Eksmērs Āboliņš Lielvārdes domi, iespējams, iegrūdis pamatīgās naudas problēmās
Revidentiem šaubas par Lielvārdes pašvaldības darbības nodrošināšanu nākotnē.
Novadu ziņas
2016. gada 18. maijs, 18:32

Eksmērs Āboliņš Lielvārdes domi, iespējams, iegrūdis pamatīgās naudas problēmās

Jauns.lv

Revidenti atteikušies sniegt atzinumu par Lielvārdes novada domes finanšu pārskatu, jo nav radusies pārliecība, ka bijušā priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa ņemtais vekselis nākotnē pašvaldībai neradīs iespējamas saistības, un pastāv riski pašvaldības darbības nodrošināšanai vekselī noteiktajā iespējamajā maksāšanas termiņā.

Aģentūras BNS rīcībā esošajā revidenta "Auditorfirma Šķibele un partneri" ziņojumā par pašvaldības konsolidēto pārskatu teikts, ka revidenti atsakās par to sniegt atzinumu, jo nav izdevies gūt pilnīgu pārliecību, vai Āboliņa pērn 24.novembrī parakstītais vekselis par 200 miljoniem eiro ar atmaksas termiņu 2016.gada decembrī neradīs pašvaldībai iespējamas saistības nākotnē.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka pašvaldības vadība nav veikusi aplēses par iespējamo saistību apmēru un izveidojusi uzkrājumu nākotnes maksājumiem. Revidenti uzskata, ka tādējādi rodas būtiska nenoteiktība, kas var radīt nozīmīgas šaubas par pašvaldības spēju turpināt darbību, kā rezultātā pašvaldība var nebūt spējīga nokārtot saistības parastās darbības ietvaros.

"Revīzijas gaitā mēs nevarējām gūt pilnīgu un ticamu informāciju, kas ļautu ar pietiekamu pārliecību secināt, vai darbības turpināšanas princips, sagatavojot 2015.gada konsolidētos finanšu pārskatus, ir pamatoti piemērots," teikts ziņojumā.

Līdzīgas bažas paustas arī pašas pašvaldības vadības ziņojumā. Lielvārdes novada pašvaldība atzīst, ka Āboliņš, neievērojot normatīvo aktu noteikumus par pašvaldību aizņēmumu ņemšanu un dokumentu noformēšanu, vienpersoniski pieņēma lēmumu Lielvārdes novada vārdā parakstīt vekseli par 200 miljoniem eiro, tāpēc pastāv riski pašvaldības darbības nodrošināšanai vekselī noteiktajā iespējamajā maksāšanas termiņā - 2016.gada decembris - un noilguma termiņā, kas ir trīs gadi pēc maksāšanas termiņa, teikts pašvaldības ziņojumā.

Lielvārdes novada pašvaldības atvērtajos kontos kredītiestādēs Latvijā norādītā naudas summa neesot iemaksāta. Tāpat pašvaldība ir veikusi visas iespējamās darbības pašvaldības interešu aizsardzībai - atbrīvoja no amata Āboliņu, iesniedza dokumentus par viņa veiktajām darbībām Ģenerālprokuratūrā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdza izvērtēt, vai Āboliņa rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes un dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. Turklāt pašvaldība lūdza nepieciešamības gadījumā sākt kriminālprocesu. Lielvārdes novada dome iesniegusi visu tās rīcībā esošo informāciju Finanšu ministrijai (FM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kā arī Valsts kontrolei.

Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis skaidroja, ka pašvaldība mēģinājusi sazināties ar Lihtenšteinā reģistrēto ārzonas kompāniju "Riverside HK Ltd", kas Āboliņam izsniedza vekseli, bet tai sūtītās vēstules nesasniedz adresātu. Pašvaldība par esošo situāciju ir informējusi Ģenerālprokuratūru, KNAB, kā arī FM. Ministrijai pašvaldība lūgusi informēt, kas novadam jādara, lai pierādītu, ka ir izdarīts viss iespējamais un nav pieejamas citas informācijas par vekseļa iespējamām sekām.

Balodis informēja, ka pašvaldība ir apstiprināta vairākos projektu konkursos, bet tos nav iespējams realizēt bez Valsts kases kredīta, tāpēc novada attīstība būs apstājusies. Lielvārdes novada pašvaldības pārstāvji 2.jūnijā aicināti uz tikšanos ar Finanšu ministrijas un Valsts kases speciālistiem, lai pārrunātu parakstīto vekseli un tālāko rīcību.

Jau ziņots, ka Āboliņš pērnā gada decembrī parakstīja vekseli par 200 miljoniem eiro, to nesaskaņojot ar domi. Vekselis parakstīts ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju "Riverside HK Ltd". Nauda bijusi domāta nevis kā kredīts, bet gan depozīts Lielvārdes pašvaldības vajadzībām, lai vēlāk varētu piesaistīt līdzekļus attīstības projektu realizācijai.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA

Tēmas