Kirovs Lipmans: "Ja es nebūtu ebrejs, bet gan latvietis, mani nēsātu uz rokām"
Latvijas Hokeja federācijas prezidents un uzņēmuma „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans savās nedienās vaino latviešus, kuri viņu neieredzot tikai tamdēļ, ka viņš ir ebrejs. Vainīgi esot arī amerikāņi, kuri nemīl krievus.
Sabiedrība
2016. gada 18. maijs, 11:21

Kirovs Lipmans: "Ja es nebūtu ebrejs, bet gan latvietis, mani nēsātu uz rokām"

Jauns.lv

Latvijas Hokeja federācijas prezidents un farmācijas uzņēmuma „Grindeks” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans intervijā krievu portālam sportfakt.ru atklājas, ka jūtas visnotaļ aizvainots, ka latvieši viņu neieredz kā ebreju. „Ja es būtu latvietis, mani nēsātu uz rokām,” sacījis Lipmans.

Latvieši ir lieli nacionālisti ar ļoti spēcīgu nepatiku pret krieviem un ebrejiem. Tādēļ Latvijai un latviešiem ir gan nepatika pret viņa sasniegumiem, gan saspīlētas attiecības ar Krieviju, pauda Lipmans. Tāpat viņš sazvērestībā vaino arī amerikāņus, kuri izraisījuši „Grindeks” ražotā meldonija jeb mildronāta skandālu, preparātu iekļaujot aizliegtā dopinga sarakstā.

Lipmans savās neveiksmēs vaino latviešus, kuri ienīst ebrejus

 „Pirmkārt, daudzi apskauž mani kā veiksmīgu uzņēmēju. Cilvēku psiholoģija daudziem ir tāda: strādāt negribam un arī nestrādāsim. Toties viņi vienmēr ir gatavi nospert visu jau gatavu kā tādi maitasputni. Sapņo iebāzt savā kabatā naudu, kuru nopelnījuši citi.

Otrkārt, daudzi latvieši ir ļoti lieli nacionālisti. Viņiem ir spēcīgas antipātijas pret krieviem un ebrejiem. Ja es nebūtu ebrejs, bet gan latvietis, attieksme būtu pavisam cita un mani nēsātu uz rokām. Zvēru, tā ir taisnība,” teicis Lipmans.

Vienas no lielākajām latviešu antisemītisma izpausmēm Lipmans saskatījis 2013. gada Kontinentālās hokeja līgas (KHL) mačā Rīgā, kad pirms mūsu „Dinamo” spēles uz „Arēnas Rīgas” ledus tika izveidots ugunskrusta – Saules zīmes ornaments. Viņš šajā latviešu etnogrāfiskajā zīmē, tāpat kā daudzi Krievijā, saskatījis atsauci uz nacistu svastiku. Viņš šo atgadījumu komentējis kā vienu no nacionālisma „operas” sastāvdaļām: „Murgs. Īstākais nacionālisms, kas traucē draudzīgi dzīvot ar Krieviju. Tas piespiež mūs, pilntiesīgus valsts iedzīvotājus, dažkārt justies ļoti briesmīgi.”

„Sieva man saka: priekš kam tev tas?”

Tāpat Lipmans jūtas aizvainots, ka viņu neviens neatbalstīja, Rīgā rīkojot 2006. gada pasaules hokeja čempionātu. Tas Latvijas galvaspilsētā notika, tikai pateicoties viņa pūlēm. Un viņš vairs nevēlas pūlēties, lai čempionāts pie mums atkal notiktu 2022. gadā – viņam viss esot „piegriezies”.

„Es vēl 2006. gada čempionātā daudz nervus pazaudēju. Sieva ar man saka, priekš kam tev tas, negribi, nevajag. Neviens nepalīdzēja ar organizēšanu,” sacījis ir Lipmans.

Viņš joprojām piemin savus pirms desmit gadiem nopelnītos laurus hokeja čempionāta organizēšanā: „Visi mani mēģina pierunāt ķerties pie liela darba. Pastāstīšu, kā viss notika. Liela sporta pils Rīgā („Arēna Rīga”) parādījās, tikai pateicoties man. Ja es nebūtu atvedis 2006. gada pasaules čempionātu (uz Rīgu), nebūtu ne arēnas, ne Latvijas komandas KHL. Tagad „Arēna Rīga” ir pārpirkta un ap to notiek komercspēles. No vienas puses, čempionātam jānotiek divās hallēs, no otras puses halles saimnieki negrib dalīties ar ieņēmumiem. Grib būt monopolisti biļešu tirdzniecībā. Man tur piedalīties negribas,” teica Latvijas hokeja federācijas prezidents.

Nelietīgā amerikāņu sazvērestība pret krieviem

Ienaidniekus Lipmans atradis arī Amerikā. Tieši ASV esot vainīgas pie tā, ka izraisījies meldonija jeb mildronāta skandāls. Amerikāņi, vēloties padzīt krievus no sporta elites, mildronātu iekļāvuši aizliegto vielu sarakstā, jo paši šo preperātu nelieto. Tas pārsvarā ir izplatīts bijušajā PSRS teritorijā, īpaši Krievijā. Viņš saka:

„Stāsts ap meldoniju ir tīrākais pasūtījums. Varēju jums atklāt visus noslēpumus. Kurš, kā un kad nolēma – aiziet, iekļausim meldoniju dopinga kategorijā. Bet tas man būtu bīstami, un negribu strīdēties ar noteiktiem cilvēkiem, kuriem ir ietekme pasaules sportā. Bet kaut ko pateikt varu. Piemēram, to, ka visu šo pasūtīja amerikāņi – lai (krievu tenisiste Marija) Šarapova nepiedalītos olimpiskajās spēlēs.

“Marija vienā no pēdējām spēlēm taču gandrīz uzvarēja to nēģerieti Viljamsu. Un tas visus ASV pamatīgi nobiedēja. Viņi tur uzskatīja, ka tikai ASV ir nepārspējami sportisti. Un sāka rakt, meklēt, kur aizķerties. Zināja, ka Šarapova jau desmit gadus lieto meldoniju. Lūk, arī atrada preparātu, kur aizķerties. Bet tās taču ir tikai zāles, kuras izstrādāja sirds muskuļa nostiprināšanai. Ja esi sportists un 100 metrus skrien desmit sekundēs, vari apēst tonnu meldonija un tik un tā šo distanci nenoskriesi 9,9 sekundēs. Toties meldonija lietošana palīdz saglabāt sirds veselību.”


Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Ieva Čīka/LETA