Rīgas dome pieņem noteikumus par līdzfinansējuma izmaksu auklītēm
Saistošie noteikumi būs piemērojami ar 2016.gada 1.jūniju.
Runā Rīga
2016. gada 17. maijs, 22:03

Rīgas dome pieņem noteikumus par līdzfinansējuma izmaksu auklītēm

Jauns.lv

No 1.jūnija, kad valsts pārtrauks finansēt auklīšu pakalpojumus, šo programmu Rīgā turpmāk nodrošinās pašvaldība, maksājot auklītēm 116,07 eiro mēnesī par viena bērna uzraudzīšanu. To paredz otrdien Rīgas domē pieņemtie saistošie noteikumi “Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumam”.

“Līdz ar to Rīgas dome nodrošinās iespēju katra bērna vecākiem atgriezties darba tirgū – sagaidot rindu pašvaldības bērnudārzā, saņemot līdzfinansējumu privātajam dārziņam vai izmantojot auklītes pakalpojumus,” uzsvēra Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

Līdzfinansējuma summa aprēķināta, par pamatu ņemot pašvaldības pirmsskolā strādājoša pirmsskolas skolotāja palīga darba izmaksas mēnesī, vienam bērnam nepieciešamās vidējās izmaksas pašvaldības pirmsskolās par komunālajiem pakalpojumiem, mācību līdzekļiem un materiāliem iepriekšējā budžeta gadā, kā arī ņemts vērā Ministru kabineta noteikumos noteiktais maksimālais bērnu skaits, ko vienlaikus var uzraudzīt fiziska persona, kas sniedz pilna laika bērnu uzraudzības pakalpojumu.

Pašlaik valsts atbalsts aukļu pakalpojumiem Rīgā tiek nodrošināts vairāk nekā 900 bērniem pie vairāk nekā 500 auklītēm.

Lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu, auklītēm jābūt sertificētām Izglītības kvalitātes valsts dienestā un jānoslēdz līgums ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu. Saraksts, ar kurām auklītēm departaments būs noslēdzis līgumu, pēc 1.jūnija tiks publicēts un pastāvīgi aktualizēts tīmekļa vietnē www.e-skola.lv sadaļā “Iestāžu katalogs”.

Līdzfinansējums paredzēts bērniem no pusotra gada vecumam līdz trīs gadu vecumam vai līdz brīdim, kad viņš saņem piedāvājumu no pašvaldības bērnudārza, bet ne ilgāk, kā bērnam jāsāk obligātā sagatavošana pamatizglītības apguvei, tas ir, līdz kalendārā gada, kad bērnam aprit pieci gadi, 1.septembrim.

Lai varētu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, bērnam un vienam no vecākiem jābūt deklarētam Rīgā, vecākiem jānoslēdz līgums ar auklīti (auklītes pakalpojumu nedrīkst sniegt bērna vecāki), bērnam jābūt reģistrētam rindā uz pašvaldības bērnudārzu, pieteikumā norādītajam vēlamajam mācību sākšanas laikam ir jābūt pagājušam, kā arī pieteikumā nevar būt atzīmēts, ka pagaidām piedāvājumu pirmsskolas izglītības pakalpojumam no pašvaldības bērnudārza vecāki nevēlas saņemt.

Tāpat līdzfinansējumu varēs saņemt tikai tad, ja pašvaldības bērnudārzs no 2016.gada 1.jūnija bērnam nav piedāvājis vietu kādā no dārziņiem, uz kuru vecāki ir pieteikuši bērnu, kā arī bērns Valsts izglītības informācijas sistēmā nav un arī iepriekš nav bijis reģistrēts kā privātās, pašvaldības izglītības iestādes vai citas pašvaldības izglītības iestādes izglītojamais, kas apgūst pirmsskolas izglītības programmu.

Gadījumā, ja bērnam tiek piedāvāta vieta pašvaldības bērnudārzā un vecāki no šī piedāvājuma nav atteikušies, tad līdzfinansējuma izmaksa auklēm tiek pārtraukta no brīža, kad bērns sāk iet dārziņā. Ņemot vērā faktu, ka dārziņi grupu komplektēšanu jaunajam mācību gadam sāk jau maijā, tad nereti vecāki piedāvājumu no bērnudārza saņem jau pāris mēnešus pirms faktiski vietu var nodrošināt, tādēļ šādos gadījumos līdzfinansējuma izmaksa tiks turpināta līdz datumam, kad dārziņš faktiski bērnu var uzņemt.

Vecāki iesniegumu e-pakalpojumā “Līdzfinansējums bērna uzraudzības pakalpojumam” par to, kura auklīte pieskata bērnu, var iesniegt tikai tad, kad auklīte ir noslēgusi līgumu ar Izglītības, kultūras un sporta departamentu. Arī tiem vecākiem, kas līdz 2016.gada 31.maijam pašvaldībai snieguši informāciju par bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšanu, lai saņemtu Ministru kabineta noteikumos noteikto valsts atbalstu, šī informācija jāsniedz atkārtoti, izmantojot elektronisko pakalpojumu “Līdzfinansējums bērna uzraudzības pakalpojumam”. Iesniegumus var iesniegt līdz pat mēneša beigām, bet līdzfinansējums tiks aprēķināts par visu faktiski sniegto pakalpojumu jūnijā.

 Saistošie noteikumi būs piemērojami ar 2016.gada 1.jūniju. Tā kā saistošie noteikumi stājas spēkā pēc saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, lūdzam aktuālajai informācijai, kas attiecas uz līgumu slēgšanu, līdzfinansējuma pieprasīšanu un tā izmaksas kārtību, sekot līdzi tīmekļa vietnē www.e-skola.lv


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock