Gabriela Garsijas Markesa pelni atgriezušies Kolumbijā
Nobela prēmijas literatūrā laureāts Gabriels Garsija Markess 2014.gada aprīlī 87 gadu vecumā nomira Meksikā, kur dzīvoja ilgus gadus.
Kultūra
2016. gada 18. maijs, 14:48

Gabriela Garsijas Markesa pelni atgriezušies Kolumbijā

Jauns.lv

Nobela prēmijas literatūrā laureāta Gabriela Garsijas Markesa pelni atvesti atpakaļ uz rakstnieka dzimto Kolumbiju, kur svētdien notiks atvadu ceremonija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Romāna "Simt vientulības gadu" autors 2014.gada aprīlī 87 gadu vecumā nomira Meksikā, kur dzīvoja ilgus gadus.

"Pelni ir Kolumbijā," aģentūrai AFP pavēstīja Garsijas Markesa dēls Gonsalo.

Ceremonija notiks bijušajā Mersedas klosterī, kas tagad ietilpst Kartahenas universitātes teritorijā. Tur tiks atklāts Garsijam Markesam veltīts piemineklis, kurā tiks glabāti viņa pelni.

"Kartahena ir pilsēta, kurā atrodas Garsiju Markesu ģimene. Šeit apglabāti mani vecvecāki. Tas šķita loģiski, ka mana tēva pelniem arī jābūt šeit," sacīja rakstnieka dēls.

Garsija Markess tiek uzskatīts par vienu no dižākajiem 20.gadsimta rakstniekiem. Viņš sāka savu karjeru kā žurnālists. Garsija Markess bieži viesojās Kartahenā, kur atklāja Jauno ibēriešu-amerikāņu žurnālistikas fondu (FNPI). Tajā tika apmācīti jaunie žurnālisti.

Kartahenas universitāte norādīja, ka "pēc ģimenes lūguma ceremonija būs vienkārša". Aicināto viesu vidū ir vietējie rakstnieki un žurnālisti, kā arī Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss, taču viņa ierašanās nav apstiprināta.

Vairāku Garsijas Markesa romānu darbība noris Kartahenā, kura atrodas Karību jūras krastā. To skaitā ir grāmata "Mīlestība holēras laikos".


LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA, EPA/LETA