Turpmāk glābējiem uz nelaimes vietu būs jāierodas krietni ātrāk
Vidējais ierašanās laiks notikumu vietā pēc izsaukumu saņemšanas ir 9,2 minūtes.
112
2016. gada 17. maijs, 14:57

Turpmāk glābējiem uz nelaimes vietu būs jāierodas krietni ātrāk

Jauns.lv

Gan republikas nozīmes pilsētās, gan pārējās pilsētās un lauku teritorijās, kur atrodas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) daļa vai postenis, ugunsdzēsējiem un glābējiem notikuma vietā būs jāierodas astoņu minūšu laikā pēc izbraukšanas no depo garāžas, nosaka otrdien valdībā apstiprinātās kārtība.

Savukārt, rēķinot laiku no izsaukuma saņemšanas brīža, ugunsdzēsējiem notikuma vieta jāsasniedz 9,5 minūtēs.

Iepriekš bija noteikts, ka ugunsdzēsēji glābēji notikumu vietā republikas pilsētās ierodas piecu minūšu laikā pēc izsaukuma saņemšanas, pārējās pilsētās un lauku teritorijās, kur iedzīvotāju blīvums ir 10 un vairāk cilvēku uz kvadrātkilometru - 15 minūšu laikā, bet retāk apdzīvotās vietās – 25 minūšu laikā.

Šāds ierašanās laiks 2004.gadā tika noteikts, ņemot vērā iedzīvotāju blīvumu, ceļa segumu un tā stāvokli, iespējamo kustības ātrumu, ugunsdzēsēju glābēju tehnisko nodrošinājumu un citus kritērijus.

Taču vairāk nekā 10 gadu laikā situācija ir būtiski mainījusies. Strauji augošie daudzstāvu un privātmāju rajoni, arvien pieaugošais automašīnu skaits pilsētās, kā arī ilgstošie sastrēgumi ne tikai darba dienu vakaros, bet arī no rītiem un pusdienlaikā ir ikdiena vairumā Latvijas pilsētu. VUGD apkopotie dati liecina, ka tikai 11% gadījumos ugunsdzēsēji glābēji republikas pilsētās notikuma vietā ierodas noteikto piecu minūšu laikā. Vidējais ierašanās laiks notikumu vietā pēc izsaukumu saņemšanas ir 9,2 minūtes.

Lai normatīvais regulējums atbilstu šā brīža situācijai un būtu izpildāms, VUGD izstrādātajos noteikumos noteikts laiks, kas nepieciešams ugunsdzēsēju glābēju izbraukšanai no depo garāžas, un reāli izpildāmais laiks, kas tiek pavadīts ceļā līdz notikuma vietai. Līdz ar to noteikumos tagad iekļauta prasība ugunsdzēsējiem glābējiem pēc informācijas saņemšanas par notikumu no 112 Zvanu centra 90 sekunžu laikā izbraukt no depo garāžas. Šo sekunžu laikā ugunsdzēsēji glābēji nokļūst depo garāžā, uzvelk individuālo aizsargtērpu, iekāpj automašīnā, izbrauc no garāžas un to aizslēdz.

Nosakot reālo ierašanās laiku notikuma vietā, jaunie noteikumi paredz nešķirot republikas pilsētas no pārējām pilsētām un lauku teritorijām. Par ierašanās laika noteikšanas pamatkritēriju tiek izvēlēts tas, vai pilsētā atrodas ugunsdzēsības daļa vai postenis. Līdz ar to jaunie noteikumi nosaka, ka republikas pilsētās, pilsētās vai ciemos, kuros atrodas VUGD ugunsdzēsības daļa vai postenis, ugunsdzēsēji glābēji notikumu vietā ieradīsies 8 minūšu laikā pēc izbraukšanas depo garāžas. Savukārt tajās pilsētās, ciemos un novada vai pagasta teritorijās, kurās nav izvietota VUGD daļa vai postenis, ugunsdzēsēji glābēji notikuma vietā ieradīsies ne vēlāk kā 23 minūtes pēc izbraukšanas no depo garāžas.

VUGD norāda, ka šīs izmaiņas MK noteikumos nepasliktinās ugunsdzēsēju glābēju ierašanos notikuma vietā. Tāpat kā līdz šim ugunsdzēsēji glābēji darīs visu, lai maksimāli ātri ierastos notikuma vietā.


BNS / Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA