Kas citiem izklaide, mērniekiem - darba instruments
Tava izglītība
2016. gada 18. maijs, 10:00

Kas citiem izklaide, mērniekiem - darba instruments

Jauns.lv

Spēle “Slēpņošana” jeb “Geocaching” ir pazīstama daudziem, un to spēlētāju skaits jau mērāms miljonos. Līdz ar mobilo viedierīču ienākšanu cilvēku dzīvēs, tā kļuvusi par vienu no pasaulē populārākajiem izklaides veidiem, kas balstās uz tehnoloģiju piedāvātajām koordinātu noteikšanas iespējām. Šīs spēles ideja ir “dārgumu” paslēpšana un to meklēšana, publicējot koordinātes internetā. Pasaulē ir miljoniem izveidotu slēpņotāju punktu, kuros apslēpti “dārgumi”.

Taču tikai retais zina, ka ģeogrāfisko koordinātu atskaites sistēma, kurai pateicoties iespējams spēlēt šo spēli, ir galvenais darba instruments dažādās profesijās, tai skaitā, mērniecībā. Līdz ar to kas slēpņotājiem ir aizraujoša izklaide, tas mērniekiem – ikdienas darbs. Tikai “dārgumu” meklēšanas vietā viņi mēra attālumu no viena punkta līdz otram un nosaka to atrašanās vietu koordinātu sistēmā, tādējādi ierādot zemes īpašumu robežas.

“Ģeogrāfiskā koordinātu atskaites sistēma ir nozīmīga vietas stāvokļa noteikšanai un ļauj jebkurai vietai noteikt koordinātas. Līdz ar to tā ir neaizvietojams instruments zemes īpašumtiesību un robežu noteikšanā un mērniecības galvenā sastāvdaļa. Mūsdienās koordinātu noteikšanas iespējas ir iebūvētas dažādās digitālajās viedierīcēs. Ņemot talkā dažādas kartogrāfiskās aplikācijas, iespējams noteikt savu atrašanās vietu vai plānot maršrutu nepazīstamā vietā,” par koordinātu sistēmas plašo izmantojumu stāsta Latvijas Lauksaimniecības universitātes Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras mācībspēks Armands Celms.

Viņš arī skaidro, ka jauniešiem, kas kā savu nākotnes profesiju izvēlējušies mērnieka darbu un studē Jelgavā, darba instrumentu ciešā saistība ar populāro spēli bieži vien ir pārsteigums. Turklāt studiju procesā koordinātu atskaites sistēmu profesionālos nolūkos mācās izmantot arī topošie ainavu arhitekti, vides inženieri, būvnieki u.c.

Protams, realitātē mērniecība nav “dārgumu” meklēšana, un ietver daudz plašāku pasākumu loku - zemes īpašumu uzmērīšanu, robežu noteikšanu un sakārtošanu, kā arī juridisku jautājumu risināšanu īpašumtiesību jautājumos. Taču iespējams, ka jaunietis, kurš ir aizrāvies ar slēpņošanu un kuru interesē ģeogrāfiskās koordinātu atskaites sistēmas izmantošanas iespējas, nākotnē var kļūt par profesionālu mērnieku vai zemes pārvaldības speciālistu.

Raksts sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti / Publicitātes foto