Mazdēls izsolīs spāņu mākslinieka Žuana Miro darbus, lai palīdzētu bēgļiem
Labdarības izsoles rīkošanā piedalās "Mayoral" mākslas galerija Barselonā, kas izstādījusi pārdodamos Miro darbus.
Kultūra
2016. gada 18. maijs, 16:33

Mazdēls izsolīs spāņu mākslinieka Žuana Miro darbus, lai palīdzētu bēgļiem

Jauns.lv

Spāņu gleznotāja un tēlnieka Žuana Miro mazdēls ceturtdien Londonā izsolīs 28 mākslas darbus un ieņēmumus ziedos labdarības organizācijai, kas sniedz palīdzību bēgļiem.

Izsoļu nama "Christie's" izsolē plānots savākt apmēram 50 000 eiro. Tie tiks ziedoti Sarkanajam Krustam.

Miro mazdēls aģentūrai AFP norāda, ka viņa vectēvs to būtu vēlējies.

"Es sevi uzskatu par viņa gribas izpildītāju. Es daru to, ko domāju, ka viņš būtu darījis, ja būtu dzīvs," sacīja Žuans Punjets Miro. "Miro bija cilvēks, kurš dzīvē pieredzēja daudz grūtību. Viņš cieta badu un Spānijas pilsoņu kara laikā dzīvoja trimdā."

Mazdēls uzsver, ka Miro esot jutis līdzi spāņu bēgļiem, kuri pilsoņu kara laikā no 1936. līdz 1939.gadam dzīvoja nometnēs pie Spānijas un Francijas robežas. Miro, kurš tolaik bija republikāņu piekritējs, konflikta sākumā atradās Francijā un tur arī palika līdz 1940.gadam.

"Viņš vienmēr gribēja palīdzēt tiem, kas nonākuši vislielākajās grūtībās, bēgļiem un trimdā esošajiem. Viņš būtu teicis, ka tas, kas šodien norisinās Sīrijā, rītdien varētu notikt Spānijā," teica Punjets Miro.

Miro nomira 1983.gadā. Viņš bija 90 gadus vecs.

1965.gadā Sarkanā Krusta ārsts izglāba Miro vienīgā bērna - Punjeta Miro mātes - kāju pēc autoavārijas. Tolaik 34 gadus vecā sieviete atveseļojās, taču viņai gadu nācās pavadīt gultas režīmā.

"Mans vectēvs uzdāvināja Sarkanajam Krustam gobelēnu pateicībā par viņa meitas, viņa vienīgā bērna, izglābšanu," atklāja mākslinieka mazdēls.

Labdarības izsoles rīkošanā piedalās "Mayoral" mākslas galerija Barselonā, kas izstādījusi pārdodamos Miro darbus.

LETA / Foto: AFP/Scanpix/LETA