Zolitūdes traģēdijā cietusī: "Iedomājos, ka mani bērni var kļūt par bāreņiem"
Cietusī norādīja, ka fiziski viņa nekādas traumas nav guvusi, taču ir cietusi morāli, piedzīvojot lielu stresu, tālab viņa no vainīgajām personām pieprasa 20 tūkstošus eiro lielu morālo kompensāciju.
Sabiedrība
2016. gada 19. maijs, 15:48

Zolitūdes traģēdijā cietusī: "Iedomājos, ka mani bērni var kļūt par bāreņiem"

Jauns.lv

Iebrūkot lielveikalam "Maxima", piedzīvoju lielākās bailes savā dzīvē, Zolitūdes traģēdijas krimināllietā liecināja cietusī, kas liktenīgajā vakarā veikalā iepirkusies.

"Dažos mirkļos acu priekšā paskrēja visa mana dzīve, iedomājos, ka mani bērni var palikt par bāreņiem," liecināja cietusī.

Sieviete stāstīja, ka nogruvuma brīdī viņa jau bija paspējusi norēķināties par pirkumu. "Kad saņēmu čeku, no griestiem sāka krist konstrukcijas, plīsa vitrīnas, visapkārt bija panika. Dzirdēju sprādzienam līdzīgu troksni, redzēju, ka veikala vidū iebrukuši griesti," stāstīja cietusī. Brīdī, kad viņa bija paguvusi aiziet līdz veikala durvīm, nokrita konstrukcija, kas traucēja iziet no veikala. "Kādā brīdī vīrieši izdauzīja logu, un varēja tikt ārā," liecināja cietusī.

Cietusī norādīja, ka fiziski viņa nekādas traumas nav guvusi, taču ir cietusi morāli, piedzīvojot lielu stresu, tālab viņa no vainīgajām personām pieprasa 20 tūkstošus eiro lielu morālo kompensāciju.

Viņa arī stāstīja, ka pēc pārdzīvotā lūgusi palīdzību kādam ģimenes draugam, kurš ir psihologs, taču nekādu dokumentu, kas šādu konsultāciju apstiprinātu, viņa nav prasījusi. "Biju domājusi, ka tikšu tam pāri," sacīja sieviete.

Uz jautājumu par to, vai viņa, iepērkoties veikalā, traģēdijas vakarā saskārusies ar kādu nestandarta situāciju, manījusi piedūmojumu vai ko tamlīdzīgu, sieviete atbildēja noliedzoši. Viņa arī atbildēja, ka ne "Maxima" apsardze, ne kāds no darbiniekiem viņu netika brīdinājis par to, ka veikalā ir darbojusies signalizācija.

Arīdzan kāds cits cietušais norādīja, ka pirms nogruvuma nav ne dzirdējis, ne redzējis neko aizdomīgu, tāpat nav dzirdējis signalizāciju vai paziņojumus.

Vīrietis liktenīgajā vakarā iepircies veikalā kopā ar sievu. "Paņēmām preci un gājām uz kasi. Pie piena nodaļas es ieraudzīju – sāka krist lampas. Pēc tam neko neatceros. Tad atguvos, jo man virsū tecēja ūdens. Biju saspiests. Pēcāk jauni vīrieši, kas nebija glābēji, mani izraka un izvilka. Tālāko atkal slikti atceros. Pēcāk atceros ātro palīdzību un slimnīcu," liecināja cietušais.

Viņš, ēkas jumtam sabrūkot, guvis ribu lūzumus, deguna lūzumus galvas traumu. Vīrietim uz diviem gadiem piešķirta 2.invaliditātes grupa. Cietušais pret vainīgajām personām uztur morālās kompensācijas pieteikumu 25 tūkstošu eiro apmērā un 106,50 eiro lielu mantisko kompensāciju.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa ceturtdien turpina pratināt Zolitūdes traģēdijā cietušos. Uz sēdi bija aicināti 20 cietušie, taču, kā novēroja aģentūra BNS, visi aicinātie nebija ieradušies.

Par cietušajiem Zolitūdes traģēdijas krimināllietā atzītas 268 personas. Cietušo nopratināšana šajā lietā sākās 13.aprīlī.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

 


BNS/Foto: Mārtiņš Ziders

Tēmas