Latvijas Simtgades ekspresis ar Dziesmu svētku dalībniekiem, kurš šajā nedēļās nogalē piestās daudzās dzelzceļa stacijās visā valstī. Ar staltu stāju, līksmību, dažādām nopietnām un jancīgām izrādēm un šoviem pilsētas un novada svētkus aicina svinēt Jelgava, Rēzekne, Jūrmala, Kandava, Roja, Varakļāni un Dobele. Savi svētki arī Pārventai Ventspilī un Jaunauces pils dārzam. Vasaras atnākšanu un jauno tūrisma sezonas iesākšanos varēsim atzīmēt Jūrkalnē, Ogrē, Jēkabpilī un Smiltenē. Savukārt Grobiņā sestdien un svētdien visus aicina uz vēstures festivālu „Seeburg”, kur;a varēs sastapt kuršu vikingus, amatniekus un folkloras kopas no visas Latvijas. Bet Rūjienā sestdien svinēs Saldējuma svētkus.

Kuldīgas Pilsētas estrādē sestdien jau no pulksten 9.00 norisināsies lielākais nekomerciālais velofestivāls Latvijā ar trīs dažādu garumu distancēm dienas braucienā. Būs arī tradicionālais nakts brauciens, kurā tiks noteikts spožākais dalībnieks. Savukārt Ogres estrādē sestdien notiks festivāls „Ogres ritmi”, bet Saldū norisināsies populārās mūzikas festivāls „Saldus Šlāgermaratons”. Arī rīdzinieki nav apdalīti, jo 27. maijā pulksten 14.00 Mežaparka Zaļajā teātrī estrādē norisināsies vasaras atklāšanas lielkoncerts ar desmi Latvijā populāriem māksliniekiem „Iegriežas vasaru Mežaparkā” (koncertā uzstāsies „Pērkons”, „Jumprava”, „Dzelzs vilks”, „Tranzīts”, „Olas”, Ivo Fomins, Miks Dukurs un citi).

„Mierīgākas” un klasiskākas atpūtas cienītāji svētdien aicināti uz Eduarda Veidenbauma memoriālo muzeju „Kalāči” Priekuļu novada Liepas pagastā nosvinēt Eduarda dienu. Bet teātrmīļiem Dailes teātris sagādājis divas pirmizrādes - vācu režisors Franks Hoiels Kamerzālē iestudējis Ivo Brieža lugu „Uzvarēt var tikai viens”, bet lietuviešu režisors Rolands Atkočūns Lielajā zālē izrādi „Karmena” pēc Prospēra Merimē darba motīviem.

Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – Latvijas Nacionālais mākslas muzejs turpina publiku tuvāk iepazīstināt ar Romana Suta daiļrades talantīgajām šķautnēm un izstādījis ģeniālā spāņu vecmeistara Fransisko Goijas Kaprīzes. Tiem, kuriem patīk ceļot ar satiksmes līdzekļiem, jādodas uz Jelgavas Dzelzceļa muzeju izvizināties ar gadsimtu veciem lībiešu vai Arhitektūras muzeju Rīgā izbraukāties ar satiksmes līdzekļiem, kuru Latvijas galvaspilsētā vairs nav. Toties Liepājā var sajust, kāpēc šī vēju pilsēta tik ļoti iedvesmo māksliniekus.

Nākamā lapa: 1. Atvērtās dienas Latvijas laukos