Krīzes dēļ puse Latvijas jauniešu jūtas izstumti no sociālekonomiskās dzīves
Kamēr Vācijā tikai 1% aptaujāto jauniešu atzinuši, ka ir spiesti pamest savu valsti, tikmēr Latvijā tie ir 20% jauniešu.
Sabiedrība
2016. gada 19. maijs, 12:09

Krīzes dēļ puse Latvijas jauniešu jūtas izstumti no sociālekonomiskās dzīves

Jauns.lv

Eirobarometra veiktās aptaujas dati liecina, ka aptuveni puse Latvijas jauniešu jūtas izstumti no ekonomiskās un sociālās dzīves, kamēr Eiropas Savienībā (ES) vidējais rādītājs ir ap 57%, informēja Eiropas Parlamenta (EP) preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 10 tūkstoši jauniešu no visas ES vecumā no 16 līdz 30 gadiem.

Lai gan ES vidēji 57% jauniešu jūtas atstumti krīzes dēļ, dalībvalstu rezultāti ir ļoti atšķirīgi, augstāki rādītāji ir valstīm, kuras smagāk skārusi krīze, viens no augstākajiem atstumtības rādītājiem ir Grieķijā, kur 93% jauniešu jūtas atstumti, turpretī Vācijā šis rādītājs ir vien 27%.

15% jauniešu atzīst, ka krīzes dēļ viņiem nācies pamest savas dzimtās valstis, tomēr arī šajā gadījumā rezultāti starp ES valstīm ir ļoti atšķirīgi. Kamēr Vācijā tikai 1% aptaujāto jauniešu atzinuši, ka ir spiesti pamest savu valsti, tikmēr Latvijā tie ir 20% jauniešu, bet Kiprā šādu jauniešu skaits sasniedz pat 51%.

Lielais vairums Eiropas jauniešu apgalvo, ka, viņuprāt, ir būtiski mācīties par ES un tās institūciju darbu, tādu viedokli aptaujā pauž 90% aptaujāto. Latvijā šis rādītājs ir vēl augstāks, 92% jauniešu uzskata, ka ir svarīgi mācīties par ES.

Gandrīz puse jeb 46% no internetā aktīvajiem jauniešiem ES saka, ka sociālie tīkli ir sava veida "demokrātijas progress", jo tie sniedz iespēju ikvienam piedalīties publiskās debatēs. Tomēr 27% apgalvo, ka sociālie tīkli ir "risks demokrātijai", jo personas dati var tikt izmantoti ļaunprātīgi. Latvijā šiem apgalvojumiem piekrīt attiecīgi 52% un 37% jauniešu.

LETA / Foto: Shutterstock